Hlavní obsah

První Pavlův projev: Chce „republiku pohody“. Všichni, kdo šli k volbám uspěli

První projev Petra Pavla.Video: ČTK

 

Reklama

aktualizováno •

V pořadí čtvrtým prezidentem České republiky bude Petr Pavel. Ve svém prvním projevu po zvolení řekl, že Češi musí své problémy řešit jako jedno společenství.

Článek

„Moc vám všem děkujeme. Zároveň bych chtěl poděkovat všem, kteří mě nevolili, ale přišli k volbám, protože tím dali jasně najevo, že ctí demokracii a že jim záleží na tom, jak tahle země bude vypadat,“ řekl Petr Pavel ve svém vůbec prvním projevu v roli zvoleného prezidenta České republiky.

Celý projev se nesl v duchu smíření s voliči poraženého Andreje Babiše, předsedy hnutí ANO.

„V této zemi nevidím vítězné a poražené voliče. Vyhrály hodnoty jako pravda, důstojnost, respekt a pokora. Tyto hodnoty jsem připraven svojí službou nejen na Hrad, ale i do naší republiky vrátit,“ řekl Pavel.

Nyní je podle něj důležité přesvědčit všechny občany, že návrat k těmto hodnotám a k normální, smysluplné komunikaci pomůže zvýšit kvalitu života v této zemi.

„Je důležité, abychom problémy byli schopni řešit jako jedno společenství,“ pokračoval nově zvolený prezident. „Máme jiný názor na spoustu věcí, ale to neznamená, že jsme nepřátelé. Musíme se spolu naučit komunikovat,“ dodal.

Společnost je podle něj zraněná právě skončenou prezidentskou volbou, krizemi a politikou konfrontací. Václav Havel frustraci ve společnosti kdysi označil za „blbou náladu“, připomněl Pavel. Česká republika by si ale podle něj zasloužila být republikou pohody.

„Za úspěch svého prezidentství budu považovat pouze a jedině náš společný úspěch. Moc vám děkuju,“ zakončil svůj projev nastupující prezident.

Od pondělí se scházet s nejvyššími ústavními činiteli a nastavit formu spolupráce. Na dotaz novinářů uvedl, že podle jeho názoru voliči zareagovali na propastný rozdíl v argumentaci obou kandidátů.

„Rozhodně jsem nechtěl nikdy vést kampaň, která by byla založená na negaci a zastrašování,“ zhodnotil prezidentskou volbu úspěšnější z obou kandidátů. „Lidé nechtěli to, co reprezentoval Andrej Babiš,“ dodal.

Petr Pavel oficiálně oznámil, že se bude ucházet o post hlavy státu loni v září. Armádní generál ve výslužbě vstoupil do kampaně s heslem „Řád a klid“. První kolo voleb s mírným náskokem nad Andrejem Babišem vyhrál.

V druhém kole těžil i z toho, že mu podporu vyjádřila většina poražených z prvního kola. Po jeho boku se tak během posledních dvou týdnů objevovalo trio Danuše Nerudová, Pavel Fischer a Marek Hilšer.

Pavel prohlásil, že finále je soubojem dvou světů. „V tom našem se cení odvaha, čest, důstojnost a říká se pravda, i když se nehodí. Pravidla se dodržují a platí pro všechny,“ definoval společnost, kterou by chtěl reprezentovat. V opačném světě, který spojil s Andrejem Babišem, se prý šíří lži, strach a chaos.

Zahladit příkopy? Musí pomoct i další politici

Pavel se pokusil snížit napětí ve společnosti, hodnotí jeho první prezidentský projev politolog Roman Chytilek.

„Proslovy jsou důležité v tom, že je to pro obě strany šance deeskalovat napětí, které vzniklo hlavně mezi tím prvním a druhým kolem. Ukazuje se, že čtrnáct dní je zbytečně dlouhá doba. Skutečně to může vést k napětí nejen mezi kandidáty, ale mezi tábory jejich voličů,“ říká politolog Roman Chytilek.

Pavel v proslovu řekl, že žádní voliči neprohráli a že společnost se má sjednotit. Podobný projev přitom pronesl třeba i Miloš Zeman v roce 2013, kdy porazil Karla Schwarzenberga.

„To je věc, kterou zvolení představitelé prostě rádi říkají. Ale je úplně otevřená otázka, jestli se jim to následně podaří. Nestačí na to sami, musí být nějakým způsobem nápomocen i zbytek politického systému a atmosféra v něm. V tento moment můžeme maximálně Petru Pavlovi věřit, že se o to nějakým způsobem bude snažit. Ale úspěch v takové věci, že bude skutečně prezidentem všech, v tento moment určitě zajištěn není,“ říká politolog.

AKTUALIZACE: Doplnili jsme další Pavlovy výroky.

Kdo je Petr Pavel

Armádní generál ve výslužbě Petr Pavel se narodil 1. listopadu 1961. Celý život pracoval na různých pozicích v armádě. Kariéru v Česku skončil jako náčelník generálního štábu, odkud v roce 2015 odešel do vedení Severoatlantické aliance, kde tři roky působil jako předseda vojenského výboru NATO. Byl prvním člověkem ze zemí bývalého východního bloku, který na pozici druhého nejvýše postaveného muže NATO pracoval.

Je absolventem Vysoké vojenské školy pozemního vojska ve Vyškově a postgraduálního kurzu pro pracovníky vojenské rozvědky pro práci v zahraničí. Po revoluci absolvoval studijní pobyty v zahraničí. Na londýnské King's College absolvoval magisterský obor mezinárodní vztahy.

Po konci funkčního období ve vedení NATO odešel do důchodu. S vypuknutím covidové krize založil iniciativu Spolu silnější, která vybírala peníze pro lidi v první linii, a později vytvořil skupinu expertů z různých oblastí, jež připravila plán na zvládnutí krize.

Dne 6. září 2022 oficiálně oznámil kandidaturu na prezidenta České republiky. O jeho možné kandidatuře se však ve veřejném prostoru hovořilo už dlouho předtím.

Reklama

Související témata:

Doporučované