Hlavní obsah

Vlna by byla, kdyby ta vlna skončila. Babiš se hádal s opozicí

Andrej Babiš v Poslanecké sněmovně na archivním snímku.

Reklama

Premiér Andrej Babiš se při čtvrtečních interpelacích rozčílil po dotazech opozičních poslanců. Například když nedokázal odpovědět na otázku pirátské poslankyně, proč má Česko nyní nejvíce mrtvých na milion obyvatel.

Článek

Pirátská poslankyně a místopředsedkyně Olga Richterová chtěla na čtvrtečních interpelacích vysvětlit po premiérovi Andreji Babišovi (ANO), jak k tomu došlo, že má Česko v tuto chvíli nejvíce mrtvých v Evropě v přepočtu na milion obyvatel. Babiš Richterové řekl, že lže, a k číslům z Evropského střediska pro prevenci a kontrolu nemocí se nevyjádřil.

„Máme nejvyšší počet mrtvých ve srovnání s okolními státy. Počet mrtvých u nás je okolo 70 lidí na republiku denně. Je to několikrát více než okolní státy. A bohužel i od vás zaznívají taková vyjádření: Já nic, to virus. Jenže za vaší vlády a vašich rozhodnutí se stalo to, že máme nejvíce mrtvých v Evropě,“ řekla poslankyně směrem k Babišovi, od kterého chtěla slyšet vysvětlení, proč tomu tak je, a také omluvu za to, že 13. září ve svém hlášení Čau lidi tvrdil, že virus slábne.

Interpelace 22. října 2020.Video: PSP

Premiér jí na otázky nebyl schopen odpovědět a několikrát jen opakoval, že lže a manipuluje. „To, že není metodika v rámci Evropy a že není metodika ani vykazování bohužel zemřelých, ano, o tom byla i debata na Evropské radě. A já ani nechci moc o tom mluvit, protože myslím, že to je nevhodné, hlavně ve chvíli, kdy tady vlastně bojujeme o to, abychom zachránili, zachránili životy všech lidí, protože je to o těch lůžkách, o těch lůžkách,“ rozčiloval se Babiš směrem k poslankyni.

Čísla získaná z oxfordské aplikace Our World in Data a z nich vytvořený graf ministerský předseda označil za vytržený z kontextu a nepravdivý. „Já mám tady přepočet (ukazuje tabulku) na milion obyvatel tak, jak se to vykazuje. Takže já říkám, že tahle debata je skutečně nechutná, je to téma, které je skutečně neuvěřitelné, vůbec že si to sem dovolujete dávat. A my děláme všechno pro to, abychom zachránili každý život. A vy tady přicházíte s nějakým nesmyslem, který je nepravdivý. Takže nechci tady mluvit o nějakých metodikách, jak to mají na Slovensku, jak to mají jinde, to nechci. Ale mě to mrzí, že tady říkáte nepravdu, protože evidentně lžete a ta čísla jsou úplně jiná, já jsem je tady četl,“ uvedl.

Bránil se také dotazu na omluvu za to, že v polovině září v Čau lidi řekl, že virus slábne. „Já vám tady můžu číst, jak se vyjádřila opozice sedmnáctého… 19. srpna, když všichni křičeli, že se chtějí zavádět roušky. Tak já nevím, o čem mluvíte. Jo? Takže to není pravda. Není to pravda. Já zásadně odmítám tyhle vaše invektivy, vymyšlené invektivy. Jo? A mě mrzí, že skutečně takovouhle záležitost, která je tak bolestná pro lidi, tady vlastně řešíte. A navíc ještě neříkáte pravdu. Jo?“ vyjádřil se Babiš.

Odmítl také odpovědět na to, jak je vláda připravena na třetí vlnu, u které odborníci odhadují, že přijde v řádu několika měsíců. „Vy mluvíte o nějaké vlně. A mě by zajímalo, jak vy definujete vlnu. Co to je vlna? Vlna by byla, kdyby ta vlna skončila. Každý mluví o vlně - druhá, třetí. Ale ta vlna nikdy neskončila, protože my jsme nikdy neměli nulu. Takže ten vir nikdy neodešel, i když jsme se domnívali, že odešel,“ sepsul pirátské poslance.

Reklama

Doporučované