Hlavní obsah

Marvanová chystá návrat do Parlamentu. Její kandidaturu projedná STAN

Foto: ČTK

V komunálních volbách v roce 2018 získala Hana Kordová Marvanová druhý nejvyšší počet hlasů v Praze.

Reklama

Někdejší poslankyně ODS a Unie svobody Hana Kordová Marvanová má podporu Pirátů a připravuje kandidaturu do Senátu v Praze. Nyní finišuje jednání s hnutím STAN. Jeho šéf Vít Rakušan zájem potvrdil.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Po 19 letech by se jméno Hany Kordové Marvanové mohlo opět objevit v Parlamentu. V roce 2003 předčasně ukončila působení v Poslanecké sněmovně, letos na podzim hodlá kandidovat do Senátu.

Současná pražská radní a advokátka se chystá kandidovat na Praze 11. V současnosti spějí do finále jednání o podpoře hnutí STAN. Jeho předseda Vít Rakušan potvrdil, že jeho organizace má o volební spolupráci s někdejší disidentkou zájem.

„Ano, Hana Marvanová je v nejužší nominaci,“ řekl Seznam Zprávám Rakušan. Předsednictvo STAN by nominace senátních kandidátů mělo projednat příští týden, Marvanová očekává, že v průběhu února se vše kolem její kandidatury do horní komory Parlamentu vyřeší.

Loni na podzim získala Marvanová nominaci i od Pirátů, o čemž v říjnu informoval Deník N.

Marvanová preferuje právě koaliční podporu od Pirátů a Starostů, kteří spolu na celostátní úrovni kandidovali do sněmovních voleb v loňském roce.

„Jde mi o koaliční spolupráci. Hovořila jsem už i s Vítem Rakušanem,“ řekla Marvanová Seznam Zprávám.

Nahoře v průzkumu

Někdejší poslankyně ODS a Unie svobody má na pražské úrovni silnou podporu. V posledních komunálních volbách v roce 2018 získala v rámci svého uskupení Spojené síly pro Prahu nejvíce hlasů, v rámci celé Prahy pak skončila s počtem hlasů na druhém místě za Janem Čižinským.

Vysoká čísla ukázal i prosincový průzkum, kterým disponují koaliční strany Spolu v Praze. Dle šetření známosti politických osobností skončila Marvanová na 4. místě mezi pražskými politiky, z hlediska důvěryhodnosti pak skončila na prvním místě.

Image osobností dle průzkumu Spolu v Praze

Zdeněk Hřib se hodí na primátora Prahy, je však vnímán jako člověk, kterému jde o moc a který je arogantní.

Bohuslav Svoboda je charismatická osobnost, která se hodí na primátora Prahy.

Marek Benda je vnímán jako člověk, kterému jde pouze o moc, který je arogantní a který slíbí cokoliv, aby vyhrál volby.

Hana Kordová Marvanová je osobnost, která umí hledat kompromisy a má zkušenosti z politiky.

Jiří Pospíšil má zkušenosti z politiky, je vnímán jako slušný člověk, který se hodí na primátora Prahy.

Alexandra Udženija je v Praze vnímána spíše negativně. Podle voličů je arogantní a jde jí o moc.

Je to jeden z důvodů, proč je ve hře vedle Senátu i její opětovná kandidatura do zastupitelstva hlavního města. Někdejší místopředsedkyně Sněmovny v tom kumulaci funkcí nespatřuje.

„Jsem přesvědčená, že senátorská pozice je slučitelná s funkcí pražského zastupitele. Minimálně bych pokračovala v projektu družstevního bydlení. Dané téma vyžaduje zákonné změny, tudíž bych mohla změny efektivněji prosazovat. Podobně je například Patrik Nacher poslancem a zároveň působí v pražském zastupitelstvu,“ míní Marvanová.

Před čtyřmi lety kandidovala Marvanová za společný projekt TOP 09 a hnutí STAN, na kandidátní listině reprezentovala Starosty. Pro nadcházející volby se však TOP 09 spojila s ODS a lidovci, je tedy možné, že hnutí STAN půjde do voleb samostatně. Lídra a kandidátní listinu Starostové teprve ladí, podobně jako uskupení Spolu, které zatím neúspěšně shání svého lídra.

Ještě na podzim nebylo jasné, o jaký senátní obvod se nakonec Marvanová bude ve volbách ucházet. U Pirátů získala nominaci jak pro Prahu 11, tak pro Prahu 10. S tím, že kdyby si mohla vybrat, preferovala by Prahu 10.

Tam však hnutí STAN plánuje podpořit v obhajobě senátorku Renatu Chmelovou, Marvanová by tudíž měla stanout ve volbách na Praze 11.

Reklama

Doporučované