Hlavní obsah

Vojtěchův resort kupuje respirátory z Číny. Pomohla mu soukromá firma

Foto: Profimedia.cz

Respirátor kategorie FFP3.

Reklama

Ministerstvo zdravotnictví objednává z Číny respirátory FFP3, pomoc mu nabídla soukromá společnost Adler.

Článek

I když v sobotu přistálo v Pardubicích další letadlo s ochrannými pomůckami, které si stát zaplatil u čínských firem, respirátory zajišťující nejvyšší ochranu před nákazou novým typem koronaviru stále zdravotníkům chybějí.

V čínské dodávce byly respirátory, roušky, rychlotesty, ochranné brýle a obleky, respirátory nejvyšší třídy FFP3 však nikoli.

Podle vicepremiéra Jana Hamáčka, jehož resort dodávky z Číny řídí, respirátory FFP3 v této zemi nejsou. „Já jsem lékařům žádné FFP3 neslíbil, protože je nemůžeme koupit. V Číně nejsou,“ uvedl ministr vnitra. Hamáček.

Nyní však Ministerstvu zdravotnictví nabídla pomoc ústecká textilní společnost Adler. Oznámila, že na čínském trhu se podařilo dohodnout objednávku šesti milionů respirátorů FFP3.

„Český stát prostřednictvím Ministerstva zdravotnictví uzavřel smlouvu přímo s čínským dodavatelem. Adler asistuje ministerstvu v platebním styku a pomáhá při dojednávání obchodu,“ řekl Seznam Zprávám zakladatel Adleru Martin Hausenblas. „Nakupovat v Asii je velmi složité, proto jsme ministerstvu pomoc nabídli,“ vysvětlil Hausenblas.

Jeho slova Seznam Zprávám Ministerstvo zdravotnictví potvrdilo.

Po tom, aby respirátory nejvyšší třídy dostali lidé ve zdravotnictví k ochraně, volá řada expertů.

„Skutečně účinnou ochranu před nákazou virem dává nositeli jen respirátor. A to jsou respirátory FFP3, které mají nejvyšší účinnost,“ říká například lékárník Aleš Krebs.

Podle senátorky a lékařky Aleny Dernerové potřebují respirátory nejvyšší kvality hlavně lékaři, kteří pracují na anesteziologickém a resuscitačním oddělení, dále pak infektologové, záchranáři, hasiči, policisté.

„Nejlepší by bylo, kdyby tyto respirátory měli všichni zdravotníci, kteří pracují v přední linii a jsou ohroženi,“ uvedla senátorka.

Řada zdravotníků však respirátory FFP3 stále nemá. „V pátek mi přišel e-mail, abych se dostavila do Litvínova, abych si vyzvedla slibovanou pomůcku od státu, odvezla jsem si ale jenom šedesát roušek. A když jsem se ptala, jestli dostanu respirátor, bylo mi řečeno, že už nejsou,“ sdělila svou zkušenost Dernerová.

Mnoho dalších zdravotníků pak získalo díky čínské dodávce alespoň respirátory druhé třídy, podle některých reakcí na sociálních sítích je ale kvalita nedostatečná.

„FFP2 jsou na to, abychom uklidili azbest a opískovali fasády. Vyšetřovat s FFP2 je jako nosit vodu v cedníku a lékaři 60+ riskují život,“ napsal vedoucí lékař anesteziologického oddělení nemocnice IKEMu Pavel Vychodil na Twitter.

„Takže z Číny dorazily respirátory Zhong Yi ZYE-02 třídy FFP2, vhodné jako ochrana proti prachu,“ konstatoval na Facebooku lékař František Vašek.

Ministerstvo zdravotnictví tvrdí, že kromě dodávky, na které spolupracuje firma Adler, by do Česka mělo dorazit dalších 1,5 milionu trojkových respirátorů. Podle Andreje Babiše se však dodávka zasekla v Rotterdamu, protože na sklad byla uvalena karanténa.

Pokud dodávky šesti milionů klíčových respirátorů do Česka opravdu dorazí, firma Adler by je chtěla uvést na český trh, aby si je mohl koupit každý, kdo je nutně potřebuje.

K tomu je ale podle Martina Hausenblase však potřeba, aby Ministerstvo zdravotnictví zrušilo regulaci, podle které může toto zboží nakupovat pouze Vojtěchův resort.

„Je to způsobené tím, že nyní tohoto materiálu je nedostatek, pokud ale přijde dodávka z Číny, jsem si téměř jistý, že regulace bude zrušena a společnosti budou moci trojkové respirátory kupovat a následně prodávat,“ vysvětlil šéf společnosti Adler.

Reklama

Související témata:

Doporučované