Hlavní obsah

Vojtěch: Není na co čekat. Zákaz se dotkne všech služeb, testy přestanou platit

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Adam Vojtěch.

Reklama

aktualizováno •

Mimořádnou tiskovou konferenci na dnešní 15. hodinu svolal ministr zdravotnictví Adam Vojtěch a hlavní hygienička Pavla Svrčinová. Testy přestanou platit všude, ve službách, gastroslužbách či na hromadných akcích.

Článek

„Situace je vážná. O tom svědčí včerejší počet nově diagnostikovaných případů, ale to není úplně nejzávažnější. Problém je, že se nám nákaza dostává i do mnohem více rizikovějších skupin,“ řekl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). „Není na co čekat. Musíme jednat velmi razantně. Chceme zavést model uznání očkování a prodělání nemoci, nikoliv testů, a to v rámci všech služeb, gastroslužeb, zkrátka všude, kde dosud platí možnost prokázat se testem. To už nepůjde. Zítra tedy půjdu na vládu s těmito opatřeními: zavést model očkování nebo prodělání nemoci, to znamená bez možnosti testu v rámci hromadných akcí a veškerých služeb.“

Pravidla začnou platit od 22. listopadu. Dotkne se přibližně 2,8 milionu Čechů.

V současné době se lidé musí prokazovat covidovým certifikátem podle platných opatření například pro návštěvu restaurace, sportovních a kulturních akcí, služeb péče o tělo, památek, muzeí nebo zoologických a botanických zahrad nebo při ubytování.

Vojtěch apeluje, aby se lidé nechali očkovat. „Když přijde (do nemocnice) člověk, který je očkovaný, tak se většinou do pár dnů zotaví a nepotřebuje velkou podporu. Podobně je to v případě mortality. Primárně dnes umírají lidé, kteří jsou neočkovaní. Jsou průměrně o deset let mladší. Není to pouze otázka toho, co slyšíme: ‚očkujme pouze seniory.‘ Bohužel jsou na jednotkách intenzivní péče i mladší lidé, kteří jsou neočkovaní,“ dodal ministr.

Reálně podle ministra hrozí to, že by se intenzivní péče přeplnila a kapacity by nedostačovaly na péči o akutní pacienty. Dodal, že nemocnicím nařídil, aby maximálně navýšily kapacity pro podávání léků na covid-19, takzvaných monoklonálních protilátek. Brání šíření viru v těle a chrání před vážným průběhem nemoci.

Zítra půjdu na vládu s těmito opatřeními: zavést model očkování nebo prodělání nemoci, to znamená bez možnosti testu v rámci hromadných akcí a veškerých služeb.
Adam Vojtěch, ministr zdravotnictví

„Prosím, urychleně jděte alespoň na první dávku. Už první dávka poskytuje alespoň nějakou ochranu. Pokud máte nějaké příznaky, prosím, zůstaňte doma. Pokud vám není dobře, obraťte se na svého lékaře. Je nutné, aby každý, kdo je pozitivní, vyplnil sebetrasovací formulář. Potřebujeme v tomto směru pomoci od vás všech, kdo jste pozitivně testovaní. Co je zásadní, prosím, dodržujte izolace a karantény,“ řekl.

„Pokud je vám špatně, jděte a vyžadujte aplikování monoklonálních protilátek. Vás všechny, kteří jste v riziku a jste nakažení, prosím, nečekejte až do pondělí, kdy už by mohlo být pozdě, ale jděte a monoklonální protilátky vám budou aplikovány v nemocnicích,“ žádá Vojtěch.

Dodal, že je nutné omezit kontakty s ostatními, je nutné vyhnout se velkým davům. „Pokud už se musíte takových akcí zúčastnit, tak prosím dodržujte pravidlo 3R,“ apeluje Vojtěch.

Děti se stále mohou prokazovat testem

Pokud se lidé budou účastnit vánočních trhů, ministr velmi doporučuje dodržovat ochranu dýchacích cest. I tam podle něj může dojít k riziku přenosu nákazy. „Doporučujeme firmám, aby zavedly minimálně režim OTN, pokud je to v jejich možnostech. Žádám také vedení firem, podniků, aby využily maximálně home office, pokud je to možné. V řadě případů si myslím, že to možné je,“ požaduje ministr.

Jak to vidí expert Pirátů pro oblast zdravotnictví:

„Děti od 12 do 18 let se budou moci dál jako covidovým certifikátem prokazovat PCR testem, mladší potvrzení nepotřebují,“ uvedla hlavní hygienička Pavla Svrčinová.

Od 22. listopadu ale obecně k prokázaní bezinfekčnosti nadále nebude možné využít testu. Existují tyto výjimky: PCR test mladší 72 hodin pro děti ve věku 12 až 18 let, lidé s kontraindikací (lékař to musí zaznamenat), osoby rozočkované po 1. dávce a do 14 dnů po 2. dávce. Dále mohou použít PCR test lidé, kteří nastupují do lázní. Výjimka platí také pro volby a zasedání orgánů právnické osoby.

Lidé, kteří dostali teprve první dávku vakcíny, budou muset předložit jako covidový certifikát ještě PCR test. Nárok budou mít až na pět za měsíc.

Kdo má nárok na výjimku

Výjimky budou mít lidé, kteří dostali první dávku očkování, musí ale předložit současně PCR test, nebo osoby, které se nemohou očkovat ze zdravotních důvodů. Těm ale lékař musí důvod kontraindikace očkování zapsat do Informačního systému infekčních nemocí (ISIN). Spolu s rozočkovanými budou mít nárok na pět PCR testů za měsíc hrazených z veřejného zdravotního pojištění, očkovaní lidé dál dva hrazené testy.

„Ve školách se bude testovat PCR testy systémem, že pokud se vyskytne ohnisko a Krajská hygienická stanice vyhodnotí, že je potřeba otestovat větší množství žáků, pak se testovat bude. Půjde o testování jedné třídy, jedné školy,“ podotkla Svrčinová. Plošné testování tak ve školách pokračovat nebude.

Podle ní je připraveno 42 mobilních laboratorních odběrových týmů, 25 armádních a 50 odběrových sanitek, které mohou k takovému odběru vyjíždět.

Na studentských kolejích bude stejně jako při vstupu do zdravotnických zařízení možné se prokázat testem. „Nebudou tam už samotesty, ty en bloc rušíme všude, nikde nebude možné využít samotest. Ale bude možné se pravidelně prokazovat na kolejích PCR testem, antigenním testem nebo očkováním,“ dodal Vojtěch.

Babiš: Přebíráme bavorský model

Premiér Andrej Babiš (ANO) dnes řekl, že Česko v noci na pondělí najede na tzv. bavorský model. „Od tohoto času budou, co se týče služeb, hromadných akcí, uznávána jenom očkování a lidé, kteří překonali covid. Ruší se úplně samotesty, nejdeme na model s PCR testy,“ uvedl premiér. Antigenní testy se budou uznávat jen u zaměstnanců a klientů ve zdravotnických zařízeních a v zařízeních sociálních služeb.

Opatření bude schvalovat ve čtvrtek dopoledne vláda, jejíž většina se k tomu podle Babiše přiklání. Není k tomu podle předsedy vlády potřeba vyhlásit nouzový stav.

„Vypadá to, že všechna opatření, která jsme dosud dělali, nejsou dostatečná,“ uvedl Babiš. Dnes večer se uskuteční porada některých ministrů, ve čtvrtek v 9:00 zasedne Rada vlády pro zdravotní rizika.

V úterý přibylo v Česku nejvíc nákaz covidem-19 za den od začátku epidemie loni v březnu. Nově nakažených bylo 22 479, zhruba o polovinu víc než za předchozí úterý. Vyplývá to z údajů na webu Ministerstva zdravotnictví. Rostl také počet hospitalizovaných s covidem-19, ale méně výrazně. Za uplynulý týden jejich množství stouplo přibližně o čtvrtinu na 4425. V pondělí bylo podle revidovaných údajů ministerstva hospitalizovaných přes 4500, nejvíc od poloviny letošního dubna.

Denní nárůsty počtu nákaz v Česku stoupají zhruba od začátku září. Přibližně poslední měsíc rostou velmi prudce. V polovině října se ještě pohybovaly kolem 1500 nově nakažených za den, na začátku listopadu už činily skoro 10 000 denně a před týdnem dosáhly skoro 15 000 případů za den.

Podobně prudce narůstají i počty nakažených koronavirem, kteří skončí v nemocnicích. Na začátku října bylo ještě hospitalizovaných kolem 250, v polovině října přes 500 a na začátku listopadu přes 2000. Jen za první polovinu listopadu se množství hospitalizovaných více než zdvojnásobilo. Naposledy byly tak vysoké počty lidí s covidem-19 v nemocnicích letos v polovině dubna. Tehdy ale bylo víc lidí ve vážném stavu – až kolem tisícovky, kdežto nyní k úterku bylo těžce nemocných 661 z celkových 4425 hospitalizovaných.

V úterý se oproti předchozímu týdnu zvýšily počty testů na koronavirus. Předchozí úterý bylo provedeno zhruba 69 000 antigenních a 38 000 PCR testů, kdežto tento týden v úterý přes 79 000 antigenních a 43 000 PCR testů.

Kvůli rekordnímu nárůstu množství potvrzených nákaz však i přes zvýšení počtu testů značně stouply podíly pozitivně testovaných. U preventivních a plošných testů, kterých se provádí nejvíc, vzrostl podíl pozitivních z 5,99 procenta za předchozí úterý na 8,31 procenta, což je nejvíc od začátku ledna. U epidemiologické indikace, kdy se testují lidé například kvůli kontaktu s nakaženým, podíl pozitivních stoupl ze 14,09 na 19,29 procenta, nejvíc od konce letošního února. Podíl pozitivních u tzv. diagnostické indikace, kdy jsou už testováni lidé vykazující příznaky, se zvýšil ze 33 na 42,94 procenta, což je nejvíce od první poloviny ledna.

Skokově dnes stouplo tzv. incidenční číslo, tedy počet nově nakažených za sedm dní na 100 000 obyvatel. Číslo používané státem pro určování protiepidemických opatření činilo k úterku 739 případů, zatímco k dnešku 813 případů. Minulý týden ve středu bylo incidenční číslo ještě pod 600 případy na 100 000 obyvatel za týden.

Reklama

Doporučované