Hlavní obsah

Na rozeslání brožury s Babišem tlačil Vojtěch v dopise, tvrdí VZP

Foto: Ministerstvo zdravotnictví ČR, Seznam Zprávy

Brožura, kterou VZP pošle svým klientům.

Reklama

aktualizováno •

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch se před pár dny obrátil na všechny pojišťovny, aby dodržely závazky a poslaly svým klientům brožuru, v níž se objevuje on i premiér Andrej Babiš.

Článek

Na předvolební distribuci brožury o prevenci rakoviny, v níž se objevují fotografie a komentář premiéra Andreje Babiše (ANO), tlačil osobně ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

Jak zjistily Seznam Zprávy, Vojtěch na začátku září poslal zdravotním pojišťovnám dopis, kde je k rozeslání brožury vyzývá.

Proti distribuci brožury v předvolební době za peníze zdravotní pojišťovny se v létě postavila Správní rada Všeobecné zdravotní pojišťovny. Členové se obávali, že jde o politickou kampaň.

Přesto se VZP rozhodla, že od čtvrtka začne brožuru posílat zhruba dvěma milionům klientů. Později během středy mluvčí pojišťovny Viktorie Plívová uvedla, že její rozeslání možná odloží až po sněmovních volbách.

Vedení Všeobecné zdravotní pojišťovny vysvětluje, že k distribuci materiálů s tematikou prevence se pojišťovny zavázaly už před časem v memorandu s Úřadem vlády a Ministerstvem zdravotnictví. V tu doby ale neznaly přesnou podobu brožury.

Na začátku září pak dostaly dopis od ministra, v němž je vyzývá, aby brožuru odeslaly. „Všechny zdravotní pojišťovny byly upozorněny na své závazky vyplývající z memoranda dopisem ministra zdravotnictví ze dne 2. září 2021,“ napsala Plívová.

Po ministrově „upozornění“ se pojišťovna poradila s právníky. A i na jejich doporučení se rozhodla k rozeslání přistoupit.

Babiš: Klidně to rozešleme až po volbách

Vojtěch v reakci pro Seznam Zprávy zdůraznil, že „termín, kdy pojišťovny brožuru pošlou, byl zcela ponechán na nich“. A dodal, že se jedná o víc než půl roku připravovanou věc.

Již dříve během dne doplnil, že brožura je odborná a nejde o politickou prezentaci. „Není to žádná předvolební brožura,“ řekl na plénu Sněmovny. „V Česku umírá na rakovinu 27 tisíc lidí ročně, tedy více než 70 lidí každý den. Jsem přesvědčený, že právě prevence může pomoci tuto smutnou bilanci změnit,“ dodal v reakci pro Seznam Zprávy.

Fotografie a komentář Babiše byly v brožuře podle něj publikovány proto, že jde o iniciátora celého projektu.

Opoziční Piráti se kvůli kauze chtějí obrátit na soud. „Ve věci propagační kampaně ANO skrz Všeobecnou zdravotní pojišťovnu se obrátíme na soud. Budeme chtít, ať vydá předběžné opatření, které zakáže VZP distribuovat propagační brožuru premiéra Babiše,“ uvedl předseda Pirátů a poslanec Ivan Bartoš.

Babiš později ve Sněmovně i na sociálních sítích prohlásil, že pokud se opozice jeho fotky v brožuře „tak strašně bojí“, řekne pojišťovně, aby ji distribuovala až po volbách. „Nemám s tím problém,“ uvedl a jízlivě opozici poděkoval za její propagaci.

Ministerstvo zdravotnictví po těchto jeho slovech přesto brožuru samo zveřejnilo.

Brožuru řeší úřad

Celkové náklady, včetně tisku a distribuce této brožury, nepřesáhnou podle VZP 15 milionů korun. Tyto peníze budou čerpány z provozního fondu. „Z větší části budeme brožuru distribuovat on-line, zbytek klientů ji obdrží fyzicky,“ uvedla pro Seznam Zprávy mluvčí pojišťovny Viktorie Plívová.

O podobu brožury se už také zajímá Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí.

„V dané věci úřad komunikoval s některými zdravotními pojišťovnami,“ potvrdila jeho mluvčí Luisa Divišová. Doplnila však, že jejich stanovisko je v této souvislosti neveřejné, takže nemůže uvést další podrobnosti.

Seznam Zprávy popsaly, že vypracování brožury vzešlo z jednání, které loni v listopadu svolal premiér Babiš. Na něm se diskutovalo o vytvoření několika projektů. Což nyní potvrdil také ministr Vojtěch i Babiš.

„Představte si, že tuhle brožuru jsem vymyslel já. Skandál! Strávil jsem na tom hodiny. A je to skvělá brožura!“ uvedl Babiš ve středu ve Sněmovně. Tvrdí, že nejde o žádnou kampaň. „Já jsem předseda vlády a dovolil jsem si na poslední stránku napsat text,“ doplnil.

Premiér Babiš v brožuře mimo jiné představuje své plány, které se staly součástí jeho předvolební kampaně.

„Určitě víte, že jsme připravili velký plán obnovy naší české ekonomiky po covidu. Část peněz z něj, ale i z dalších programů, nasměrujeme právě do boje s rakovinou, která je při tak vysokém výskytu i významným sociálním a ekonomickým problémem,“ píše premiér.

Některým členům správní rady VZP se distribuce brožury příliš nelíbí. „Pokud VZP distribuuje spornou podobu tohoto materiálu právě nyní v předvolební době, je to minimálně neetické a nepovažuji to za správné,“ uvedla Soňa Marková (KSČM).

„Zvlášť, když správní rada zcela jasně na tento problém většinově poukázala a žádala o odložení distribuce až po volbách nebo bez barevné propagace představitelů hnutí ANO,“ doplnila.

Podle dalšího jejího člena Marka Ženíška (TOP 09) byla VZP zneužita pro volební kampaň. „A bohužel to celou snahu o prevenci zabije,“ podotkl Ženíšek.

Krok VZP naopak hájí poslanec za ANO Milan Brázdil, který také sedí ve správní radě. „Mnohem lepší než někoho urgentně zachraňovat je nemocem předcházet. Podporuji snahu zdravotních pojišťoven informovat naše občany ve smyslu onkologické prevence,“ uvedl Brázdil.

Reklama

Doporučované