Hlavní obsah

Vojtěch tlačil pojišťovny do vydání brožury s Babišem. Poslal jim dopis

Foto: vláda.cz

Ministr Adam Vojtěch psal ředitelům pojišťoven, aby poslali lidem brožuru, ve které se sám objevil.

Reklama

Někteří členové Správní rady VZP kritizují ministra zdravotnictví za dopis, který poslal do největší zdravotní pojišťovny kvůli brožuře o rakovině.

Článek

Všichni ředitelé zdravotních pojišťoven dostali 2. září dopis od Adama Vojtěcha (za hnutí ANO), aby klientům do schránek na své náklady rozeslali brožuru na podporu prevence onkologických onemocnění, v níž je jako jeden z lídrů boje s rakovinou prezentován premiér Andrej Babiš.

Brožura vzbudila rozpaky, ať kvůli zpracování, tak - vzhledem k tomu, že měla být rozeslána těsně před volbami - kvůli Babišově přítomnosti. Ministr však v dopise připomněl, že ředitelé pojišťoven se už dříve zavázali, že se do kampaně onkologické prevence zapojí.

„Očekávám, že vaše pojišťovna splní svůj závazek a zajistí distribuci edukačního materiálu svým pojištěncům, a to při zajištění financování nákladů v souladu se schváleným zdravotně pojistným plánem,“ napsal ministr Vojtěch na konec dopisu, který byl ředitelům adresován a který mají Seznam Zprávy k dispozici.

Připomněl jim také, co této dohodě předcházelo.

„V rámci jednání Ministerstva zdravotnictví ČR se zdravotními pojišťovnami byla opakovaně deklarována shoda na potřebě edukace obyvatel o významu prevence onkologických onemocnění, včetně jejího pozitivního dopadu do nákladů systému veřejného zdravotního pojištění,“ uvedl dále Vojtěch.

Jako první Vojtěcha vyslyšela Všeobecná zdravotní pojišťovna, která ve středu oznámila, že brožuru začne posílat dvěma milionům svých klientů a zaplatí za to patnáct milionů korun. Po kritice, že se tak bude VZP podílet na volební kampani premiéra Babiše, pak mluvčí pojišťovny Viktorie Plívová oznámila, že brožura bude rozeslána až po volbách.

Ministr Adam Vojtěch pro Seznam Zprávy napsal, že memorandum zavazující je podílet se na kampani podepsaly pojišťovny s Úřadem vlády a Ministerstvem zdravotnictví v červenci. Jak bude brožura vypadat, se však zmíněné zdravotnické instituce dozvěděly až na konci srpna, kdy jim publikaci s Babišem ministerstvo poslalo.

„Zdůrazňuji, že termín, kdy pojišťovny brožuru pošlou, byl zcela ponechán na nich,“ uvedl také Vojtěch ke kritice, že VZP chtěla publikaci rozeslat před volbami.

Proti distribuci brožury v předvolební době za peníze zdravotní pojišťovny se přitom už na konci srpna postavila Správní rada Všeobecné zdravotní pojišťovny. Jedna z jejích členek Soňa Marková (KSČM) připomněla, že proti rozesílání tohoto dokumentu pojištěncům se nelíbilo také některým zástupcům Ministerstva zdravotnictví, kteří ve správní radě sedí.

„Předpokládám, že ministr Vojtěch od nich tyto informace měl. Proto mi přijde velmi podivné, že tři dny poté pošle takový dopis,“ řekla Marková.

„Pan ministr dobře ví, že Správní rada Všeobecné zdravotní pojišťovny a některé další zdravotní pojišťovny nepodpořily svým usnesením tuto brožuru. Je od něj neseriózní, že vyzývá vedení pojišťoven k její distribuci před volbami a v tom je staví do rozporu s jejich správními radami,“ uvedl další člen Správní rady VZP Tom Philipp (KDU-ČSL).

Distribuovat brožuru pře volbami nebudou ani některé další zdravotní pojišťovny. Ministerstvo zdravotnictví ji však už na svém webu zveřejnilo.

Přináší na 52 stranách grafy, komentáře či fotografie zhruba dvou desítek českých odborníků. Mezi nimi najdeme ředitele brněnské fakultní nemocnice Jaroslava Štěrbu, šéfa pražské vinohradské nemocnice a bývalého ministra Petra Arenbergera či ředitele Ústřední vojenské nemocnice Miroslava Zavorala.

Navíc zde ředitel Masarykova onkologického ústavu Marek Svoboda a lékař David Cibula ze Všeobecné fakultní nemocnice podporují plán premiéra Babiše na vybudování obřího onkologického centra za sedm miliard korun, který však na druhé straně řada onkologů také kritizuje.

Seznam Zprávy popsaly, že vypracování brožury vzešlo z jednání, které loni v listopadu svolal premiér Babiš.

„Představte si, že tuhle brožuru jsem vymyslel já. Skandál! Strávil jsem na tom hodiny,“ uvedl Babiš ve středu ve Sněmovně.

Premiér Babiš v brožuře publikuje také svůj komentář, v němž mimo jiné představuje své plány, které se staly součástí jeho předvolební kampaně.

Reklama

Doporučované