Hlavní obsah

První dámou bude vojačka, nebo interiérová designérka. Aktivní chtějí být obě

Foto: Seznam Zprávy, Shutterstock.com

Monika Babišová a Eva Pavlová. Která z nich se stane první dámou?

Reklama

Zároveň s prezidentem bude mít Česko od března i novou první dámu. Na rozdíl od té současné – Ivany Zemanové, která se dlouhodobě drží v ústraní – se na postu dá očekávat svěží vítr, ať se vítězem druhého kola stane kdokoliv.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Stejně jako jsou výraznými osobnostmi oba prezidentští kandidáti, v davu nezapadnou ani jejich manželky – jedna bývalá vojačka z povolání, mediátorka a absolventka dvou vysokých škol, druhá bývalá sekretářka, nyní bytová designérka a zakladatelka nadace.

Osmapadesátiletá Eva Pavlová je druhou manželkou generála ve výslužbě Petra Pavla. Seznámili se v armádě, a to v polovině 80. let minulého století.

Pavlová vystudovala Vojenskou politickou akademii Klementa Gottwalda v Bratislavě. Kvůli svému zájmu o vstup do armády tehdy vstoupila do KSČ. V rozhovoru pro Přítomnost uvedla, že vstup do strany byl tehdy povinností a že stranickou průkazku odevzdala 20. listopadu 1989. Svoje členství označila za chybu.

Po revoluci pracovala mimo jiné na generálním štábu, který vedl její manžel. Ve štábu měla na starost komunikaci se zahraničními vojenskými přidělenci v České republice.

Z armády odešla poté, co se Petr Pavel stal v roce 2015 předsedou Vojenského výboru NATO, aby se s ním mohla odstěhovat do Bruselu, kde plnila reprezentační povinnosti manželky druhého nejvýše postaveného muže v Severoatlantické alianci.

Foto: Facebook Petra Pavla

Eva Pavlová s manželem v sídle NATO.

Po návratu z Belgie spolupracovala s mediačním centrem Manofi. Před dvěma lety jí byl diagnostikován zhoubný nádor štítné žlázy, kvůli rekonvalescenci se proto z pracovního života stáhla. „Byl naštěstí zapouzdřený, nemusela jsem proto na ozařování,“ řekla v rozhovoru pro iDnes. Po vyléčení se zapojila do manželovy kampaně.

V anketě Seznam Zpráv uvedla, že její představy vykonávání postu první dámy jsou jiné, než jak se úřadu v uplynulých 10 letech věnovala Ivana Zemanová. Tu označila za „paní Columbovou“.

Otázky pro možné první dámy

Partnerkám (a jednomu partnerovi) zájemců o Hrad jsme už před koncem loňského roku položili čtyři důležité otázky týkající se postu první dámy či prvního pána.

„Chtěla bych dělat nejen ty věci, které by se od role manželky prezidenta očekávaly, ale také ty, kterým bych se ráda věnovala sama za sebe,“ uvedla.

A dodala, že by se ráda zaměřila na otázky rodiny a vztahů a postavení žen ve společnosti. Zajímala by ji i pomoc samoživitelkám, neboť si touto životní etapou v minulosti rovněž sama prošla.

Svoji vizi pro první dámu shrnula i pro už výše zmíněný magazín Přítomnost: „Měli bychom mnohem systematičtěji učit mládež, že lidé jsou za své konání odpovědní, že za své činy neseme určitou zodpovědnost. Člověk stráví v životě mnohem více času přípravou na zkoušky na řidičák, než aby se připravoval na důležitější celoživotní funkce, jako jsou manželství, rodičovství nebo občanství.“

Reportáž z debaty partnerek a partnera prezidentských kandidátů a kandidátky

Před volbami se odehrávaly nejen debaty prezidentské kandidátky a kandidátů, ale i jejich drahých poloviček. Jednu jsme zaznamenali v reportáži.

Zkušenosti s reprezentací v zahraničí má právě z postu manželky druhého nejvýše postaveného muže v NATO, což je post, který Petr Pavel vykonával tři roky.

Taková zkušenost je asi jednou z mála, kterou sdílí s o deset let mladší Monikou Babišovou. Ta si reprezentaci Česka v zahraničí vyzkoušela v letech 2017 až 2021 jako manželka premiéra.

Absolvovala s ním řadu zahraničních cest, včetně návštěvy Bílého domu, kde je přijal tehdejší prezident USA Donald Trump.

Byť Babiš v kampani rád opakuje, že on a jeho paní Česko dokázali dobře reprezentovat, ani Monice Babišové se nevyhnulo pár přešlapů. Kritiku sklidila třeba za selfie z toalet před banketem souvisejícím s intronizací nového japonského císaře.

Babišová je absolventkou střední ekonomické školy a pracovala jako sekretářka. Do firmy, ve které pracovala, chodil jako obchodní partner Andrej Babiš, se kterým se tam v roce 1992 seznámila. Vzali se až v roce 2017.

V posledních letech se věnuje interiérovému designu, a to například pro nyní již neexistující michelinskou restauraci Paloma na francouzském Azurovém pobřeží, která patřila jejímu manželovi.

Od roku 2011 působí v Nadaci Agrofert, jejíž je zakladatelkou. Nadace podporuje děti, školy, seniory, ale třeba i matky samoživitelky. Na ně by se chtěla zaměřovat i jako první dáma. Rozhovory pro Seznam Zprávy vždy odmítala, pro iDnes, který patří do holdingu jejího manžela, však uvedla, že nemá ráda záři reflektorů, a proto by se jako první dáma snažila věnovat projektům na pomoc potřebným.

Foto: Instagram Moniky Babišové

Moniku Babišovou v Bílém domě provázela manželka tehdejšího amerického prezidenta Melania Trumpová.

„Chtěla bych, aby za mnou něco zůstalo, aby nebyl jen Andrej skvělým prezidentem, ale i já byla aktivní první dámou,“ uvedla.

Řekla, že k jejím aktivitám jako první dámy by mohla dál sloužit Nadace Agrofert. „Nejspíš bychom ji přejmenovali na Nadaci Moniky a Andreje Babišových. S tím bych ale počkala až na to, jestli můj muž ve volbách uspěje,“ dodala.

Jakou první dámou byla Ivana Zemanová?

Ivana Zemanová se první dámou stala v roce 2013, kdy její manžel Miloš zvítězil v historicky první přímé volbě prezidenta republiky. Za jejího působení sice na Pražském hradě vzniklo oddělení kanceláře manželky prezidenta republiky, ale jak zjistil Deník N, oddělení v říjnu 2020 pro nečinnost zaniklo.

V prvním roce Zemanova prezidentování si jeho žena pořídila stěně labradora, se kterým se také nechala zvěčnit na oficiálních fotografiích, a účastnila se některých manželových výjezdů do regionů, na kterých však většinou měla separátní program, jenž byl novinářům těžko přístupný. Z jejího výjezdu za vojáky v Přáslavicích ale vznikla třeba fotka v maskáčích s granátometem v rukou.

Od roku 2014 působí v Nadačním fondu Ivany Zemanové, v jehož propagaci však není veřejně příliš aktivní. Na veřejnosti tak bývá nejčastěji vidět, když svého muže mlčky doprovází k volbám. Veřejně vystoupila naposledy předloni na podzim, kdy Zeman ležel ve vážném stavu v nemocnici, aby novinářům přečetla vyjádření, ve kterém prosila o klid.

V minulosti se však zúčastnila i několika kontroverzních akcí, třeba v roce 2017, kdy ve vězení navštívila odsouzeného vraha Jiřího Kajínka, kterému později její manžel udělil milost.

Foto: Twitter Jiřího Ovčáčka

Ivana Zemanová na návštěvě Jiřího Kajínka.

Reklama

Doporučované