Hlavní obsah

Babiš reaguje na vyhrocenou kampaň: Agrese a zloba mě mrzí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš objíždí republiku v karavanu v rámci předvolební kampaně.

Reklama

Bývalý premiér Andrej Babiš sice ve své kampani vyzývá ke klidnému průběhu předvolebních akcí, svými vyjádřeními ale provokuje své kritiky. Předseda vlády Petr Fiala vyzval generální inspekci ke kontrole zásahu policistů.

Článek

Opoziční poslanec a předseda hnutí ANO Andrej Babiš reaguje na vyhrocenou atmosféru, která doprovází některá jeho zastavení v rámci předvolební kampaně s obytným vozem.

„Celé mě to mrzí, to, jak je situace vyhrocena, kolik je mezi odpůrci zloby a agrese. To, že na akce vodí i malé děti v předškolním věku a dávají jim do rukou píšťalky a transparenty,“ uvedl Babiš v pátek v reakci pro Seznam Zprávy.

„Situace určitě není snadná ani pro policisty. I proto na každé zastávce vyzývám naše podporovatele, aby se nenechali vyprovokovat a nedošlo k žádnému konfliktu,“ uvedl expremiér.

Ani ve čtvrtek se však jeho putování po jižních Čechách neobešlo bez incidentů. Například v Borovanech na Českobudějovicku zaklekli neuniformovaní policisté na školáka, který odnesl Babišovi reproduktor.

Přečtěte si glosu k tématu

„Policisté, pravda, hlavně ti městští, si vždy přivydělávali „na dveřích“, tedy jako vyhazovači z diskoték. Mítink pravděpodobného kandidáta na prezidenta je ale, myslím, trochu jiná liga. A přítomnost policie by měla mít výrazně jinou úroveň,“ píše ve své glose Jan Stránský:

Podle Babiše by i vládní strany měly své podporovatele nabádat, aby se před podzimními volbami vedla slušná kampaň. „To samé bych ocenil i od předsedů vládních stran – jejich zastupitelé protesty proti nám často organizují. Policejního prezidenta i všechny novináře zároveň na jakoukoliv naši akci zvu. Budu moc rád, když si obrázek udělají sami,“ dodal šéf ANO.

Situaci však na místě vyostřuje i sám Babiš svými provokativními vyjádřeními. Na jednom z videozáznamů hovoří Babiš o fašistech a nacistech v souvislosti s voliči vládních koaličních stran.

Exministr Karel Havlíček, který Babiše na některých akcích doprovází, si ale nemyslí, že to je šéf ANO, kdo přispívá k dusné atmosféře. „Pan Babiš citoval článek z Práva. Někteří z oponentů jednají opravdu jak smyslů zbavení. Netvrdím, že všichni, ale někdy to nemá daleko k fanatismu,“ řekl bývalý ministr dopravy a průmyslu a obchodu Seznam Zprávám.

Myslí si, že není důvod, aby on nebo Babiš svoji rétoriku měnili. Z 95 % prý kritizují tápání vlády v oblasti hospodářské a energetické. „Tento týden jsme ukazovali na frašku kolem tarifu ministra Síkely… oponenti se mohli zbláznit. Mají pocit, že je naše vina, že se vláda dostává do problémů, a tato setkání, že jsou přiléváním oleje. Ale to je přece práce opozice,“ míní Havlíček.

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Vyhrocená atmosféra na Babišově akci v Táboře.

Podle něho je atmosféra v místech, kde se Babiš zastaví, různá. Opět ale hovoří primárně o chování Babišových odpůrců, nikoliv jeho příznivců, kteří se rovněž dostávají do konfliktů s kritiky.

„Je to místo od místa. Jsou úplně klidná setkání, třeba včera v Soběslavi, a pak vyhrocená, třeba Český Krumlov. Někde jsou odpůrci klidní, někde úplně fanatičtí. Hodně záleží i na tom, jak se k tomu postaví městská či státní policie, někde jsou výborní a v klidu jim domluví, někde to nechávají a když vidí odpůrci, že nikdo nereaguje, stupňují agresivitu. V každém případě vždy na začátku požádáme oponenty, aby nás nechali domluvit, a fanoušky, aby nereagovali na jakékoliv ataky. Toto několikrát opakujeme při našich projevech,“ dodal Havlíček.

Nechutný zákrok

Průběh Babišovy kampaně a adekvátnost zásahů policie při incidentech se již řeší na nejvyšších místech. Premiér Petr Fiala (ODS) v pátek požádal ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) a ředitele Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) Radima Dragouna, aby prověřili chování policistů na mítincích v jižních Čechách.

„Na základě zveřejněných informací o chování příslušníků Policie ČR na politických mítincích v jižních Čechách jsem požádal ministra vnitra Rakušana a ředitele GIBS Dragouna o důkladné prošetření všech okolností těchto znepokojujících událostí,“ uvedl předseda vlády na twitteru.

Policejní prezident Martin Vondrášek vyjádřil znechucení nad posledním konfliktem v Borovanech, kde neuniformovaní policisté zaklekli školáka. Na případ upozornil týdeník Respekt.

„V reakci na aktuální dění se proto během zítřejšího dne sejdu s jihočeským krajským ředitelem, od kterého budu chtít vysvětlení. Nepřipustím, aby příslušníci policie nedodržovali zákony této země a nectili její demokratické principy,“ sdělil šéf policie.

Situací se zabývá i ministr vnitra Rakušan. „Naprosto chápu rozhořčení a zděšení veřejnosti ze včerejšího zásahu policie a zcela ho sdílím. Jsem rád, že policie ústy policejního prezidenta zákrok jednoznačně odsoudila a bude ho řešit. Až policie zásah prošetří, osobně se seznámím se závěry,“ uvedl šéf STAN na twitteru.

Andrej Babiš v Sezimově Ústí a v Táboře:

+12

Reklama

Doporučované