Hlavní obsah

Vodákům dnes začala sezona. Na řeky vyrazí bez roušek, mohli by se utopit

Foto: Seznam Zprávy

Kánoe poskytuje dvoumetrový odstup, nemusí ji proto nutně sdílet rodinní příslušníci.

Reklama

Vodákům v pondělí začala sezona. Koronavirový vládní zákaz vypršel a otevřely půjčovny lodí. Řeky jsou navíc jedno z mála míst, kde je zakázané nosit roušky. Ochrana úst a nosu totiž znamená vážné riziko v případě převržení lodi.

Článek

Bez roušek mohou nyní vodáci splouvat české a moravské řeky. A nejenže mohou. Dokonce musí. Jak varoval Petr Ptáček, šéf Asociace vodní turistiky a sportu, na řeky mohou lidé zásadně bez roušky. Na což podle něj pamatuje výjimka. Rouška by totiž mohla znamenat vážné riziko v případě převržení. Pod hladinou by se člověk s nasazenou rouškou mohl snadněji utopit.

Jízda v kánoi, což je nejčastější plavidlo na tuzemských řekách, je možná nejen v jednom, ale i s dalším „cizím“ člověkem. Na běžných turistických kánoích je totiž vzdálenost mezi sedačkami přes dva metry, lze tedy dodržet vládou stanovený odstup.

Což naopak neplatí pro čím dál oblíbenější rafty, kde dvoumetrový odstup není možné dodržet. Raft tedy mohou osedlat pouze členové jedné rodiny. Na raftu nesmí být víc než deset vodáků, na kánoi pak maximálně pět.

„Na březích je naopak nutné roušky nasadit, dodržovat dvoumetrové odstupy a zbytečně se neshlukovat,“ dodal Ptáček.

Ode dneška mohou otevřít obchody s velikostí do 2 500 metrů čtverečních, což se týká téměř všech vodáckých prodejen nebo půjčoven. „Vodácký sport tak může začít fungovat relativně s malými omezeními. Z hlediska bezpečnosti je rozšíření na více lodí ve skupině určitě přínosem. Pokud by se samostatně plující loď dostala do potíží, neměl by jí kdo pomoci. Proto je s ohledem na bezpečnostní pravidla doporučena jízda minimálně tří lodí, aby mohlo dojít k rychlé a efektivní pomoci ostatních v případě nehody,“ radí Ptáček.

Vodáctví je podle něj aktivita, která je i v době pandemie přínosná. „Pohyb v přírodě je doporučován z hlediska posílení imunity,“ upřesnil.

Vltava bez vody

V pondělí také začali vodáci registrovat svoje plavidla pro splouvání Vltavy. Oficiálně by se sezona měla naplno rozjet 1. června. Zda se tak stane, závisí na dvou okolnostech. Na opatřeních kolem koronaviru. A na množství vody, které je zatím v korytech řek podle vodáků tragicky málo. „Doufáme, že do té doby (1. června - pozn. red.) bude povoleno shromáždění většího počtu lidí, než je současných deset, protože v jedné hodině může splout až 7 lodí, což je srocení 14 lidí plus průvodce,“ uvedli ochránci přírody z Národního parku Šumava.

Možnost splouvání zatím ohrožuje abnormálně nízký stav vody. „Věříme, že naprší a zvedne se hladina Teplé Vltavy nad limit 50 centimetrů, který je základní podmínkou splouvání. Bohužel druhá polovina dubna ukazuje, že hladina Teplé Vltavy se často pohybuje hluboko pod 50 centimetry – což jen dokazuje, jak velké je sucho, které panuje i na Šumavě,“ konstatují správci parku.

Na 16 kilometrů dlouhý úsek Teplé Vltavy mezi Soumarským mostem a Pěknou, který vede šumavským národním parkem a podléhá přísnějšímu režimu ochrany, smí letos vodáci od 1. června do 31. října. Lidé mohou na řeku pouze na kánoi nebo kajaku.

Reklama

Doporučované