Hlavní obsah

Podívejte se do polní nemocnice v Letňanech. Lůžka už jsou na místě

Foto: Vojtěch Veškrna, Seznam Zprávy

V hale 4 se nacházejí lůžka pro zaměstnance, vojáci zde zatím z kontejnerů vybalují vybavení.

Reklama

Reportéři Seznam Zpráv si prohlídli polní nemocnici v pražských Letňanech, která má v případě přeplnění špitálů sloužit jako oddělení následné péče. Na místě je již většina z celkových 500 lůžek a zdravotnického vybavení.

Článek

Zatímco v pondělí, kdy na pražské výstaviště najížděly první kamiony s vybavením, potřeboval člověk hodně představivosti, aby viděl budoucí nemocnici, ve čtvrtek dopoledne je situace výrazně jiná.

V prostorných šedých halách už stojí armádní stany a stovky lůžek. Areál působí studeně a ponuře, lůžka vyrovnaná v řadách vyvolávají pocit znepokojení - při představě, že by se snad všechna měla naplnit.

Ve dvou halách určených pro pacienty bude celkem 500 postelí. „Deset jednotek intenzivní péče a 490 běžných lůžek,“ upřesňuje plukovník Ladislav Šlechta, který nás areálem provází.

Haly jsou rozdělené do segmentů po padesáti lůžkách, jež spadají pod jednu vyšetřovnu. Ve velké hale bude 300 lůžek, v menší 200 včetně zmíněných jednotek intenzivní péče, které jsou umístěny v kontejnerech. Příprava velké haly byla ve čtvrtek dopoledne již téměř dokončená. „Do konce týdne se pak bude vybavovat skořápka, kterou v současnosti budujeme. Budeme například zapojovat počítače,“ řekl Šlechta.

Lékařům, kteří sem přijdou, je k dispozici rovněž rentgen, laboratoře, počítačový tomograf či dekontaminační linka od hasičského sboru. To vše se nachází ve spojovací místnosti mezi oběma lůžkovými halami.

+26

Ačkoli se jedná o prostory výstaviště, teplota uvnitř by problémem být neměla. „To byla jedna z prvních věcí, které jsme řešili. Prostor je možné temperovat na příjemných 22 stupňů,“ ujistil Šlechta.

V nemocnici budou zdravotníci také schopni odebírat vzorky na covid-19, rozbor ale bude zajišťovat Nemocnice Na Bulovce.

Právě ta celý projekt polní nemocnice zaštiťuje, stala se její součástí jako oddělení následné péče. Budou se zde tedy primárně zotavovat pacienti s onemocněním covid-19, kteří již podstoupili léčbu v běžné nemocnici, ale jejich stav se zlepšil. „Odtud pak budou putovat do domácího doléčení,“ říká Šlechta, zatímco kolem nás vojáci rozestavují další vybavení nebo ve skupinách chodí ostrým krokem mezi halami. Prostoru provizorní nemocnice dávají pocit urgence a vážnosti. Vše vypadá pečlivě naplánované a dobře organizované.

I personál polní nemocnice bude převážně armádní, je ale možné, že ho v případě potřeby doplní zaměstnanci Nemocnice Na Bulovce. Pravděpodobně by také právě zde měli působit lékaři ze zahraničí, které má Česko přislíbené v rámci OSN. Přiletět by mělo například 28 armádních lékařů z USA.

Výstavba nemocnice, na které pracuje asi stovka vojáků, má být dokončena v neděli do 16 hodin. Podle Šlechty bude termín dodržen - na místě je již většina vybavení a dodávky přicházejí podle plánu.

Nemocnice, které stály v Iráku a Afghánistánu

Základní rozdíl mezi běžnou polní nemocnicí a tou letňanskou je podle plukovníka Šlechty kapacita. Běžné polní nemocnice chirurgického profilu disponují operačními sály a jednotkami intenzivní péče. Mají ale omezený počet lůžek. Schopnosti nemocnice však zůstávají stejné. „Na misích, na kterých byly nemocnice využity, to stačilo. Zásadní rozdíl je dvacet pět lůžek versus pět set,“ upřesnil Šlechta.

Dvě polní nemocnice, jež vojáci od pondělí v Praze staví, byly nasazeny v Iráku a Afghánistánu v letech 2002-2003 a 2006-2007. V České republice jsou využity zcela poprvé.

Jedna z hal areálu letňanského PVA EXPO je určená pro zaměstnance polní nemocnice. Vojáci v ní staví například stany, ve kterých mohou zaměstnanci bydlet, bude tu celkem 120 lůžek. Současně je část haly vyčleněna pro hasiče, již zajišťují dekontaminaci. Do jedné z hal je možný vjezd automobilů, které budou nemocnici zásobovat. Ta však nebude aktivována celá najednou, ale podle potřeby po částech.

Stravování pro pacienty bude zajišťovat jídelna Nemocnice Na Bulovce. „Nemocnice bude zajišťovat služby typu úklid či stravování,“ uvedl ředitel Nemocnice Na Bulovce Jan Kvaček. Jídlo bude roznášet nelékařský personál. Ten bude také pacientům pomáhat například dojít na toaletu. Veškerý personál bude chráněn standardně jako v nemocnicích, tedy oblekem, štítem a respirátorem.

Podle ředitele Nemocnice Na Bulovce nese veškeré náklady právě jeho nemocnice. Dostane ale po dohodě s vládou a Všeobecnou zdravotní pojišťovnou rozšířenou smlouvu, aby náklady pokryla.

Nemocnice sleduje scénáře Ministerstva zdravotnictví. Očekává tedy největší nárůst pacientů začátkem listopadu. „V neděli večer, po dokončení výstavby, bude na místě jen základní personál,“ uzavřel Kvaček.

Reklama

Doporučované