Hlavní obsah

Bývalý senátor za ČSSD chce zpět, „český Cattani“ kandiduje za ANO

Foto: Senat.cz

Miroslav Antl na archivním snímku ze Senátu.

Reklama

Senát možná na podzim čeká velký návrat. Po dvou letech mimo politiku chce v jeho lavicích opět usednout bývalý „český Cattani“ Miroslav Antl. Jen barvy ČSSD vymění za ANO a východočeský Rychnov nad Kněžnou za rodnou Ostravu.

Článek

Proslavil se jako prokurátor, který na Krajském státním zastupitelství v Hradci Králové řešil nejtěžší zločiny. O tom pak také napsal knihu nazvanou Gaunery nemám rád. V roce 2008 se pak Miroslav Antl stal senátorem za ČSSD v okrese Rychnov nad Kněžnou.

Předloni se se sociálními demokraty rozešel a pokusil se obhájit senátorské křeslo s vlastním hnutím Za lidi. Ve druhém kole však neuspěl a na dva roky se úplně stáhl z veřejného života.

Nyní se chce do Senátu vrátit. Ve své rodné Ostravě a v dresu hnutí ANO. „Hnutí ANO je dnes jediná opoziční strana, která může vnést nějakou změnu,“ říká v rozhovoru, který s ním redaktorka Seznam Zpráv pořídila na mítinku Andreje Babiše v Ostravě-Porubě, kde se Antl představil voličům.

Vrátil jste se zpět do rodné Ostravy. Znamená to, že jste se sem znovu přestěhoval?

Jsem tu teď pořád a v momentě, kdy budu senátorem, se sem i odstěhuju. Vždycky jsem žil v regionu a jezdil do Prahy jen na jednání, jinak jsem v Praze nikdy nezačal ani nezůstal. A tady jsem se narodil, bydlel jsem tady v Porubě.

Potkal jste tu dnes nějaké spolužáky?

Nikdo se zatím nepřihlásil, ale kamarády tady mám.

Naposledy jsem s vámi mluvila, když jsem před dvěma lety psala článek o senátorech, kteří opouštějí řady ČSSD…

Já vím. Ježíš, ten byl ošklivej! To si tehdy zaplatil Birke, ne? (Jan Birke je starostou Náchoda a šéfem ČSSD v Královéhradeckém kraji, pozn. red.)

Nás nikdo neplatí. Tehdy jste tam ale řekl takovou zajímavou věc: že jako celoživotní sportovec neměníte dresy…

Neměním. Ale já jsem… Nevím, jestli jsem ho teď přijal. Jo, přijal.

V roce 2020 Miroslav Antl dresy měnit nechtěl

Miroslav Antl v roce 2020 opustil ČSSD, za kterou předtím jako nestraník 12 let seděl v Senátu. „Nabídky různých stran jsem odmítl, protože jako sportovec nebudu měnit dresy,“ řekl tehdy v článku Seznam Zpráv.

Čím vás hnutí ANO přesvědčilo?

Je to jediný odpůrce, jediná opoziční strana, respektive hnutí, které funguje a může vnést nějakou změnu. Já nikdy nevystupoval za ANO. Dnes mají v Senátu i společný klub s ČSSD. A pro mě to znamená jedinou možnost, jak říct lidem, že je to prostě jinak, než slyšíme – mimo jiné i z médií.

A image předsedy Andreje Babiše vám jako bývalému „českému Cattanimu“ nevadí?

Víte co, já jsem samozřejmě napsal knihu Gaunery nemám rád, ale tam jsem je pojmenoval. Že jde o vrahy a nejzávažnější mravnostní, případně drogovou činnost. A pro mě je gauner v mém pojetí ten, kdo dostal výjimečný trest.

Takže kdyby Andreje Babiše odsoudili za dotační podvody…

… na 25 let, tak jo. Já jsem nikdy nedělal hospodářské a majetkové trestné činy, ale přesto jo, kdyby byl pravomocně odsouzen. Ale ti lidé, kteří sem jezdí protestovat a přejíždějí – neviděl jsem, jestli jsou současně i proti hnutí STAN, protože ti jsou také stíhaní.

Takže v tuto chvíli vám nevadí být s panem Babišem spojován?

Ale tak spojován s Andrejem Babišem…

K vaší osobnosti, jak jsem vás dříve poznala, mně…

… to nesedí? No tak dobře, já jsem za ANO. Nevím, jak vám to říct. Jsem nestraník za ANO.

Ale teď jste s Andrejem Babišem stál na jednom pódiu.

Ano, protože jsem přišel za hejtmanem a primátorem, kterých si velmi vážím. Tady na Ostravsku udělali fakt nejvíc práce. A s nimi jsem v pohodě. A já, pakliže budu senátor, bych byl tykadlem, které je schopno to, co oni potřebují, dojednat. Ale mluvím o panu Ivo Vondrákovi a o panu Tomáši Macurovi, jichž si velmi vážím. Proto jsem tady v Ostravě. Protože oni fakt udělali nejvíc práce. A s nimi mi nevadí mít společný dres.

Co jste poslední dva roky dělal? Úplně jste zmizel z veřejného života.

Jsem v advokátní kanceláři, zejména zmocněnec obětí a poškozených. Jakýsi prokurátor ve prospěch obětí v trestním řízení. Vyčistil jsem si hlavu od Senátu, od politiky a tak. Nastoupil jsem ke kamarádům, kteří mě pozvali, a řekl jsem, že budu dělat jenom tohle.

Můj první rozhovor po konci v Senátu byl pro Byznys a advokacii, kde jsem naštval advokátní komoru, protože tam byl titulek: Gaunery hájit nechci. Tak oni se všichni do mě pustili, protože říkali, že musím. Ale vám jsem před chvilkou řekl, kdo je pro mě gaunerem.

Miroslav Antl

Od roku 1983 působil jako prokurátor v Chrudimi, v letech 1986 až 2001 na Krajském státním zastupitelství v Hradci Králové. Tam se zaměřoval na nejzávažnější násilnou a drogovou kriminalitu a organizovaný zločin. Díky tomu se mu tehdy přezdívalo „český Cattani“, a to podle slavného seriálového komisaře z italského seriálu Chobotnice. Svoji práci z těch dob popsal v knize Gaunery nemám rád.

Od roku 2001 byl ředitelem Úřadu vyšetřování pro ČR a prvním náměstkem policejního prezidenta pro trestní řízení. Na funkci rezignoval kvůli nehodě, při níž řídil pod vlivem alkoholu.

V roce 2008 se stal senátorem za ČSSD v obvodu Rychnov nad Kněžnou a o šest let později mandát obhájil. V roce 2020 se se sociálními demokraty rozešel a založil si vlastní hnutí Za lidi. Pod ním se pokusil znovu senátorské křeslo uhájit, ve druhém kole ho ale porazil současný senátor za TOP 09 Jan Grulich.

Před rokem 1989 byl Antl členem KSČ.

Reklama

Doporučované