Hlavní obsah

Vodné a stočné v Brně zdraží, měsíčně zhruba o šest korun

Foto: Pixabay.com

Ilustrační fotografie.

Reklama

Vodné a stočné v Brně bude příští rok dražší. Obyvatelé města za jeden metr krychlový vody zaplatí 85 korun. Vodné zdraží o 6,7 procenta, stočné o 4,5 procenta.

Článek

„Do tarifů je zahrnut vývoj spotřeby a cen základních vstupů, zejména tvorba zdrojů na obnovu, opravy a údržbu vodohospodářské infrastruktury. Za měsíc lidé průměrně zaplatí zhruba o šest korun víc než letos,“ řekla Renata Hermanová za Brněnské vodárny a kanalizace.

Cena vodného bude příští rok 44,4 koruny za metr krychlový, stočné vyjde na 40,8 koruny za stejný objem. „Tarify vstoupí v platnost od 1. ledna. Lidé zaplatí za 1000 litrů vody 85,2 koruny včetně daně. Cena za služby spojené s výrobou a dodávkou pitné vody včetně služeb spojených s následným odkanalizováním a vyčištěním vyprodukované vody odpadní tak činí zhruba devět haléřů za jeden litr. Při spotřebě 106,5 litru na osobu a den je měsíční výdaj za vodné a stočné jednoho obyvatele zhruba 276 korun. Při cenové úrovni roku 2020 je to navýšení o šest korun za měsíc,“ vypočítala Hermanová.

Tarify vodného a stočného v Brně podle ní i tak zůstanou pod celostátním průměrem, který letos činil 90 korun za metr krychlový.

Reklama

Související témata:

Doporučované