Hlavní obsah

Příběh kadeřníka: Tentokrát nejde o peníze. Teď jde jen o to přežít

Foto: Hair Point Beauty Salon

Pobočka Hair Point Beauty Salon v Praze.

Reklama

Kadeřnictví jsou letos už podruhé zavřená. Špatná zpráva je to nejen pro klienty, kteří plánovali změnit účes, ale ještě horší pro samotné podnikatele. „Nestihli jsme se ani rozběhnout a už nás zavírají,“ říká pražský kadeřník.

Článek

Miloslav Slezák spolu se svou manželkou už roky budují v oblasti kadeřnických a beauty služeb úspěšný byznys. Letos by to bylo 25 let od chvíle, kdy v Sokolovské ulici v Praze stál jejich salon krásy. Teď je ale všechno jinak.

O tom, že byl pro podnikatele letošní rok jedna velká horská dráha, není pochyb. Všechno začalo už v zimě, kdy celou budovu v Sokolovské ulici, kde původní kadeřnictví stálo, získal do svých rukou nový majitel. Ten všem obyvatelům rezidenčních jednotek i nájemcům komerčních prostor téměř ze dne na den vypověděl smlouvu.

„To byla hrozná aféra. Byl jsem rozhodnutý, že s celým podnikáním končím. Dokonce jsem začal prodávat nábytek z kadeřnictví. To se mi ale nedařilo a měl jsem ho schovaný v garáži,“ popisuje události začátku letošního roku majitel kadeřnictví.

Pár týdnů poté, co na vybavení salonu pomalu sedal prach, ale přítel majitele salonu přišel s nabídkou nového prostoru v Rumunské ulici na Praze 2. „Tak jsem to zkusil. To období mi ale vůbec nenahrálo,“ dodává Miloslav Slezák.

V době, kdy se Hair Point Beauty Salon stěhoval do nového, ale problémy teprve začínaly. Přišla totiž první vlna pandemie koronaviru a s ní i vyhlášení nouzového stavu a velmi striktních opatření proti šíření nákazy. Pro poskytovatele služeb, jako jsou právě kadeřníci, to znamenalo to nejhorší. Zavřít provoz na více než dva měsíce.

„Bohužel novou provozovnu jsme otevřeli v dubnu. Už se nedalo nic dělat. Smlouva byla podepsaná, takže jsme otevřeli do doby covidu. Nedostali jsme šanci ji ani rozběhnout a už nás zase zavírají,“ říká majitel.

Situaci nepomáhá ani komplikovaný vztah s majitelem objektu, ve kterém kadeřnictví působí nyní. Ten vzhledem k vlastním finančním závazkům totiž podle Slezáka nebyl ochoten přistoupit k žádným úlevám na nájmu. „Každý bojuje se svým. Nepovažuji to za dobrý přístup,“ komentuje šéf kadeřnictví Hair Point.

Foto: Hair Point Beauty Salon

Pobočka Hair Point Beauty Salon v Praze.

Kromě nedávno otevřené pobočky podnikatel provozuje salon také na pražském Uhelném trhu. I přesto, že tam už je fungování služeb zaběhnuté ve svých kolejích, starosti mu dělá hlavně vysoký nájem. Právě v městské části Praha 1, tedy nejužším centru hlavního města, se nájmy od ostatních míst v Česku diametrálně liší.

„Platím nájem na Praze 1. Žádal jsem o snížení a dočkal jsem se jen dalších penále z prodlení,“ dokresluje majitel salonu situaci.

„Nejsme na tom dobře. Kadeřnictví není byznys na zbohatnutí. Vydělává se po korunce, a když přijde taková rána, přijdete o hodně peněz. Trvá dlouho, než se člověk vrátí zpět tam, kde byl. Tohle řemeslo je obecně velmi málo placené,“ doplnil pro Seznam Zprávy.

V poločase, tedy během pár týdnů v letních měsících, kdy salony mohly znovu otevřít, ale salon Hair Point nezažíval zrovna ty nejlepší časy. I přesto, že byl provoz znovu obnoven a do kadeřnictví se krátce nato nahrnuli natěšení zákazníci, tržby v poslední době drhly.

„Pozorovali jsme pokles v rezervacích termínů v posledních týdnech přibližně o 60 procent. Lidé se bojí chodit ven,“ vysvětluje Miloslav Slezák.

S dalším vládním úderem ale podnikatel odhodlání neztrácí. „Myslím, že jsem tak trochu bojovník. Věřím, že i tentokrát vše překonáme. Oproti první vlně teď už opravdu nejde o peníze. Teď jde o přežití,“ říká majitel.

Podle jeho slov bude aktuálně zásadní, jak se k situaci postaví také zaměstnanci kadeřnictví. Právě na nich totiž stojí budoucnost úspěchu celého byznysu.

Reklama

Doporučované