Hlavní obsah

Miliardář poslal Nerudové na transparentní účet dosud nejvyšší dar

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Danuše Nerudová

Reklama

aktualizováno •

Danuši Nerudové přistálo v pondělí na transparentním účtu pro prezidentskou kampaň 5 milionů korun. Podle Hospodářských novin, které na to upozornily, jde o největší dar letošní kampaně. Nejvíc peněz zatím vybral Petr Pavel.

Článek

„Večer jsem dostal syna. Zaslouží si vlast s budoucností, kde prezident bude demokrat. Po 20 letech zmaru je tu naděje, co slušnost spojuje,“ stojí v poznámce u příchozí platby od společnosti Moravec Invest. Jejím majitelem je miliardář Martin Moravec, majitel sítě drogerií Teta.

„Každého daru si opravdu vážím, protože pro dárce znamená velkou vloženou důvěru a pro mě odpovědnost udělat maximum, abych v prezidentském klání uspěla,“ řekla deníku Nerudová. „Řekl mi, že ve mně vidí naději, že by Česká republika konečně mohla mít prezidentku, která spojuje, to je velký závazek.“

Začátkem listopadu pak Nerudovou podpořil i podnikatel v oblasti potravinářství Pavel Faiereisl, který jí poslal dva miliony. Další firmy pak darovaly částky v řádu statisíců korun.

Někdejší rektorce Mendelovy univerzity zatím podle ČTK na transparentní účet od vyhlášení voleb příznivci poslali asi 17 milionů korun. Využila z nich zhruba 4 miliony, za které zaplatila sběr podpisů, organizaci kampaně, informační letáky nebo třeba správu sociálních sítí.

Nejvíc vybral Pavel

Prezidentští kandidáti měli transparentní účet zřídit k 6. červenci, nejzazší termín vyprší dnes, kdy končí podávání přihlášek do voleb. Do výdajů na kampaň musí zahrnout i náklady, které měli na svou prezentaci od termínu vyhlášení voleb.

Posledním z vážných kandidátů, který si zřídil transparentní účet, je bývalý premiér Andrej Babiš (ANO). Ten potvrdil zájem kandidovat až před týdnem. Jeden účet je veden na jeho jméno, druhý pro prezidentskou volbu zřídilo hnutí ANO, jež mu bude výdaje platit.

Nejvíc peněz se dosud podařilo vybrat Petru Pavlovi, který měl k pondělí příjmy přes 30 milionů korun a výdaje asi 20 milionů. Největší výdaje ale zatím přiznal Karel Janeček. Nerudová patří k těm, kteří chtějí do nákladů zahrnout i výdaje, jež měli před oficiálním vyhlášením voleb.

Reklama

Doporučované