Hlavní obsah

Babiš vysvětlil, proč chce na Hrad. Představil heslo kampaně

Záznam tiskové konference, kde Andrej Babiš definitivně oznámil svoji kandidaturu na prezidenta.Video: ČTK

 

Reklama

aktualizováno •

Reálně hrozí, že příští prezident půjde na ruku vládě, a to by nebylo dobře. Má tu totiž být pro všechny občany, vysvětlil předseda hnutí ANO Andrej Babiš jeden z důvodů, proč se nakonec rozhodl vkročit do boje o Hrad.

Článek

„Ano, rozhodl jsem se kandidovat na prezidenta České republiky. Dnešní dopolední předsednictvo mou kandidaturu podpořilo,“ prohlásil na úvod svého projevu Babiš.

Do sálu v budově Agrofertu na pražském Chodově, kde jeho tisková konference probíhala, vešel po boku své chotě Moniky.

„Vím, že nejdu do prezidentských voleb jako favorit. Vím, že budu čelit přesilovce tří kandidátů pětikoalice. Vím, že moji oponenti použijí cokoli, aby mě očernili. Vím, že proti mně zase bude mediální štvanice,“ vyjmenoval, proč s kandidaturou váhal.

„Dlouho jsem přemýšlel, jestli mám kandidovat, nebo počkat a svést další souboj se současnou vládou o post premiéra,“ pokračoval. Uvedl, že ho však současná situace v Česku i ve světě přesvědčila, že má co nabídnout i z pozice prezidenta.

Podle něj by nebylo dobré, kdyby u vlády byla pětikoalice a na Hradě její kandidát. „Teď ještě reálně hrozí, že příští prezident půjde na ruku vládě, a to by nebylo dobře. Má tu totiž být pro všechny občany.“

„Přiznám se, že je pro mě někdy těžké ukočírovat emoce, když proti mně oponenti používají podpásovky a nehrají fér. Ale také vím, že to, co se toleruje v parlamentní politice, na Pražský hrad prostě nepatří,“ avizoval případnou změnu ve svém vystupování.

Povedu pozitivní kampaň

Babiš také prohlásil, že nechce během kampaně na někoho útočit. „Budu vést pozitivní kampaň, nekandiduji totiž proti někomu, ale kandiduji, abych pracoval ve prospěch naší země a sloužil našim občanům.“

Hnutí ANO představilo i nové heslo kampaně: „Pomáhá lidem, proto Babiš.“

„Lidé teď více než kdy jindy potřebují naději, potřebují člověka s jasným plánem a jasnou vizí. Člověka, který bude nezávislý, kterého nikdo nemůže koupit, zkorumpovat a který se nebude bát mocných. Člověka, který bude tvrdě hájit české zájmy a naše občany,“ pronesl bývalý premiér.

První místopředseda hnutí Karel Havlíček už včera řekl, že hnutí je připraveno svému šéfovi poskytnout jak poslanecké podpisy potřebné pro kandidaturu, tak finance na kampaň.

Reklama

Související témata:

Doporučované