Hlavní obsah

Babiš v Bratislavě podpořil Pellegriniho, omlouval se za svoji slovenštinu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: FB/Peter Pellegirni

Zleva Andrej Babiš, Peter Pellegrini a moderátor Jozef Banáš.

Reklama

aktualizováno •

O půlnoci začíná na Slovensku volební moratorium, které agitaci zakazuje. Robert Fico společně s lídrem koaliční SNS Andrejem Dankem na poslední chvíli podpořili Petera Pellegriniho osobně bok po boku.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Do slovenské volební kampaně se na poslední chvíli opět otiskla „česká stopa“. Expremiér a lídr hnutí ANO Andrej Babiš ve středu osobně v Bratislavě podpořil prezidentského kandidáta Petera Pellegriniho.

„Bojovali jsme spolu za naše lidi. Byli jsme svrchovaní premiéři, nebyli jsme žádné podržtašky, nikdo nám nic nediktoval,“ prohlásil Babiš v hodinu a půl dlouhé politické talk show s Pellegrinim.

Lídra strany Hlas pochválil za výkon v úterní televizní debatě s protikandidátem Ivanem Korčokem. Český expremiér Pellegriniho podpořil už před prvním kolem – ve videu o něm mluvil jako o nejlepším kandidátovi.

„Peter je mladý, perspektivní, já už jsem spíš na konci kariéry,“ řekl ve středu v žertovném duchu. Hned v úvodu se publiku v bratislavském Edison Parku omluvil za svoji slovenštinu. Při slovenském projevu totiž občas hledal slova.

Babiš s Pellegrinim mluvili také o potřebnosti visegrádské spolupráce a vzpomínali na dobu, kdy byli oba v premiérské funkci.

Lídr hnutí ANO se podělil i o zkušenosti ze své loňské neúspěšné prezidentské kampaně. „Trošku jsem to pohnojil. Já jsem impulzivní, Peter je spíš rozvážný. U nás taky máme rozvážného premiéra, ale to nebudu komentovat,“ dodal Babiš do rozesmátého sálu.

Řeč přišla i na volby do Evropského parlamentu. „Musíme zabránit tomu, aby se ta šílená Ursula znovu stala předsedkyní,“ řekl Babiš na adresu šéfky Evropské komise Ursuly von der Leyenové.

Rozhovor obou expremiérů moderoval v duchu zábavného rozhovoru show spisovatel Jozef Banáš, jehož slovenská média označují za konspirátora mimo jiné kvůli postoji k pandemii covidu-19 a válce na Ukrajině.

Babiše představil jako „bývalého a možná budoucího předsedu vlády ČR“.

Hlavní soupeř: média

Babiš se věnoval hlavně českým vnitropolitickým tématům. „Ukázal, že je prezidentem pětikoalice, a na tom se nic nezměnilo,“ řekl například o Petrovi Pavlovi. Označil se rovněž za vlastence.

Opakovaně se pustil do českých i zahraničních médií: „Náš hlavní soupeř je Česká televize a Český rozhlas.“

Pellegrini dal Babišovi v kritice médií za pravdu a ospravedlňoval takzvaná alternativní média. „Kdo náhodou říká jiný názor, je hned hozený na bok,“ nechal se slyšet předseda slovenského parlamentu. Babiše označil za svou inspiraci a vyjádřil se kriticky na adresu premiéra Petra Fialy (ODS).

Ve slovenské politice zazní tento týden ještě jeden český hlas. Televize TA3 avizovala, že ve čtvrtek odvysílá rozhovor exprezidenta Miloše Zemana a premiéra Roberta Fica. Týkat se má česko-slovenských vztahů.

Fico na poslední chvíli

O půlnoci ze středy na čtvrtek začíná na Slovensku volební moratorium, které agitaci zakazuje.

Fico společně s lídrem koaliční Slovenské národní strany Andrejem Dankem ve středu odpoledne podpořili Pellegriniho osobně bok po boku.

Vyjádření podpory četl Fico z papíru. Ivana Korčoka označil za „protislovenského kandidáta“. „Směr volí Pellegriniho,“ řekl.

Šance na výhru mají Pellegrini s Korčokem - podle posledních tří průzkumů - velmi vyrovnané.

Korčok zakončí kampaň navečer mítinkem na bratislavském Náměstí SNP. Večer bude ještě následovat duel kandidátů na RTVS.

Reklama

Doporučované