Hlavní obsah

Babiš dneska ztratil hlavu, zhodnotil Pavel vystoupení svého soupeře

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Vítěz prvního kola prezidentské volby Petr Pavel.

Reklama

Vítěz prvního kola prezidentských voleb Petr Pavel získal 35,4 procenta, což jsou téměř dva miliony hlasů. V rozhovoru pro Seznam Zprávy popsal, jak chce porazit Babiše za dva týdny.

Článek

První kolo prezidentských voleb vyhrál s těsným náskokem čtyř desetin procenta Petr Pavel před Andrejem Babišem. V rozhovoru pro Seznam Zprávy naznačil, jak bude vypadat následujících 14 dní kampaně před druhým kolem a jak se připravuje na útoky, se kterými jeho soupeř začal už v sobotu večer na své tiskové konferenci.

„Nejenom obsah, ale i forma té jeho tiskové konference dává jasně tušit, na co se asi máme připravit ve druhé části kampaně,“ zhodnotil Babišovu tiskovku a dodal, že se bude dva týdny před druhým kolem snažit využít naplno.

Řekl jste, že první, co uděláte, bude spánek, platí to ještě?

Samozřejmě, já se těším, že se dneska trochu vyspím, protože zítra ráno začíná další práce.

Už dnes v podvečer jste se sešel s ostatními kandidáty. Už jste se domluvili, jaká bude forma podpory?

Já jsem byl velice rád, že se mi ozvali. Pozval jsem je na jednání, všichni dnes přijeli a měli jsme úvodní setkání, kde jsme se dohodli, že tu podporu mi opravdu chtějí poskytnout. Ale na té konkrétní formě se budeme ještě dohadovat. Předpokládám, že v pondělí se domluvíme. Budeme se domlouvat s každým zvlášť a do jaké míry a jak nám mohou pomoci.

Na tiskové konferenci jste mluvil o pěti procentech voličů, které Andrej Babiš podle vás zmanipuloval. Jak chcete získat ta další procenta, která by vám měla pomoct v druhém kole?

Já se budu soustředit na to, na co jsem se soustředil celou první část kampaně, tedy nabízet skutečná řešení, hledat je v koordinaci s vládou, a ne proti vládě. Neříkat lidem plané sliby, ale říkat jim jasný návod, jak ty problémy, které mají, odstranit.

Čí příznivci pro vás budou největší oříšek?

Nejspíš asi příznivci Andreje Babiše a možná části SPD.

Andrej Babiš nezahálel a mluvil o vás jako o rozvědčíkovi na Hradě…

On toho Andrej Babiš mnoho napovídal a mnoho z toho nebyla pravda. Myslím, že byť prohrál o tři desetiny, tak dneska trochu ztratil hlavu. Nejenom obsah, ale i forma té jeho tiskové konference dává jasně tušit, na co se asi máme připravit ve druhé části kampaně.

Andrej Babiš říkal, že i vy chcete vytáhnout lži a pomluvy. Máte už něco připraveného?

Já jsem nikdy žádné „kompro“ na nikoho nepřipravoval, není to můj styl, a pokud se dá něco na Andreje Babiše použít, tak pouze a jen fakta, která Andrej Babiš zanechal na své cestě nejen při budování svého obchodního impéria, ale i během své politické kariéry.

Říkal jste, že pro vás budou Babišovi voliči složití. Chcete mu nějaké přebrat? A jak je chcete přesvědčit?

Takovou ambici já nemám. Já se budu snažit být svůj, nebudu se měnit podle toho, abych se zalíbil některé straně, voličům. Myslím, že když se budu držet svého a budu nabízet jasná řešení, tak to může některé voliče oslovit.

Nebojíte se lží, které mohou během následujících dvou týdnů zaznít?

Lží se dá hodně pokazit, ale já se nebudu uchylovat ke stejné kartě. Budu dál trpělivě vysvětlovat, pokud budou dál otázky na některé sporné věci, ale rozhodně se nebudu bavit tím, že bych reagoval na každou věc, se kterou Andrej Babiš přijde. Já se budu snažit držet faktů a toho, co může naši zemi posunout dál. Ne toho, abych řešil invektiva jeden na druhého.

Kampaň bude trvat 14 dnů. Je to pro vás ideálně dlouhá doba, nebo by pro vás bylo lepší, kdyby druhé kolo bylo už za týden?

To si těžko troufám odhadnout. Respektuji, že to takhle máme nastavené, a ty dva týdny se budu snažit využít naplno.

Dnes jste neprojevoval velkou radost a emoce. Máte vůbec radost?

Samozřejmě, já jsem zdůraznil, že z toho mám radost. Zároveň vnímám, že rozdíl je tak malý, a to, co je před námi, bude asi tak těžké, že se zatím ještě radovat nemůžu.

Reklama

Doporučované