Hlavní obsah

Vnučka Akademie věd? To jsme my, říká šéf firmy, která pro vědu hledá peníze

Rozhovor s Jaromírem Zahrádkou, ředitelem firmy i&i Prague, která hledá investory pro slibné vědecké projekty.Video: Silvie Friedmannová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Společnost i&i Prague založil Ústav organické chemie a biochemie Akademie věd jako inkubátor slibných technologií. Vsadil na to, že převod objevu z výzkumu do komerční sféry je nejvíc rizikový a investory odrazuje.

Článek

Šéf firmy i&i Prague Jaromír Zahrádka ve studiu magazínu Byznys vysvětlil, že přesně v tuto chvíli vidí firma šanci pro sebe. „My z toho projektu uděláme nějaké investovatelné aktivum, doplníme ho a nabídneme byznysu.”

„Byli bychom velmi rádi, kdyby za námi chodili pánové s vizitkami a kufříky a nabízeli ty peníze, to by bylo krásné, ale realita je taková, že my cíleně hledáme ty nejzajímavější, nejslibnější projekty českých vědců v opravdu rané fázi, kdy jiní investoři by ještě neměli zájem,” řekl Jaromír Zahrádka.

Druhá část rozhovoru s Jaromírem Zahrádkou, ředitelem i&i Prague.Video: Silvie Friedmannová, Seznam Zprávy

A ukazuje se, že model běžný při zahraničních univerzitách může fungovat i v Česku.

„Zatím to pomalu začíná kolem nás. Jeden z velmi slibných projektů je naše spin-off společnost Diana Biotechnologies.” Původně postgraduální projekt vznikl před třemi lety v laboratoři. Pak – už jako firma – přesvědčil investora, aby do toho vložil 80 milionů korun a nyní má hodnotu 200 milionů korun, popsal Jaromír Zahrádka, ředitel i&i Prague.

Za necelé dva roky fungování je oslovilo 37 technologií z 8 států. Letos startují 4 projekty.

Reklama

Doporučované