Hlavní obsah

Vnučka výtvarníka Milera prohrála spor o práva na Krtečka

Spor o práva na Krtečka. Případ sleduje reportér Hanuš Hanslík.Video: Redakce Seznam

 

Reklama

Soudkyně rozhodla spor mezi vnučkou výtvarníka a správkyní jeho díla. Sama však už dříve zapochybovala, že tím případ končí.

Článek

Pražský městský soud vynesl verdikt v několik let trvajícím sporu o to, kdo může prodávat práva na užívání oblíbené dětské postavičky Krtečka, kterou vytvořil zesnulý výtvarník Zdeněk Miler.

Soud rozhodl, že smlouva, kterou Miler uzavřel krátce před smrtí se svou vnučkou Karolínou Milerovou, je neplatná. Vnučka ale nadále může s právy po svém dědečkovi nakládat a poskytovat sublicence. Na základě její činnosti byla mimo jiné poskytnuta práva i čínské televizi, která natočila cyklus Krtek a Panda.

Vnučka se ve sporu odvolávala na dokument, v němž jí výtvarník práva svěřil. Sporný dokument o právech k oblíbené kreslené postavičce sepsaný ve prospěch Karolíny Milerové pochází ze září 2011. O dva měsíce později výtvarník zemřel.

Žalobu na platnost dokumentu podala v roce 2013 správkyně autorova díla Milena Fischerová. Podpis na dokumentu podle ní není Milerův, umělec prý navíc nebyl schopen rozpoznat skutečný obsah listiny.

Soud nyní dokument označil za neplatný. Podpis Zdeňka Milera podle soudu pravý je. Smlouva ale poskytovaná práva vymezuje nezákonně, proto ji zrušil. Rozsudek není pravomocný, očekává se, že se Karolína Milerová odvolá.

Soud také konstatoval, že vnučka se nejspíš v budoucnosti stane dědičkou Milerových autorských práv, která už na základě nyní zneplatněné smlouvy využívala.

Dědické řízení však zatím není ukončeno.

Video: Jak se Milerovi dědicové pokoušeli dohodnout

Ve sporu kvůli dědictví po autorovi Krtečka se objevil nový návrh řešení.Video: Seznam Zprávy

Reklama

Související témata:

Doporučované