Hlavní obsah

Pavlovu minulost ve videu kritizuje Zemanův přítel. „Nekopu za nikoho,“ tvrdí

Foto: Seznam Zprávy

Minulost Petra Pavla a jeho rodiny rozebírá bývalý hlavní vojenský prokurátor Miroslav Kříženecký ve videu, které se šíří internetem.

Reklama

Advokát Miroslav Kříženecký ve videu rozebírá minulost Petra Pavla. Vytvořil ho na žádost Pavlova spolužáka, který už dříve prezidentského kandidáta nařkl, že o své kariéře před rokem 1989 neříká pravdu.

Článek

Na internetu a prostřednictvím řetězových mailů se šíří video, v němž advokát Miroslav Kříženecký kritizuje prezidentského kandidáta Petra Pavla. Během téměř patnáctiminutového monologu řeší především Pavlovu komunistickou minulost.

Kříženecký odmítá, že by cílem videa byla podpora Pavlova konkurenta Andreje Babiše. „Pana Babiše mám rád asi tak stejně jako pana generála Pavla. Nekopu za nikoho, rozhodně ne za Babiše,“ tvrdí.

„Za mě je to manipulativní video, které vzniklo za účelem, co vidí každý. Odradit lidi od volby generála Pavla. Ale je zapotřebí vidět, že to video udělal muž, který je hluboce svázán s bývalým režimem,“ hodnotí video vojenský historik Eduard Stehlík, který je zároveň podporovatelem Petra Pavla.

Co zradí příště?

Advokát Kříženecký, který byl za minulého režimu členem KSČ a hlavním vojenským prokurátorem, se v úvodu videa nejprve vyjadřuje o Pavlových rodičích, kteří podle něj měli „velice kladný vztah k sovětskému svazu“.

Poté Pavla osočuje z toho, že po převratu zradil to, k čemu byl celý svůj mladý život vychováván. „Co zradí příště? Český národ? Už takhle je zaprodáván a ponižován. To chtějí lidé? Opravdu chtějí, aby, kdyby se stal prezidentem, přišli agenti GRU a řekli mu, podívej se, k čemu jsi se nám zavázal. Podívej se, co na tebe máme,“ tvrdí advokát, že na Pavla má ruská rozvědka vázací akt, tedy závazek ke spolupráci. A je proto vydíratelný.

Pravost videa, které nyní koluje po internetu, advokát Seznam Zprávám sám potvrdil.

Foto: Seznam Zprávy

Snímek z videa, v němž vystupuje advokát Miroslav Kříženecký.

Video podle něj vzniklo zhruba před třemi týdny na popud Pavla Beneše. Účastník kurzu organizovaného před rokem 1989 vojenskou tajnou službou tvrdí, že Pavel – jeho spolužák – neříká o své minulosti celou pravdu. Už na podzim vystoupil v některých médiích se svědectvím o Pavlově minulosti.

Historik Eduard Stehlík a zároveň podporovatel Petra Pavla označil video za manipulativní. „Je to prakticky velká snůška polopravd, nesmyslů a lží. Neuvádí jména, hovoří o vázacích aktech, které nepředloží. Mluví o tom, že údajně není přístupný spis pana generála, ale ten přístupný je,“ argumentuje Stehlík.

Jak informovaly Seznam Zprávy, vojenský archiv v Olomouci obsahuje širší osobní spis generála Petra Pavla za celou dobu jeho kariéry v armádě. Prezidentský kandidát jej zpřístupňovat nehodlá, mimo jiné proto, že podle něho obsahuje i ryze osobní informace.

Historik Stehlík také připomíná Kříženeckého minulost. Na přelomu let 2002 a 2003 kandidoval na prezidenta za komunistickou stranu a zastupoval například ruskou ambasádu.

Kříženecký ve videu také mimo jiné odsuzuje, že Pavel coby generál kritizoval současného prezidenta Miloše Zemana – vrchního velitele ozbrojených sil. „To se prostě nedělá,“ míní advokát. Se Zemanem ho podle vlastních slov pojí dlouholeté přátelské vztahy.

Jak upozornil Deník N, Zeman si v polovině listopadu pozval Kříženeckého na Hrad. Schůzky se účastnil i kancléř Vratislav Mynář a řešila se právě Pavlova minulost, jak potvrdil advokát i v rozhovoru pro Seznam Zprávy.

Lidé kolem Zemana

Miroslav Kříženecký není veřejnosti příliš známé jméno, v minulosti ale zastupoval například dalšího ze Zemanových přátel Zdeňka Zbytka. Ten na začátku letošního ledna podal předžalobní výzvu na Petra Pavla, ve které se domáhá omluvy za jeho výroky v anketě pro Seznam Zprávy, že jako komunistický plukovník chtěl v listopadu 1989 „poslat tanky na Prahu“.

Pod Zbytkovou předžalobní výzvou, kterou mají Seznam Zprávy k dispozici, je podepsán František Pohanka, což je bývalý společník v Kříženeckého advokátní kanceláři.

S kampaní proti Pavlovi ale prý Zbytek nemá nic společného. „Mirek (Kříženecký) už mě nezastupuje. Vídám se s ním párkrát za rok, když ho zveme na degustace našich skvělých moldavských vín. S videem nemám nic společného,“ uvedl Zbytek pro Seznam Zprávy.

Bývalý důstojník Československé lidové armády Zbytek zanechal stopu v řadě předchozích politických kampaní. Je spoluzakladatelem Strany práv občanů, působil i ve spolku Přátelé Miloše Zemana – obě organizace se podílely na prezidentské kampani Miloše Zemana i jejím financováním. Zaměstnal také Zemanovu manželku Ivanu ve své firmě, která se usídlila v prostorách ruské ambasády.

V roce 2017 Zbytek přiznal, že se před sněmovními volbami „pasivně podílel“ na aféře lithium, kterou v kampani využil šéf hnutí ANO Andrej Babiš. Připustil, že předal „informace spekulativního charakteru“ o lithiu některým českým politikům.

Loni v prosinci vyjadřoval Zdeněk Zbytek výraznou ochotu okomentovat kandidaturu Petra Pavla na prezidenta. Rozhovor na toto téma ale nakonec odmítl. A to když zjistil, že podstatná část otázek, které si redakcí Seznam Zpráv nechal dopředu zaslat, by se týkala jeho vlastních vazeb na Rusko.

Zbytek byl například v roce 2016 v Rusku oceněn titulem Člověk roku. Miloše Zemana zase doprovázel na konferenci na Rhodu Vladimíra Jakunina – bývalého rozvědčíka KGB a přítele Vladimira Putina.

Spor o tanky

Petr Pavel v anketě k 17. listopadu pro Seznam Zprávy uvedl, že „jediný negativní zážitek“ z období sametové revoluce měl v souvislosti s vystoupením někdejšího velitele tankové divize ve Slaném Zdeňka Zbytka na sjezdu družstevních rolníků.

„Ve svém projevu burcoval, že pojede s tanky na pomoc Praze, stačí, když mu soudruzi řeknou. Takové vystoupení pro mě bylo jako pro vojáka dost děsivé, protože mluvil za armádu, ale byl přitom velitelem pouze jedné z divizí,“ uvedl ve zmíněné anketě prezidentských kandidátů Petr Pavel k aktivitám Zdeňka Zbytka.

I poté, co se na konci prosince Petr Pavel dozvěděl, že na něj kvůli vyjádření v anketě Seznam Zpráv chystá Zbytek žalobu, svůj názor nezměnil a důvod k omluvě nenašel. „Já vycházím jenom z toho, co jsem měl možnost sám vidět. Ať si každý udělá z toho obrázek sám,“ uvedl Petr Pavel na konci prosince ohledně Zbytkova vystoupení v době sametové revoluce.

Reklama

Doporučované