Hlavní obsah

Kdo je nová první dáma? Bývalá vojačka a mediátorka

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Nová první dáma Eva Pavlová po zvolení Petra Pavla prezidentem.

Reklama

Česko má novou první dámu. Je jí profesionální vojačka a mediátorka Eva Pavlová. Už dříve uvedla, že chce být ve své nové roli aktivnější než byla její předchůdkyně.

Článek

Osmapadesátiletá Eva Pavlová je druhou manželkou generála ve výslužbě Petra Pavla. Seznámili se v armádě, a to v polovině 80. let minulého století.

Pavlová vystudovala Vojenskou politickou akademii Klementa Gottwalda v Bratislavě. Kvůli svému zájmu o vstup do armády tehdy vstoupila do KSČ. V rozhovoru pro Přítomnost uvedla, že vstup do strany byl tehdy povinností a že stranickou průkazku odevzdala 20. listopadu 1989. Svoje členství označila za chybu.

Otázky pro možné první dámy

Partnerkám (a jednomu partnerovi) zájemců o Hrad jsme už před koncem loňského roku položili čtyři důležité otázky týkající se postu první dámy či prvního pána.

Po revoluci pracovala mimo jiné na generálním štábu, který vedl její manžel. Ve štábu měla na starost komunikaci se zahraničními vojenskými přidělenci v České republice.

Z armády odešla poté, co se Petr Pavel stal v roce 2015 předsedou Vojenského výboru NATO, aby se s ním mohla odstěhovat do Bruselu, kde plnila reprezentační povinnosti manželky druhého nejvýše postaveného muže v Severoatlantické alianci.

Po návratu z Belgie spolupracovala s mediačním centrem Manofi. Před dvěma lety jí byl diagnostikován zhoubný nádor štítné žlázy, kvůli rekonvalescenci se proto z pracovního života stáhla. „Byl naštěstí zapouzdřený, nemusela jsem proto na ozařování,“ řekla v rozhovoru pro iDnes. Po vyléčení se zapojila do manželovy kampaně.

V anketě Seznam Zpráv uvedla, že její představy o vykonávání postu první dámy jsou jiné, než jak se úřadu v uplynulých deseti letech věnovala Ivana Zemanová. Tu označila za „paní Columbovou“.

„Chtěla bych dělat nejen ty věci, které by se od role manželky prezidenta očekávaly, ale také ty, kterým bych se ráda věnovala sama za sebe,“ uvedla.

A dodala, že by se ráda zaměřila na otázky rodiny a vztahů a postavení žen ve společnosti. Zajímala by ji i pomoc samoživitelkám, neboť si touto životní etapou v minulosti rovněž sama prošla.

Foto: Facebook Petra Pavla

Eva Pavlová s manželem v sídle NATO.

Svoji vizi pro první dámu shrnula i pro už výše zmíněný magazín Přítomnost. „Měli bychom mnohem systematičtěji učit mládež, že lidé jsou za své konání odpovědní, že za své činy neseme určitou zodpovědnost. Člověk stráví v životě mnohem více času přípravou na zkoušky na řidičák, než aby se připravoval na důležitější celoživotní funkce, jako jsou manželství, rodičovství nebo občanství.“

Zkušenosti s reprezentací v zahraničí má právě z postu manželky druhého nejvýše postaveného muže v NATO, což je role, kterou Petr Pavel vykonával tři roky.

Reklama

Doporučované