Hlavní obsah

Finiš slovenské prezidentské kampaně: hádka i homofobní video

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Repro RTVS

Poslední televizní debata před druhým kolem slovenských prezidentských voleb.

Reklama

Poslední den před volebním moratoriem byl extrémně bohatý na politické události. Kandidáti mají za sebou další televizní duel. Do kampaně promluvila i Ficova vláda a zkusil to i expremiér Matovič.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Peter Pellegrini se s Ivanem Korčokem v poslední televizní diskuzi střetli o politickou zodpovědnost za stav republiky. Debatu vysílá veřejnoprávní televize RTVS.

„Vy jste politicky déle ve výkonných funkcích než já, nesete větší zodpovědnost,“ vytknul expremiér a předseda koaliční strany Hlas Peter Pellegrini. Jmenoval například chybějící kanalizaci v některých obcích.

Korčok oponoval tím, že drtivou většinu své kariéry byl diplomatem, a v politických funkcích byl krátce. Korčok byl ministrem zahraničních věcí v letech 2020 až 2022. Pellegrini byl ve vládních funkcích déle než pět a půl roku.

Kandidáti se přeli i o význam vlastenectví. „Jsem vlastenec i sociální demokrat, a nikdy jiný nebudu,“ prohlásil Pellegrini a Korčoka nařknul z toho, že si na vlastence hraje jen marketingově.

„S naplňováním vlastenectví novou myšlenkou spojování, a ne rozdělování, jsem přišel já,“ oponoval mu Korčok. Skupina politiků z Pellegriniho tábora si podle Korčoka vlastenectví a slovenskou historii zkusila zprivatizovat.

Závěr kampaně

Ještě před debatou zakončil Ivan Korčok kampaň na bratislavském Náměstí SNP: Akce se účastnily tisíce lidí a kandidáta podpořili na pódiu i herci.

„Slovensko patří těm, kteří vás volili, i těm, kteří volili jinak,“ vzkázal podle Denníku N Korčok vládě Roberta Fica. Kabinet vyzval, aby řešil zdravotnictví a školství. „A přestane Slovensko tahat na východ,“ prohlásil.

Svého protikandidáta Korčok v projevu nejmenoval.

Šance obou kandidátů na výhru jsou vyrovnané. Ukazují to i poslední tři průzkumy, v nichž se rozdíl mezi Korčokem a Pellegrinim pohybuje v intervalu statistické chyby. Výsledky tak mohou být velmi těsné.

Pellegrinimu má ve druhém kole pomoci osobní podpora od kolegů z vládní koalice. Na tu došlo ve středu odpoledne od premiéra Roberta Fica i předsedy koaliční Slovenské národní strany Andreje Danka.

„Přeju ti upřímně, abys v sobotu to totální zlo i ve jménu SNS porazil,“ řekl na adresu Pellegriniho Danko. Právě Danko přitom lídra Hlasu v poslední době opakovaně tvrdě kritizoval. Pouštěl se i do Pellegriniho soukromí – Pellegrini je totiž svobodný a bezdětný.

Babišova stopa v kampani

Předsedovi Národní rady se ve středu dostalo otevřené podpory i od českého expremiéra Andreje Babiše. Babiš ho v politicky laděné talk show v Bratislavě označil za „mladého a perspektivního“.

Na Pellegriniho soukromí ve středu odpoledne zaútočil i expremiér Igor Matovič. Ve výrazně homofobně laděném videu zveřejnil údajné detaily z Pellegriniho soukromí, které má dokazovat fotografie politika z roku 2021 z italské Verony.

Na ní je podle Matoviče s poslancem strany Hlas Peterem Náhlikem. S ním Pellegriniho podle Matoviče pojí i majetek.

„Když někdo, kdo je hetero orientovaný, má partnera nebo partnerku, tak o tom všichni mluví a vůbec není hřích, když to pojmenujete. Ale najednou, když je někdo jinak orientovaný, a ne hetero orientovaný, tak je najednou těžký hřích, když začnete mluvit o jeho partnerovi. To je diskriminace hetero lidí,“ říká na videu mimo jiné Matovič.

V příspěvcích na sociálních sítích píše Matovič o Pellegrinim v ženském rodě s pejorativní přezdívkou. „Je to jeho svědomí, jeho život,“ hodnotí pak ve videu další údajné intimní detaily z Pellegriniho soukromí.

Pellegrini označil ve středeční debatě Matoviče za „blázna“ a odmítl na něj reagovat.

Vila poslance Náhlika

Náhlikovo jméno se před druhým kolem objevilo v souvislosti s Pellegrinim už dvakrát. Právě Náhlikova firma měla pronajmout Pellegrinimu malé letadlo pro cestu z Bratislavy na východ Slovenska, kam Pellegrini mířil na volební mítink.

Na transparentním účtu Pellegriniho kampaně se výdaj za dopravu zatím neobjevil. Kandidát to zdůvodňuje splatností faktur.

V úterní debatě také Pellegrini přiznal, že využívá vilu s rozsáhlým pozemkem v bratislavské část Vrakuňa. Na to, že ji oficiálně vlastní právě poslanec Náhlik, upozornil deník Sme.

„Mám možnost ji v případě potřeby někdy využít. Je to celkem praktické vzhledem k tomu, že trávit čas se psem na zahradě je někdy fajn,“ řekl Pellegrini.

Matovič před druhým kolem podpořil Ivana Korčoka. Korčok se ve středu v debatě na RTVS vymezil proti útokům na Pellegriniho soukromí.

Čaputová zkritizovala hru se strachem

Stejně jako před prvním kolem vystoupila ve středu večer s televizním projevem prezidentka Zuzana Čaputová.

Hlava státu vyzvala k účasti a apelovala i na voliče v zahraničí. Řekla, že ji mrzí, že se v kampani zahrávalo se strachem a „zatahováním do války“. Ani Pellegrini, ani Korčok podle ní Slovensko do války nezatáhnou.

Za „kandidáta války“ v kampani opakovaně označovali Ivana Korčoka politici, kteří podporují Petera Pellegriniho.

Reklama

Doporučované