Hlavní obsah

Jsme svědky začátku konce Babišovy éry, řekl Fiala a vyzval ke zklidnění

Premiér Petr Fiala vyzývá politiky i média, aby se zasadili o uklidnění situace. Video: ČTK

 

Reklama

Podle premiéra Petra Fialy se éra Andreje Babiše po další prohře chýlí ke konci.

Článek

Premiér Petr Fiala (ODS) vyjádřil hrdost na české občany, že v prezidentských volbách dali přednost Petru Pavlovi před Andrejem Babišem. „Vyhrál občanský kandidát, vyhrály hodnoty, které reprezentoval,“ uvedl ve svém komentáři na tiskové konferenci.

Těší se na novou spolupráci s nově zvolenou hlavou státu a jede mu ke zvolení osobně pogratulovat.

Fiala podotkl, že jde o třetí významnou politickou porážku Andreje Babiše. „Vypadá to, že jsme svědky začátku konce jeho politické éry v zemi. Ale nenechme se mýlit, může to být ještě dlouhé a nepříjemné,“ poznamenal.

Pozastavil se nad průběhem volební kampaně. Podle něj byla jednou z „nejhorších a nejodpornějších“ v naší novodobé historii.

„Populismus se zde přímo propojil s s extremismem. A to je mimořádně nebezpečné. Byli jsme svědky lží, vyvolávání strachu, zpochybňování našich mezinárodních závazků. Viděli jsme snahu rozdmychávat lidské vášně, zneužít obavy lidí. To doprovázely výhrůžky násilím, nábojnice v dopisech, lži o úmrtí kandidáta,“ vyjmenoval Fiala fauly, kterých si všiml.

„To všechno je daleko za hranicí toho, co by mělo být standardem ve slušné a demokratické zemi. A bohužel naše společnost z té kampaně vychází rozdělena,“ podotkl premiér.

Vyzval proto politiky i novináře, aby se zasadili o to, aby se situace v následujících měsících v zemi uklidnila.

Vládní koalice Spolu, tedy uskupení ODS, TOP 09 a KDU-ČSL, už před volbami vyjádřila podporu Petru Pavlovi, Danuši Nerudové a Pavlu Fischerovi. Andrej Babiš posléze trojici v kampani označoval za vládní kandidáty.

Předseda vlády Petr Fiala odevzdal svůj hlas ve druhém kole v pátek. Posléze vyjádřil naději, že volební účast bude vysoká a voliče neodradí „skutečně odporná“ kampaň, která podle něj útočila na lidské vášně, vyvolávala strach a zpochybňovala mezinárodní závazky Česka.

Už v předstihu avizoval, že s vítězem se chce brzy sejít. „Budeme se bavit o tom, jaká budou pravidla naší spolupráce a jak budeme dál postupovat,“ uvedl. Času na jednání je podle něj dost, prezident Miloš Zeman zůstává ve funkci ještě do března.

Reklama

Související témata:

Doporučované