Hlavní obsah

Kšiltovka je špatně, zakleknutí prověří inspekce, řekl policejní prezident

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Snímek z mítinku Andreje Babiše. K potyčkám na nich v poslední době dochází takřka pravidelně.

Reklama

Zákrokem na mítinku Andreje Babiše v jihočeských Borovanech se bude zabývat Generální inspekce bezpečnostních sborů. Informoval o tom policejní prezident Martin Vondrášek. Na akci předsedy hnutí ANO policisté zaklekli školáka.

Článek

Na incident v Borovanech, kde policisté zaklekli žáka osmé třídy, následně ho odvezli na služebnu a jeho matku odmítli vzít s sebou, upozornil týdeník Respekt.

„Měl jsem možnost vidět videa, měl jsem možnost seznámit se s prvotními závěry. Veškeré materiály jsem zaslal na GIBS,“ uvedl Vondrášek, který během dne kvůli incidentu jednal s jihočeským policejním ředitelem Luďkem Procházkou.

„Policii musí být principiálně úplně jedno, kdo je svolavatelem, a musí vždy vystupovat naprosto nestranně,“ řekl novinářům v pátek odpoledne.

Policejní prezident upozornil, že byť samotnému zákroku „předcházelo nezákonné jednání“, obraz policie to poškodilo. „Vizitka policie nevypadá nezávisle, nevypadá dobře,“ připustil.

„Mé včerejší vyjádření na Twitteru možná bylo trochu ostřejší, ale když vidím fotku policisty, který má kšiltovku politického subjektu, když vidím fotku, kde policista na někoho zaklekává, nemám z toho radost,“ pokračoval.

„Nechci činit předčasné soudy,“ uvedl Vondrášek s tím, že viděl záběry, jak zadržený ze shromáždění utíká s reproduktorem. Zda byl zákrok oprávněný a přiměřený, podle něj posoudí GIBS. „A to i směrem k případné trestní odpovědnosti.“

Kšiltovka hnutí je špatně

Týdeník Respekt přinesl fotografii policisty v červené čepici s nápisem Silné Česko, kterou jako propagační předmět používalo Babišovo hnutí ANO.

„Když si někdo, byť možná z nerozumu, vezme kšiltovku, která asociuje příslušnost k nějakému politickému subjektu, je to špatně,“ řekl k tomu Vondrášek. „Předpokládám, že to bude součást kázeňského řízení.“

Na podobných akcích, jako jsou mítinky Andreje Babiše, by podle něj měla převládat účast uniformovaných policistů a členů antikonfliktního týmu. Nově by měli být přítomni i příslušníci útvaru vnitřní kontroly. V pondělí kvůli tomu bude mít jednání s krajskými a územními policejními řediteli.

„Nikoho nedoprovázíme,“ odmítl Vondrášek kritiku, že jsou policisté přítomni na všech mítincích. „Dotyčný poslanec přijede na jedno místo, kde je přítomna policie. Pak poslanec odjede jinam.“

Takové byly čtvrteční mítinky v Sezimově Ústí a v Táboře:

+12

Reklama

Doporučované