Hlavní obsah

Miliardář Janeček kandiduje na prezidenta. Do kampaně dá maximum peněz

Foto: Adam Hříbal

Miliardář Karel Janeček zahájil tažení na Pražský hrad.

Reklama

aktualizováno •

Miliardář Karel Janeček je jedním z prvních, kdo oficiálně oznámil kandidaturu na prezidenta.

Článek

Matematik a finančník Karel Janeček v pátek oznámil kandidaturu na prezidenta. Nastartoval kvůli tomu kampaň Tohle jsme my, v níž představil své základní programové priority. Potvrdily se tak informace, které v úterý přinesly Seznam Zprávy.

Svůj prezidentský záměr oznámil v pátek v pražském divadla La Fabrika. „Oficiálně oznamuji svou kandidaturu na prezidenta České republiky. Prezident musí reprezentovat zájmy nás všech,“ řekl Janeček.

Podle svých slov by chtěl být „prezident, který staví na osobní odvaze, odpovědnosti, pracovitosti a ostatních lidských hodnotách“. Do kampaně hodlá dát maximální povolenou částku – 40 milionů v prvním kole, 10 milionů případně ve druhém.

+8

Pro svou kandidaturu plánuje sbírat podpisy občanů, kterých potřebuje 50 tisíc. S tím, že se nebrání jednat o podpoře s některými senátory. Podporu politických stran vyloučil.

Kampaň Tohle jsme my se už s předstihem objevila na sociálních sítích i na billboardech v ulicích. Podnikatel, který zbohatl na obchodování s finančními deriváty, také zkoušel v poslední době oslovit špičkové české stratégy a experty na komunikaci a marketing.

Jak v úterý napsaly Seznam Zprávy, na kampani se bude podílet Janečkův dlouholetý spolupracovník Petr Bouška. O něm se mluvilo před sněmovními volbami v roce 2017 v souvislosti s projektem Tak jo!, jehož cílem bylo sdružit středopravicové strany.

Dalším důležitým spolupracovníkem v rámci kampaně bude podle Janečka Michal Hošek, na kterého je registrovaný i web s programem Tohle jsme my.

O Janečkově možné kandidatuře se začalo vážněji spekulovat po loňské hudební anketě Český slavík. Tu Janeček financoval, řídil ji další politický marketér Jakub Horák. Ten se na ohlášení Janečkovy kandidatury neobjevil. Ostatně na dotaz redakce před několika dny uvedl, že s matematikem na kampani spolupracovat nebude.

Janeček zmiňovaný televizní přenos využil k proslovu, kde například kritizoval očkování. „Nesmíme podlehnout tomu hroznému tlaku na očkování našich dětí proti nemoci, která je nijak neohrožuje,“ prohlásil mimo jiné Janeček ve svém proslovu v Českém slavíkovi.

Za svými slovy z loňského podzimu si stojí. Na tiskové konferenci v pátek uvedl, že bude vystupovat proti očkování zdravých dětí. V souvislosti s tím pochválil vládu Petra Fialy. „Oceňuji premiéra, že jeho vláda neschválila povinné očkování,“ uvedl Janeček před novináři.

Janeček si pro zahájení prezidentské kandidatury vybral holešovické divadlo La Fabrika, kde v roce 2012 zahajoval prezidentskou kampaň Karel Schwarzenberg a při volbách v roce 2018 zde zase měl štáb při prvním kole voleb tehdejší kandidát Jiří Drahoš.

Janeček pojal ohlášení kandidatury jako velkolepou show. Z jeho úvodního představení vyplynulo, že v kampani s ním bude vystupovat jeho manželka Lilia.

Janeček se v pátek prezentoval jako kandidát, který v kampani bude hovořit o každodenních problémech „obyčejných lidí“. Několikrát během vystoupení zaznělo, že ne všude v republice se žije jako v Praze, zdůrazňoval mimopražské regiony.

Mnohokrát zaznělo i téma boje proti korupci a snaha o transparentnost. „Lhaní, manipulace a populismus, to jsou obrovské metly pro celou společnost. Musíme to změnit, musíme nastavit transparentnost, ke které by přispěla i změna volebního systému. Třeba náš systém D21,“ propagoval Janeček volební systém, který vyvinul.

Foto: Tereza Šídlová, Seznam Zprávy

Kampaň Tohle jsme my se před několika dny objevila v terénu.

Miliardář poprvé vstoupil do povědomí veřejnosti v roce 2011 vytvořením Nadačního fondu proti korupci, který tehdy poukazoval na podezřelé zakázky zejména v pražském dopravním podniku. Podpořil i vědecké projekty v rámci Nadačního fondu Neuron a je autorem již zmiňované volební metody D21.

Před deseti lety stál za kampaní projektu Pozitivní evoluce, jenž se snažil vyvolat debatu o morálních hodnotách. Miliardář tehdy investoval do projektu desítky milionů korun.

Janečkovy prezidentské úvahy pak naznačovaly i nedávné byznysové kroky. Spolu s dalšími akcionáři finanční skupiny RSJ převedl aktivity fondu RSJ Prop, založeného na ostrově Mauricius, do stejnojmenného fondu v České republice. V minulosti totiž Janeček čelil kritice, že své podnikání má ustájené v daňových rájích, což by nyní špinilo jeho kandidátský medailonek.

Reklama

Doporučované