Hlavní obsah

Mynáře vystřídá na Hradě žena. Babišova „pravá ruka“, nebo kancléřka Senátu

Foto: Seznam Zprávy, ČTK

Tünde Bartha a Jana Vohralíková.

Reklama

Společně s Milošem Zemanem skončí na Hradě i jeho tým. Finalisté prezidentské volby Andrej Babiš i Petr Pavel už oznámili, kdo v případě jejich vítězství vystřídá Vratislava Mynáře. Seznam Zprávy nabízí profily obou žen.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Expremiér a předseda hnutí ANO by si na postu vedoucí Kanceláře prezidenta republiky představoval svoji pravou ruku – Tünde Bartha. Generál ve výslužbě pak oznámil, že by jeho kancelář vedla Jana Vohralíková, která až do konce února povede Kancelář Senátu.

Prvně jmenovaná je klíčovou spolupracovnicí expremiéra. Lidé z jeho týmu o ní říkají, že jí Babiš věří a ona mu umí říct i nepříjemné věci.

Tünde Bartha pracovala s šéfem hnutí ANO už v době, kdy byl od roku 2014 do 2017 ministrem financí, tehdy byla vedoucí jeho kabinetu.

V prosinci 2017 si ji – po jmenování premiérem – Andrej Babiš vzal s sebou na Úřad vlády. Nejprve působila jako ředitelka odboru kabinetu předsedy vlády, po jmenování Babišovy koaliční vlády v červnu 2018 byla pověřena řízením Úřadu vlády.

Odešla s demisí Babišova kabinetu po volbách 2021.

Jak Babiš chválil Tünde Bartha ve své předvolební knize

„Tünde, kromě toho, že je náměstkyně sekce celého mého kabinetu včetně protokolu, poradců, ale i tiskového, řídí celý ten aparát kolem mě a ručí mi za to, že schůzky a jednání, včetně těch se špičkovými světovými státníky (…) proběhnou hladce.“

„Když se kolem mě vyskytne jakýkoli náročný úkol nebo situace, na kterou nemám kapacitu, vím, že není nikdo lepší, aby to pohlídal a vyřešil, než Tünde.“

Seznam Zprávy se adeptky na funkci kancléřky zeptaly, jak hodnotí dosavadní působení Vratislava Mynáře. Reagovala, že by práci vykonávala jinak. „Určitě bych například byla více transparentní, tak jako jsme byli na Úřadu vlády,“ uvedla Bartha.

Funkci by podle svých slov chtěla zastávat bez okázalostí a s pokorou a úctou k lidem. Hrad by více otevřela veřejnosti.

„Mám takovou vizi, že Hrad bude místem, kam se budou lidé obracet a vždy tam najdou zastání. Také chci, aby se Hrad stal místem společenských a kulturních akcí. Stejně na to pohlíží i pan Babiš, který chce také častěji vystavovat korunovační klenoty. S tím já určitě souhlasím,“ napsala ve vyjádření pro Seznam Zprávy.

První dámou bude vojačka, nebo interiérová designérka. Aktivní chtějí být obě

Zároveň s prezidentem bude mít Česko od března i novou první dámu. Na rozdíl od té současné – Ivany Zemanové, která se dlouhodobě drží v ústraní – se na postu dá očekávat svěží vítr, ať se vítězem druhého kola stane kdokoliv. Podrobnosti v článku Michaely Rambouskové.

Pokud by Tünde Bartha po volbách začala pracovat na Pražské hradě, chtěla by se seznámit se všemi zaměstnanci a prověřila by smlouvy.

V prezidentské kampani je Bartha hodně aktivní, účastnila se i kampaně před loňskými komunálními a senátními volbami. Během výjezdů po Česku například pomáhala rozdávat propagační předměty ANO a podílela se na organizaci výjezdů.

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Tünde Bartha během volební kampaně hnutí ANO minulý rok.

„Děkuji týmu, hlavním motorem kampaně byla Tünde Bartha, kterou znáte z Úřadu vlády,“ říkal Babiš na své tiskové konferenci po prvním kole prezidentských voleb.

Tünde Bartha se narodila v Královském Chlmci na východním Slovensku – kousek od hranic s Ukrajinou – maďarským rodičům. Maturovala v Košicích, absolvovala Filozofickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, mezi roky 1998 a 1999 studovala i na budapešťské Univerzitě Loránda Eötvöse.

V minulosti byla ředitelkou kanceláře a tajemnicí majitele společnosti BXR Partner Zdeňka Bakaly. Paradoxně proti němu často vystupuje Andrej Babiš.

Seznam Zprávy sledují kampaně Pavla i Babiše

Kandidáti na prezidenta Petr Pavel a Andrej Babiš opět vyrážejí shánět hlasy voličů. Znovu chodí do debat, na veřejné akce a nechybí ani výjezdy do regionů.

Pavel chce na Hradě kancléřku ze Senátu

Petr Pavel by chtěl mít na Hradě nynější senátní kancléřku Janu Vohralíkovou.

Ta současný post zastává od roku 2019, předtím byla kvestorkou České zemědělské univerzity. Dříve působila i na Ministerstvech informatiky a kultury, byla náměstkyní ministra pro legislativu.

Na otázky Seznam Zpráv nereagovala. „V současné době čerpá vedoucí Kanceláře Senátu řádnou dovolenou,“ uvedla její tajemnice Renata Pánková.

Po oznámení jejího možného angažmá na Pražském hradě se v médiích objevila kritika některých kroků Vohralíkové coby kancléřky Senátu. Mimo jiné se psalo o vlně odchodů zaměstnanců, případně podezření na netransparentní zadávání zakázek.

„Na tyto i jiné výtky jsem odpovídala příslušným orgánům Kanceláře Senátu: organizačnímu výboru a stálé komisi pro práci Kanceláře Senátu, žádný z orgánů neshledal mé pochybení. A myslím, že na současném výkonu Kanceláře Senátu je to i vidět,“ řekla k tomu Vohralíková Hospodářským novinám.

Pochází z rodiny pronásledované komunisty, její otec byl v 50. letech odsouzen na 11 let za špionáž. Po maturitě na pražském Gymnáziu Na Vítězné pláni vystudovala Stavební fakultu Českého vysokého učení technického.

Pracovala jako projektantka, první polovinu 90. let strávila na mateřské dovolené, po které nastoupila do křesťanské mládežnické organizace YMCA jako její generální sekretářka. V roce 2002 se stala zastupitelkou Prahy za stranu Evropští demokraté, kterou po odchodu z ODS založil někdejší pražský primátor Jan Kasl.

Životopis Tünde Bartha

Pracovní zkušenosti:

2018–2021 - Úřad vlády ČR, náměstkyně pro řízení Sekce Kabinetu předsedy vlády ČR

2017–2018 - Úřad vlády ČR, ředitelka Odboru Kabinetu předsedy vlády

2015–2017 - Ministerstvo financí, ředitelka Kabinetu ministra financí

2015–Creative dock-inovační startup hub, Praha, projektový manažer

2010–2014 - ředitelka kanceláře, tajemnice majitele BXR Partners a. s.

2008–2010 - ředitelka kanceláře, osobní asistentka generálního ředitele AWT a. s., Praha

2007–2008 - zakladatelka incomingové cestovní agentury Fair fairy travel, Praha

1999–2007 - ředitelka kanceláře Mary Travel Agency, Praha

Zdroj: Úřad vlády

Životopis Jany Vohralíkové

Pracovní zkušenosti:

2019–současnost - vedoucí Kanceláře Senátu

2014–2019 - Kvestorka, Česká zemědělská univerzita

2010–2014 - Členka představenstva ANECT a. s., zodpovědná za ekonomiku a HR

2009–2010 - Ředitelka odborných útvarů předsedy vlády ČR

2009–2009 - Náměstkyně ministra, předsedy legislativní rady vlády

2007–2009 - Vrchní ředitelka Ministerstva kultury pro EU fondy, investice a fond kultury a kinematografie

2004–2006 - Náměstkyně ministra/ministryně informatiky, ředitelka ekonomické sekce

2004–2006 - Pověřená řízením sekce elektronických komunikací

2003–2003 - Ředitelka odboru provozních služeb MI

1997–2002 - Generální sekretář YMCA v ČR

1998–2002 - Ředitelka společnosti Palác YMCA s. r. o.

1990–1997 - Mateřská dovolená

1985–1990 - Projektant–statik

Zdroj: Senát.cz

Reklama

Doporučované