Hlavní obsah

Vokřál nás pošpinil, říká „rebelka“ z ANO

Brněnský politik Petr Vokřál.

Reklama

Předsednictvo ANO ve čtvrtek zvrátilo zrušení tří brněnských buněk v Židenicích, Černovicích a Starém Lískovci. Je to další část mocenského boje uvnitř hnutí.

Článek

Podle dřívějších vyjádření jihomoravských špiček hnutí ANO, včetně krajského lídra Petra Vokřála, byli členové tří stranických organizací spojení s kauzou Stoka. Její hlavní aktér a bývalý vlivný člen hnutí Jiří Švachula čelí obžalobě z ovlivňování veřejných zakázek v městské části Brno-střed za stovky milionů korun. Dříve vyloučení politici v nařčení naopak vidí účelovou stranickou čistku.

I proto čtvrteční verdikt předsednictva uvítali. Jak rychle čtyřicítka jihomoravských členů stranickou legitimaci ztratila, tak rychle ji zase získala. „Je to výborná zpráva. Máme svou organizaci zpět. Jsme rádi, že předsednictvo jednalo na základě stanov,“ uvedla jedna z „revoltujících“ členek Šárka Korkešová.

Místostarostka brněnských Černovic se ve čtvrtek chtěla v Praze hájit přímo před Andrejem Babišem. Ten jednání nakonec řešil formou videokonference.

Mluvíte o výborné zprávě. Jak jste se tedy v Praze obhájili?

My jsme při dvouhodinové diskuzi kolegů za zavřenými dveřmi čekali venku na nějaké zavolání. Pan manažer Jan Richter nám to přišel oznámit s tím, že má pro nás tuto zprávu.

Mrzí vás, že jste se nemohli obhájit přímo?

Jestli tak předsednictvo rozhodlo, tak mu asi byla zřejmá naše vyjádření z předešlých dní. My bychom na ně stejně navázali.

Od krajských špiček zaznívalo, že vaše organizace byly napojené na Jiřího Švachulu. Bývalý místostarosta Brna-středu je ve vazbě a před soudem se bude zpovídat z ovlivňování veřejných zakázek. Co na nařčení kolegů říkáte?

K tomu se raději nechci vyjadřovat. O té kauze v podstatě nic nevíme a dozvídáme se o ní z novin. Co bylo řečeno, se vůbec nezakládá na pravdě.

Brněnská šéfka hnutí ANO Karin Karasová také už dříve mluvila o velrybaření členů v oněch třech buňkách…

Tomu se musím smát ještě teď. V Černovicích máme šest členů. Každý pracuje někde jinde. Jsme stabilní už druhé volební období. Pokud by se k nám ovšem někdo chtěl přidat, tak osobně budu ráda.

A jak na vás zapůsobilo, že krajské vedení chtělo na základě podezření jednotlivců zrušit celé organizace?

Mě to mrzelo, protože to se opravdu nedělá. V našich městských částech pracujeme a v koalicích na radnici jsme úspěšní.

Půjde teď uvnitř hnutí otočit list a dělat, že se nic nestalo?

To je ještě čerstvé a raději bych to zatím nekomentovala. Uvidíme, co bude dál.

A z vašeho osobního pohledu je možné, abyste nadále s kolegy fungovali v jedné straně?

Kromě vedení jsou tam kolegové z jiných místních organizací. Známe se dlouho. Určitě to můžeme uvnitř strany vyřešit. Můžeme to prodiskutovat v klidu, bez náhlých rozhodnutí.

Pokud správně rozumím dnešnímu verdiktu, tak se případ rušení tří organizací vrací na začátek. Budete se tedy nyní hájit před kolegy v Brně a na kraji?

Vůbec nevím, co zazní na předsednictvu. Důležité je, že naše vyjádření bylo vyslyšeno, máme své organizace zpět. Moudřejší budeme až po dalších jednáních.

Rozepře v hnutí se řeší pár měsíců před volbami. Může vás to poškodit?

Bohužel nás pošpiňoval pan Vokřál svými výroky, když nás zrušili. Dneska nám vedení dalo za pravdu. Občané za námi stáli. Volala mi spousta z nich a držela nám palce.

Reklama

Doporučované