Hlavní obsah

Nový prezident Petr Pavel: Život bod po bodu

Foto: Seznam Zprávy

Nově zvolený prezident Petr Pavel.

Reklama

Armádní generál v záloze Petr Pavel byl zvolen novým prezidentem České republiky. Projděte si klíčové momenty jeho dosavadní kariéry.

Článek

Sám o sobě říká, že byl vždy spíše solitér, kvůli častému stěhování měl v dětství jen málo kamarádů. A protože býval ve třídě vždy jedním z nejmladších a nejmenších, musel prý většinou o místo na slunci tvrdě bojovat. Hovoří o sobě jako o přeučeném levákovi a také přeučeném introvertovi. Tak se sám popisuje nově zvolený prezident Petr Pavel.

Šel ve stopách svého otce a ještě za minulého režimu se vydal na dráhu vojáka z povolání. Po vysoké škole začínal u průzkumníků v Prostějově. Služba v lidově demokratické armádě, kdy to dotáhl na předsedu ZO KSČ a zúčastnil se i kurzu určeného pro zpravodajce, je také nejspornějším bodem jeho kariéry.

Výraznou výhodou pro něj ale bylo, že i za éry socialismu studoval jazyky - angličtinu a francouzštinu. A to mu ihned po pádu režimu otevřelo cestu na Západ, kam noví spojenci začali zvát české vojáky na nejrůznější studijní pobyty. A stejně tak se i díky těmto předpokladům dostal Petr Pavel na různé diplomatické posty, kde nakonec strávil podstatnou část své vojenské kariéry. Včetně toho posledního a do této chvíle nejvýznamnějšího místa, kdy byl v letech 2015 až 2018 předsedou vojenského výboru NATO.

Projděte si nejdůležitější okamžiky života Petra Pavla v datech:

Další články o Petru Pavlovi:

Reklama

Doporučované