Hlavní obsah

Česko bych držel od války co nejdál, vzkázal Pavel plnému náměstí v Ústí

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Kandidát na prezidenta Petr Pavel vyrazil do Ústeckého kraje.

Reklama

Petr Pavel vyrazil na předvolební kampaň do Ústí nad Labem. Nejčastěji lidem vysvětloval svůj postoj k válce, a reagoval tak na kampaň svého soupeře a šéfa hnutí ANO Andreje Babiše.

Článek

Kandidát na prezidenta vyrazil před druhým kolem přesvědčovat voliče do Ústeckého kraje, kde v prvním kole uspěl jeho soupeř Andrej Babiš. Na severu Čech získal 47 procent hlasů, Pavel skončil na druhém místě s 29 procenty.

Nejvíce lidí čekalo Pavla v centru Ústí nad Labem na Kostelním náměstí, které bylo celé zaplněné. Přišli lidé napříč generacemi, někteří na sobě měli placky jako výraz podpory a pod pódium si někdo přinesl vlajku NATO.

Petr Pavel přijel spolu se svojí manželkou Evou. Když se prodral davem k mikrofonu, přiznal, že takovou účast nečekal. Narážel tím na to, že Ústecký kraj je považován za baštu Andreje Babiše.

„Člověk slyší: ‚Nejezdi do Ústí, protože tam tě nic dobrého nečeká, tam to není tvoje.‘ A ono tak trošku je, protože my jsme z Ústeckého kraje a přestěhovali jsme se sem před 12 lety,“ řekl v černé bundě hned v úvodu projevu.

Babiš vyrazil na Pražský hrad

Prezidentský kandidát a bývalý premiér Andrej Babiš (ANO) navštívil výstavu korunovačních klenotů na Pražském hradě.

Pavel se dnes během svých veřejných vystoupení několikrát vyjádřil k tématu války, a odrážel tak útok Andreje Babiše, který na svých billboardech tvrdí, že nezatáhne Česko do války, protože je diplomat a ne voják.

„Někdo šíří naší zemí zprávu, že pokud bude zvolen Pavel, tak vtáhne naši zemi do války. Je to naprostý nesmysl. Vím, o čem válka je, a rozhodně bych to nikomu nepřál. První, co bych dělal, je, že bych se snažil zemi držet od války co nejdál,“ vysvětloval lidem v Ústí nad Labem Pavel.

Podívejte se, jak vypadala návštěva Petra Pavla na severu Čech:

+9

Uprostřed stovek lidí, kde je člověk namačkaný jeden na druhého jako na koncertě, přišel podpořit kandidáta na prezidenta 26letý Pavel.

„Absolutně mi nevadí komunistická minulost pana generála. Vadilo by mi, kdyby byl v StB. Nic takového za sebou nemá. Kampaň Babiše mi přijde jako ostuda a prasárna, něco podobného je v demokratické společnosti nepřípustné,“ říká.

Foto: Jaroslav Gavenda, Seznam Zprávy

Pavlovi je 26 let a přišel v Ústí na akci Petra Pavla.

Kousek vedle stojí 26letá Lenka, která volila v prvním kole Danuši Nerudovou, ve druhém hodí hlas Petru Pavlovi. „Pro mě volba byla automatická. Pavlova komunistická minulost není plus, ale u Babiše mi vadí víc. Musíme porazit zlo. Určitě půjdu k druhému kolu,“ vysvětluje.

V Ústí se na Pavla přišlo podívat i mnoho seniorů, někteří z nich jsou nerozhodnutí voliči a téma války je pro ně hodně důležité. Jako třeba pro 80letou paní Věru z Ústí nad Labem.

„Téma války je pro nás důležité. My ji zažili jako děti, mně byly dva roky, když skončila. Jsme poválečná generace a chtěli bychom žít v míru,“ vysvětluje.

Foto: Jaroslav Gavenda, Seznam Zprávy

Pro paní Věru je téma války důležité při rozhodování ve druhém kole.

Jak už bylo uvedeno, Andrej Babiš v Ústeckém kraji získal v prvním kole 183 tisíc hlasů, tedy nejvíc ze všech kandidátů.

Není proto těžké v Ústí nad Labem narazit na seniorku, která ho bude volit i ve druhém kole. Svůj názor vysvětluje v době, kdy se odehrává předvolební akce Pavla a ona zrovna prochází kolem.

„Budu volit pana Babiše, je to dobrý politik a rozumí jí a měl o nás starost,“ říká v rychlosti a odchází.

Pavel zahájil svou návštěvu ve zdravotním centru v Ústí nad Labem. Poděkoval zaměstnancům za jejich práci během covidu a ženám poté rozdal růže.

Lékařka Karola Haasová z Centra imunologie a mikrobiologie Ústí nad Labem v rozhovoru pro Seznam Zprávy řekla, jak návštěvu prezidentského kandidáta vnímá.

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Petr Pavel navštívil zdravotní centrum v Ústí nad Labem.

„Pan generál se dozvěděl, že naše pracoviště bylo v podstatě první laboratorní pracoviště v Ústí a jedno z prvních v České republice, které začalo s diagnostikou covidu, a chce nás ocenit. Holky tady dělaly dnem i nocí. Návštěvu vnímám jako někoho, kdo je osobnost, a přišel nám poděkovat.“

Podívejte se, jak volili Češi v Ústeckém kraji v prvním kole:

Foto: Seznam Zprávy

Výsledek prvního kola v Ústeckém kraji.

Reklama

Doporučované