Hlavní obsah

„Utíkají jako krysy z potápějící se lodi.“ ČSSD se zlobí na své senátory

Foto: Senat.cz

Miroslav Antl se s ČSSD rozešel ve zlém. Křeslo senátora chce proto nyní obhájit s vlastním hnutím Za občany.

Reklama

Sociální demokracii letos na podzim možná čeká další zeštíhlení senátorského klubu. Někteří současní senátoři se rozhodli obhájit mandát sami za sebe, bez spojení se značkou ČSSD. Pocit, že opouštějí potápějící se loď, nemají.

Článek

Tři současní senátoři v barvách sociální demokracie se letos rozhodli obhájit senátorské křeslo. Ovšem už bez spojení s ČSSD. Emilie Třísková z Kolína, Jaroslav Malý z Hradce Králové a Miroslav Antl z Rychnova nad Kněžnou. Za jejich jmény se letos na volebních lístcích objeví slovo „nezávislý“.

Oranžoví senátorští kandidáti tak dělají totéž, co jejich někteří straničtí kolegové před krajskými volbami, kteří se také stydí za značku ČSSD a raději ji skrývají.

Kandidátní listinu do Senátu bez navrhující strany už odevzdal Jaroslav Malý. Třiasedmdesátiletý hematolog a náměstek ředitele Fakultní nemocnice v Hradci Králové před šesti lety sice také kandidoval jako nestraník, ale v dresu sociální demokracie.

Do té doby se politicky nijak neangažoval, známý byl spíš ve zdravotnických kruzích díky práci ve fakultní nemocnici a na Lékařské fakultě Univerzity Karlovy. I přesto v druhém kole volby v roce 2014 v dresu ČSSD porazil tehdejšího kandidáta ODS, bývalého místopředsedu Evropského parlamentu Oldřicha Vlasáka. Tehdy mu volební lístek s logem sociální demokracie pomohl, ČSSD ještě nebyla tak na kolenou jako nyní a i přes ztráty získala v tehdejších volbách nejvíce senátorských křesel.

Letos Malý už na značku „socdem“ nespoléhá a do boje vyráží pod vlastním jménem. Že by opouštěl potápějící se loď s oranžovou vlajkou, si však nemyslí. Jako nezávislý kandidát se prý cítil už přes šesti lety, kdy se ke kandidatuře za ČSSD ještě nechal přemluvit tehdejším premiérem Bohuslavem Sobotkou.

„Se všemi lidmi v ČSSD jsem to projednával, není to tak, že bych práskal dveřmi,“ říká profesor Malý, který svůj postoj probíral jak s krajským šéfem strany, tak s předsedou Janem Hamáčkem. Krajský předseda Jan Birke svoji podporu Jaroslavu Malému potvrdil. „Budeme ho podporovat, mám pořád pocit, že je náš kandidát,“ potvrzuje Birke dobré vztahy mezi stranou a kandidátem, který ji opustil. A dodává, že věří, že v případě obhájení křesla Malý opět zasedne v senátorském klubu ČSSD.

„Nad senátorskými kluby ještě vůbec nepřemýšlím, protože v osudí nás je 11 a jsou tam proti mně těžké váhy,“ rozesměje se Malý. Naráží na peloton známých jmen, se kterými bude bojovat o druhé kolo.

Jeho soupeři tam budou například bývalý poslanec Pavel Staněk (ODS), právník a filantrop Jan Holásek (HDK+TOP 09), poslanec a bývalý šéf hradecké záchranky Jiří Mašek (ANO) či Malého lékařský kolega, lidovec Jan Čáp.

O tom, do jakého senátorského klubu by se v případě svého zvolení přidala, ještě neuvažuje ani Emilie Třísková. Kolínská senátorka ze sociální demokracie vystoupila loni v říjnu, protože se už podle svých slov neztotožnila s některými postupy vedení strany, v senátorském klubu ČSSD však setrvává.

Jestli by tomu bylo i po podzimních volbách, neví. „Už mám nasbíráno více než potřebných tisíc podpisů, v nejbližší době je odevzdám. Do voleb jdu bez podpory jakékoliv strany,“ říká.

Naopak o rychnovského senátora Miroslava Antla, který v Senátu sedí už od roku 2008, podle jeho slov přetahovaná poté, co se se sociální demokracií v nedobrém rozešel, byla. „Nabídky různých stran jsem ale odmítl, protože jako sportovec nebudu měnit dresy,“ říká.

Kandidovat nakonec bude za vlastní nově založené hnutí. V jeho názvu je patrná malá inspirace bývalým slovenským prezidentem Andrejem Kiskou. Zatímco Kiska kandidoval „Za ĺudí“, Miroslav Antl kandiduje „Za občany“.

„Je to i proto, že v případě vítězství bychom jako hnutí dostali od státu finanční příspěvek, který bych pak mohl rozdat mezi obyvatele regionu,“ vysvětluje Antl, který se se stranou, za kterou roky kandidoval jak do Senátu, tak do krajského zastupitelstva, na rozdíl od svých výše zmíněných kolegů, rozešel ve zlém.

Především s krajským šéfem sociální demokracie Janem Birkem si nemohou vzájemně přijít na jméno. „Panu Antlovi jsme byli dobří, když jsme měli 30 procent, ale teď utíká jako krysa z potápějící se lodi,“ rozčílí se Birke, který proti současnému senátorovi na Rychnovsko nasadil, dle svých slov, „těžkou váhu“, brigádního generála Františka Mencla, dlouholetého šéfa krajských hasičů. „Věřím, že má šanci současného senátora roznést na kopytech,“ míní Birke.

„To, že opouštím potápějící se loď, je blbost. Byla to sociální demokracie, kdo na mně v minulosti vydělal hlasy i peníze. V krajských volbách jsem měl vždy nejvíc preferenčních hlasů a nikdy jsem za ně nechtěl funkci. To je vlastně jediná věc, kterou mi kdy voliči vyčetli - že jsem se nestal hejtmanem, i když jsem na to měl mandát,“ míní Antl, podle nějž voličům jeho odchod od ČSSD a samostatná kandidatura nevadí.

Mezi zájemci o post senátora či senátorky se kromě výše zmíněných odpadlíků objevilo i další jméno dříve spojované s ČSSD. Na Rychnovsku bude s Miroslavem Antlem a dalšími o post senátorky usilovat Vladimíra Lesenská. Bývalá členka ČSSD působila v letech 2006 až 2013 jako poslankyně parlamentu.

Nyní chce být senátorkou, ovšem v dresu SPD. „Cože? No to je šok, to jsem nevěděl. Těmhle lidem přát štěstí nebudu, to je stejné, jako kdybych já kandidoval za ODS. Nechápu lidi, kteří chtějí kandidovat za jakoukoliv cenu a jakoukoliv partaj,“ kroutí hlavou Birke, který ale nemá pocit, že by kandidáti ČSSD opouštěli. Lesenská podle něj ve straně skončila už před delší dobou jednoduše tak, že nezaplatila členské poplatky, čímž jí členství zaniklo.

Reklama

Doporučované