Hlavní obsah
Online

V Česku je situace tak špatná, že se Babiš omlouval lidem, píše CNN

Foto: vlada.cz

Andrej Babiš po jednání vlády

Reklama

aktualizováno •

Dění v souvislosti s koronavirovou epidemií sledujeme v online reportáži.

Článek

Nejdůležitější zprávy

- Denní nárůst nových případů koronaviru v ČR opět zrychlil. Laboratoře jich odhalily 14 968, zhruba o 3000 více než v úterý. S covidem-19 dosud v Česku zemřelo 1739 lidí, z toho zatím 253 tento týden. V pondělí bylo obětí 100, dosud nejvíce za jeden den.

- Předávání státních vyznamenání 28. října se neuskuteční. Slavnostní akt bude odložen na příští rok, oznámil hradní kancléř.

- Ministr zdravotnictví Roman Prymula uvedl, že vládá na začátku listopadu požádá Sněmovnu o prodloužení nouzového stavu. Šíření viru se podle něj nepodaří snížit natolik, aby nouzový stav nebyl nutný.

- Od rána platí omezení pohybu na nejnutnější pochůzky, jako je cesta do práce, nákupy, k lékaři nebo péče o blízké. Až na výjimky je zakázán maloobchodní prodej a poskytování služeb. Lidé mohu nakoupit jen základní zboží. Kompletní přehled opatření najdete zde.

  • CNN: Koronavirová krize v ČR je tak špatná, že se Babiš omlouval

    Zpravodajský server americké televize CNN zaujala omluva premiéra Andreje Babiše na středeční tiskové konferenci, při níž vláda oznámila zpřísnění opatření proti koronaviru. „Koronavirová krize v České republice je nyní tak špatná, že když se premiér Andrej Babiš postavil před novináře při středeční tiskové konferenci, udělal něco, co málo lídrů dělá často. Omluvil se lidem. Pětkrát,“ píše CNN.

  • Na koordinaci dobrovolníků v nemocnicích půjde až 15,2 milionu Kč

    Ministerstvo zdravotnictví podpoří s využitím evropských peněz koordinaci dobrovolníků v zařízeních lůžkové péče. Vybrat chce 16 poskytovatelů péče, kteří získají každý až 950.000 korun na vzdělávání koordinátora dobrovolníků a jeho plat či mzdu. Výzvu k žádostem o dotaci ministerstvo vyhlásilo dnes, poskytovatelé lůžkové zdravotní péče se mohou hlásit do 7. ledna příštího roku.

  • Ve středu zemřelo 108 lidí nakažených covidem

    Ve středu byl v Česku zaznamenán rekordní podíl lidí pozitivně testovaných na nemoc covid-19 i nejvyšší počet úmrtí nakažených lidí za den, a to 108. Bylo provedeno dosud nejvíce testů za 24 hodin - přes 44 000. Zároveň byl rekordní i počet potvrzených případů covidu-19 - téměř 15 000, takže podíl nakažených na počet testů dosáhl 33,99 procenta. Vyplývá to z údajů na webu Ministerstva zdravotnictví.

  • Vlna by byla, kdyby ta vlna skončila. Babiš se hádal s opozicí

    Premiér Andrej Babiš se při čtvrtečních interpelacích rozčílil po dotazech opozičních poslanců. Například když nedokázal odpovědět na otázku pirátské poslankyně, proč má Česko nyní nejvíce mrtvých na milion obyvatel.

  • Za čtvrtek zatím přibylo 7 551 nakažených

    Za čtvrtek přibylo podle poslední aktualizace Ministerstva zdravotnictví zatím 7 551 případů onemocnění covid-19. Čísla jsou aktuální k osmnácté hodině dnešního dne.

    Více v následujícím článku

  • Plaga žádá učitele, aby poučili děti o opatřeních proti covidu

    Ministr školství Robert Plaga požádal učitelky a učitele ve školách, aby své žáky před podzimními prázdninami poučili o nezbytnosti dodržování opatření ke zvládnutí epidemie covidu-19. V dopise, který dnes jeho úřad do škol rozeslal, se omlouvá za současnou situaci a informuje o tom, že Česko čekají náročné týdny. „Mrzí mě, že jsme jako vláda neudělali včas dostatečná opatření, aby k současné situaci nedošlo. Omlouvám se, že zavádíme další omezující opatření, ale jsou v tuto chvíli skutečně nezbytná,“ uvedl Plaga v dopise pro pedagogy. „Vy jste opravdovými autoritami pro své žáky, a proto bych vás chtěl požádat, abyste jim znovu před prázdninami vysvětlili opatření, která mohou vést ke zvládnutí pandemie. Krizi zvládneme, jen pokud se zásadně zvýší počet těch, kteří budou opatření dodržovat,“ napsal. Podle něj bude mít druhá vlna epidemie covidu-19 pro celou českou společnost vážné důsledky.

  • Pražské MŠ navštěvuje asi polovina dětí než obvykle

    Mateřské školy, které zřizují pražské městské části, v posledních dnech navštěvuje asi polovina dětí než za běžné situace. Mnohá zařízení se nyní potýkají s nedostatkem zvláště pedagogického personálu kvůli karanténě. Plošné zavírání se však neplánuje.

  • Prymula: Nejvíce pacientů s koronavirem bude kolem 10. listopadu

    Polní nemocnice na výstavišti v pražských Letňanech bude zřejmě podle vyjádření ministra zdravotnictví Romana Prymuly (za ANO) využita hlavně kolem 10. listopadu, kdy se v Česku předpokládá největší počet pacientů s koronavirem. Celkem pro ně bude k dispozici 15 500 lůžek, uvedl dnes ministr v rámci interpelací. „Předpokládáme, že největší nápor na náš zdravotní systém bude někdy kolem 10. listopadu. Potom jsme schopni ty pacienty, kteří by vyžadovali delší délku hospitalizace, převézt do stávajících kamenných zařízení,“ uvedl Prymula na dotaz místopředsedy hnutí STAN Petra Gazdíka.

  • Advokát podal trestní oznámení na Babiše či Vojtěcha

    Advokát Petr Němec podal Nejvyššímu státnímu zastupitelství trestní oznámení na premiéra Andreje Babiše (ANO) či bývalého ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) kvůli jejich chování v souvislosti s druhou vlnou epidemie koronaviru. Informoval o tom dnes na Twitteru. Politici se podle něj mohli dopustit maření úkolu úřední osoby z nedbalosti, šíření nakažlivé lidské nemoci z nedbalosti či vydírání.

  • Příběh kadeřníka: Tentokrát nejde o peníze. Teď jde jen o to přežít

    Kadeřnictví jsou letos už podruhé zavřená. Špatná zpráva je to nejen pro klienty, kteří plánovali změnit účes, ale ještě horší pro samotné podnikatele. „Nestihli jsme se ani rozběhnout a už nás zavírají,“ říká pražský kadeřník.

  • Podívejte se do polní nemocnice v Letňanech. Lůžka už jsou na místě

    Reportéři Seznam Zpráv si prohlídli polní nemocnici v pražských Letňanech, která má v případě přeplnění špitálů sloužit jako oddělení následné péče. Na místě je již většina z celkových 500 lůžek a zdravotnického vybavení.

    Více v následujícím článku

  • Primátor Hřib nastupuje do nemocnice

    Pražský primátor Zdeněk Hřib půjde od příštího týdne dobrovolničit do nemocnice. Na chod radnice to podle něj nebude mít vliv, oželí jen reprezentační akce, sázení stromů či debatu se studenty.

    Více v následujícím článku

  • Do karantény v říjnu šlo 77 400 lidí, teď v ní je 46 000

    Do karantény za tři říjnové týdny nastoupilo přes 77 400 lidí. Je to zhruba o 3400 víc než za šest měsíců od začátku března do konce srpna. Celkem v karanténě ve středu bylo 46 000 osob. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnilo Ministerstvo práce. Za poslední den lékaři do karantény poslali s e-neschopenkou přes 5900 lidí. V pondělí 12. října to bylo 9600 osob. Nakažených v Česku rychle přibývá. Za středu bylo potvrzených případů skoro 15 000. Kritici už při mnohem nižších počtech poukazovali na to, že se nestíhá dohledávání kontaktů a jejich případné izolování.

  • Podnikatelé v kultuře mohou žádat o podporu

    Podnikatelé v kultuře mohou ode dneška podávat na Ministerstvu průmyslu a obchodu žádosti ve druhé výzvě programu COVID kultura. Program má k dispozici 750 milionů korun. Od pátku pak začne Ministerstvo kultury přijímat žádosti o jednorázovou podporu od OSVČ v oblasti uměleckých a umělecko-technických profesí. Pro ně je připravena jednorázová podpora ve výši 60 000 korun. Žádat je třeba elektronicky přes informační systém dostupný na www.mpo.cz/kultura.

  • Prachatická nemocnice uzavírá provoz několika oddělení

    Nemocnice Prachatice uzavře od pátku lůžkovou část novorozeneckého, dětského i gynekologicko-porodnického oddělení. Personál přesouvá k lůžkům s pacienty s covidem. Kromě toho zavře oddělení následné péče, kde vznikne další koronavirová stanice. V tiskové zprávě to dnes uvedla mluvčí holdingu Jihočeské nemocnice Iva Nováková.

  • Babiš připustil, že vládní komunikace ohledně covidu-19 je slabší

    Premiér Andrej Babiš podpořil při dnešních sněmovních interpelacích námět Dominika Feriho (TOP 09), aby vláda vysvětlovala opatření k omezení šíření covidu-19 srozumitelnou formou. Feri poukazoval na to, že restrikce jsou psány právnickým jazykem a mohou působit i výkladové potíže. Míní, že by měla vzniknout webová stránka, na níž by byly popsány lidsky i s konkrétními příklady. „Určitě to má moji podporu,“ řekl Babiš a nabídl Ferimu schůzku. Podle premiéra by bylo dobré komunikaci s veřejností „polidštit“. Babiš ale také uvedl, že na Úřadu vlády nejsou schopni něco takového řešit.

  • Pár snímků ke dni: Zase zavřeno

    Od dnešního rána začala v Česku kvůli šíření nemoci covid-19 platit plošná omezení pohybu, obchodu i služeb. Tedy - některých. Pro knížku si do knihkupectví nedojdete, do myčky můžete, do muzea nikoli, do supermarketu ano.

  • Prymula: Lidi s příznaky covidu by měli testovat praktici

    Praktičtí lékaři by měli začít testovat lidi s příznaky covidu. Novinářům to dnes řekl ministr zdravotnictví Roman Prymula. Na odběrová místa by podle něj měli praktičtí lékaři posílat jen bezpříznakové klienty. Po jejich zapojení budou kapacity testování v ČR stačit. Indikací na testování je nyní víc než 40 000 za den, což převyšuje možnosti testovacích míst, konstatoval ministr. ČTK řekl, že se zapojením praktiků počítá do dvou týdnů. Změna je podle něj předjednaná.

  • Některé domovy důchodců v Ústeckém kraji shánějí dobrovolníky

    V některých domovech pro seniory v Ústeckém kraji chybí personál. Část pracovníků je doma s dětmi, jiní mají koronavirus nebo jsou v karanténě. Vedení domovů důchodců se proto obrací na dobrovolníky, hlavně na studenty středních zdravotnických škol. Shání ale i lidi mimo obor třeba na pomocné práce v kuchyni.

Reklama

Hlavní zprávy