Hlavní obsah

Vodní říše Jaromíra Tesaře Energo-Pro vydělala 1,6 miliardy korun

Pololetní výsledky skupiny Energo-Pro.

Reklama

Pokles výroby elektřiny kvůli suchu, menší spotřeba elektřiny kvůli covidu a osekání investičních nákladů. To bylo první pololetí skupiny Energo-Pro, která provozuje hydroelektrárny na Balkáně a ovládá ji miliardář Jaromír Tesař.

Článek

Společnost Energo-Pro je unikát. Hydroenergetická skupina vlastní a provozuje vodní elektrárny v Bulharsku, Gruzii a v Turecku, ovšem řídí a vlastní ji Češi. Jejím jediným majitelem je sedmačtyřicetiletý Jaromír Tesař, jenž pochází ze Svitav, v rodině měli vždy k vodním elektrárnám blízko a za posledních 20 let se vypracoval mezi nejbohatší Čechy. Aktuálně jeho miliardové Energo-Pro reportuje hospodářské výsledky za první pololetí letošního roku.

Výsledky Energo-Pro

Výnosy 374,7 (-3,3 %)

EBITDA 60,0 (-6,8 %)

Investiční výdaje 23,9 (-40,4 %)

Hotovost 23,7 (+42,8 %)

Údaje v milionech eur za první pololetí 2020, srovnání je meziroční.

„Navzdory pandemii covid-19 dosáhla firma dobrých provozních výsledků. Těší nás zejména výsledky v segmentu distribuce a dodávek elektřiny v Bulharsku. Naopak hydrologické podmínky ve všech zemích, ve kterých působíme, byly v první polovině letoška obecně méně příznivé,“ komentoval výsledky výkonný ředitel Energo-Pro Pavel Váňa. Jinak řečeno to znamená, že na jaře mohlo roztát méně sněhu, a tím pádem byla výroba ve vodních elektrárnách nižší.

Celková výroba v meziročním srovnání za pololetí klesla o 6,5 procenta na 1289 GWh, přičemž skupinové výnosy poklesly o 3,3 procenta na 374,7 milionu eur – v přepočtu téměř 10 miliard korun. Provozní ziskovost EBITDA klesla na 60 milionů eur (v přepočtu 1,6 miliardy korun), a je tak o 6,8 procenta meziročně nižší. Do výsledků pochopitelně promluvila také nižší spotřeba kvůli pandemii, kdy „vypnutý“ průmysl v Bulharsku a v Gruzii jen těžko nahrazovala vyšší spotřeba v domácnostech.

Z hlediska ziskovosti je pro Energo-Pro nejbolestivější Gruzie, která stále otálí s deregulací cen elektřiny, na což Češi doplácí. Ceny by se ale měly navýšit už v příštím roce. „Segment distribuce a dodávek elektřiny v Gruzii i nadále čelil složité situaci, očekáváme však, že negativní dopad regulace bude v tarifech kompenzován v příštím roce,“ říká Pavel Váňa. Kromě výroby ve vodních elektrárnách totiž společnost ovládá také velkou část distribuční soustavy právě v Gruzii a relativně menší distribuci má také v Bulharsku.

Jaromír Tesař

Pečlivě si hlídá své soukromí, nedává k dispozici žádnou svou fotografii.

Má rád Turecko, kde kvůli byznysu a stavbě dvou obřích přehrad pravidelně pobývá.

Bez ohledu na covid musí stále cestovat, patří tak k „nejtestovanějším“ českým byznysmenům.

Forbes jeho jmění odhaduje na 10 miliard korun.

Za současné situace proto Energo-Pro seškrtalo možné náklady a posílilo svou cash pozici. Investiční výdaje proto za pololetí meziročně klesly o 40 % (odložily se takzvané rehabilitace některých vodních děl) a volné peněžní prostředky narostly také o více než 40 procent na 23 milionů eur, v přepočtu 630 milionů korun.

Do skupiny pod Jaromíra Tesaře patří také slovinský výrobce vodních turbín Litostroj Power, který dodává po celém světě včetně Kanady, Egypta či Islandu, a pod ním zavěšený Litostroj Engineering (dříve ČKD Blansko). Jiná z dceřiných firem Energo-Pro letos dokončila stavbu vodní elektrárny a přehrady Karakurt v Turecku a začalo její napouštění. Pro představu – jen navezená hornina na výstavbu hráze představuje 360 tisíc naložených nákladních automobilů.

Energo-Pro se masivně financuje přes dluhopisy vydané v eurech. Vzhledem k obvykle fixním výkupním cenám vodní elektřiny jde o poměrně stabilní byznys, byť ho mohou nabourávat například měnové výkyvy.

Reklama

Doporučované