Hlavní obsah

Revolta v Babišově hnutí: Nebuďme jako KSČ

Foto: vlada.cz

Hnutí ANO bude ve čtvrtek na předsednictvu řešit poměry v brněnské organizaci.

Reklama

V hnutí ANO to vře kvůli korupční kauze Stoka a situaci v Brně. Části straníků vadí, že v hnutí dál zůstává syn Jaroslava Faltýnka Jiří.

Článek

Když na začátku března hnutí ANO zničehonic škrtlo tři brněnské buňky, oblastní organizace rázem přišla o pětinu členů. Stranickou příslušnost v brněnských částech Židenicích, Starém Lískovci a Černovicích pozbylo přes čtyřicet lidí.

Podle informací Seznam Zpráv teď může zaniknout i celá oblast Brno-město. Po škrtnutí tří buněk ANO v Brně čítá sedmnáct organizací a téměř dvě stovky členů. „I tato možnost je ve hře,“ říká před čtvrtečním jednáním špiček hnutí jeden z jeho členů, který chce zůstat v anonymitě. Poměry v ANO dobře zná a situaci na jižní Moravě ostře kritizuje.

Vedení strany v čele s předsedou a premiérem Andrejem Babišem ve čtvrtek čeká schvalování krajských volebních kandidátek a také ožehavé téma. Právě zrušení tří brněnských buněk. Hnutí tím zároveň nemůže vybřednout z kauzy Stoka, v níž uvázli dnes již bývalí členové a místostarostové brněnských městských částí Jiří Švachula a Petr Liškutin. Policie i státní zastupitelství je podezírají z ovlivňování veřejných zakázek. Mohli ovlivnit tendry až za půl miliardy korun.

Právě „spor o Švachulu“ dál jitří atmosféru uvnitř jihomoravského hnutí a doléhá až do Prahy. Kromě čtyřicítky vyloučených se bouří i další brněnští členové. Vadí jim, že za Stoku veřejně zaplatily tři vedlejší organizace. Přitom Brno-střed a Brno-Ivanovice, z nichž se rekrutovali hlavní aktéři kauzy, zůstaly bez velkých změn. „Nejsme KSČ, o rušení organizací jsme měli diskutovat. Úplně se spletla jablka s hruškami. Je pro mě nepochopitelné, proč nezrušili organizaci Brno-střed,“ řekl na adresu třicetičlenné buňky vlivný člen jihomoravského hnutí. Jméno říct nechce. Obává se, že jej postihne podobný osud jako bývalé kolegy.

A přidává konkrétní příklad, jak se centrální brněnská organizace neodpojila od Švachulovy éry. Radního na Brně-středu, který je nyní ve vazbě, nahradila v březnu Ludmila Oulehlová. „Přijde mně až úsměvné, že se k panu Švachulovi nehlásí, když bydleli v jednom domě,“ dodal na její adresu radní.

Část straníků si přitom ťuká na čelo, proč za Stoku rovnou nezaplatila miniaturní buňka v Brně-Ivanovicích, která nemá ani pět členů. Patřil do ní Liškutin, hlavní vliv v ní má Jiří Faltýnek. Také jméno syna předsedy poslaneckého klubu Jaroslava Faltýnka v kauze Stoka figuruje. Jiří Faltýnek už v březnu avizoval, že požádá o pozastavení členství, přesto ani po dvou měsících nebylo rozhodnuto. Na rozdíl od vyhazovu jeho kolegů ze Židenic nebo Černovic.

Důsledky kauzy bude ve čtvrtek řešit předsednictvo. A vyslechne také zástupce třech zrušených organizací. Podle oficiálních vyjádření krajských špiček skončili kvůli napojení na Švachulovy lidi. „Také docházelo k velrybaření členů,“ řekla už dříve v rozhovoru pro Seznam Zprávy šéfka hnutí v Brně Karin Karasová.

Taková nařčení si však vyloučení členové nechtějí nechat líbit a jejich zástupci se chtějí bránit přímo před Babišem. Za náhlým zrušením vidí vnitrostranický boj, za nímž podle nich stojí lídr pro krajské volby a místopředseda hnutí Petr Vokřál. Také on odůvodnil rušení organizací napojením na Švachulu. „Je to velké zklamání. Budeme se hájit nepravdivým nařčením,“ ujistila místostarostka brněnských Černovic Šárka Korkešová. Také ona dostala na čtvrtek pozvánku.

Zatímco čtyřicítka politiků musela ze dne na den hnutí opustit kvůli údajnému napojení na Stoku, v městských částech to paradoxně problém není. Bývalí členové zůstávají v koalicích ve vedení radnice v Židenicích i Černovicích. „Je za námi vidět práce. V politice chci pokračovat,“ hájí se Korkešová.

Vyhrocená situace dopadá i na další členy hnutí ANO v Jihomoravském kraji. „Nechci to řešit veřejně, ale je to úplná devalvace politiky. Pozbylo to všechno morální a politické principy, které by měly fungovat. Stydím se,“ uvedla dlouholetá členka, která si nepřála uvést jméno.

Jihomoravské špičky nechtějí ostré rozbroje uvnitř strany veřejně komentovat. „Nezlobte se. Probíhají jednání v organizacích, komentář si nechám pro sebe. Jsou to vnitrostranické záležitosti. Až přijde čas, budeme je komentovat směrem k médiím,“ uvedla krajská předsedkyně Taťána Malá. Situaci nechtěli komentovat Vokřál ani Karasová.

Spory na jižní Moravě se odehrávají na pozadí příprav do krajských voleb. Vyloučení členové chtěli lepší místo na kandidátce pro současného hejtmana Bohumila Šimka. „Je to slušný, klidný člověk. Dokáže se domluvit. Na rozdíl od Vokřála má velký koaliční potenciál. Vokřál nechce diskutovat. Je zvyklý, že vydá pokyn. Když není splněno, je to problém. Že je pan hejtman až na čtvrtém místě, nás před volbami oslabuje,“ zní od revoltujícího křídla.

Hejtman se k situaci vyjadřovat nechce. „Aktuální situaci nebudu komentovat s ohledem na to, že ji vnímám jako ryze interní záležitost hnutí ANO, kterého nejsem členem,“ řekl Šimek.

Jeho náměstek a předseda organizace Brno-venkov Petr Hýbler měl také figurovat v popředí, nakonec bude až na těžko volitelném sedmnáctém místě kandidátky. „Nezlobte se, situaci nebudu komentovat,“ omluvil se Hýbler.

Naopak třeba bývalá ministryně spravedlnosti Taťána Malá, která musela kvůli nesrovnalostem ohledně diplomových prací v resortu skončit po třinácti dnech, bude do voleb kandidovat z pátého místa. „Pro důvěryhodnost strany je to velký problém,“ zní z revoltujícího křídla.

Podle politologa z Masarykovy univerzity Miloše Gregora ale krajská jména pro podzimní volby nejsou podstatná. „Voliči hnutí ANO už v minulosti ukázali, že je zajímá jen Andrej Babiš, a jsou poměrně imunní vůči korupčním a dotačním skandálům,“ řekl. Zároveň zdůrazňuje, že pokud Babiš veřejně neodsoudí dění v krajské buňce, tak to voliči nebudou brát v potaz.

Gregor také uvedl, že skladba jmen svědčí o tom, co si hnutí myslí o svých voličích. „Taťána Malá se musela z velké politiky poroučet s ostudou. Teď bude znovu tahounem v krajských volbách. To by si jiná strana dovolit nemohla,“ sdělil Gregor a přidal srovnání s někdejším hejtmanem Michalem Haškem.

Jeho politická kariéra na mnoho let uvadla poté, co lhal o slavné lánské schůzce u prezidenta Miloše Zemana. „Teď se vrací jako volební manažer a voliči ČSSD i široká veřejnost tuto volbu silně kritizují,“ dodal politolog.

Reklama

Doporučované