Hlavní obsah

Nerudová staví prezidentský tým. Radí se s šéfem kampaně Michala Horáčka

Foto: MENDELU

Danuše Nerudová má první sponzory své prezidentské kampaně.

Reklama

Před týdnem skončila profesorka ekonomie Danuše Nerudová v čele Mendelovy univerzity v Brně. Teď má volné ruce k přípravám své prezidentské kandidatury.

Článek

Vše nasvědčuje tomu, že Danuše Nerudová bude nejvýraznější ženskou kandidátkou na post hlavy státu ve volbách v roce 2023.

Podle informací Seznam Zpráv se začíná kolem třiačtyřicetileté ekonomky formovat přípravný tým. A její první známý sponzor už poslal peníze na přípravu kampaně.

Ve vznikajícím týmu je například Jan Králík, který byl šéfem kampaně podnikatele a textaře Michala Horáčka ve volbě v roce 2018. Právě u Horáčka také Nerudová hledala první rady k nadcházejícímu prezidentskému klání.

Podle zákulisních informací vyslanci Nerudové oslovují vlivné a movité Čechy s žádostí o podporu její prezidentské kandidatury. První peníze už poslal brněnský investor a lokální pirátský politik Jiří Hlavenka.

„Dohodli jsme se na částce, je na paní profesorce, jak ji využije. Chápu, že finance jsou potřeba již na tu přípravnou fázi kampaně. Volby bohužel nejsou jen souboj idejí, ale i peněz, proto jsem se rozhodl přispět,“ řekl Seznam Zprávám.

Podle Hlavenky nastal čas na první ženu v čele státu. „Je aktivní a odvážná, má páteř a zkušenosti z veřejných funkcí. Na Hradě je potřeba změna oproti dnešku,“ říká k důvodům, proč Nerudovou podporuje.

Manžel fotografem

Před pár dny Nerudová na svém Twitteru u snímku z lyžování vtipkovala, že ji – zjevně s narážkou na drahé propagační fotografie exministryně Aleny Schillerové (ANO) – fotí její manžel, úspěšný advokát, bez nároku na honorář.

Zatím, dodala významně. Při přímém dotazu na prezidentskou kandidaturu ale nadále volí slova velmi opatrně.

„Abych mohla o takovém rozhodnutí seriózně mluvit, musím si nejdřív splnit domácí úkoly. Neumím dělat věci napůl. To se týká i případné kandidatury, která, aby byla relevantní, musí být před oznámením odpracovaná, s reálnou šancí na úspěch,“ řekla Nerudová Seznam Zprávám.

Až do konce ledna působila Nerudová v roli rektorky Mendelovy univerzity. Teď podle svých slov na škole zůstává v roli profesorky, garantky studijních programů a vedoucí Ústavu účetnictví a daní.

Ale i příprava prezidentské kandidatury může být finančně náročná záležitost. Jak nedávno řekl Seznam Zprávám jiný předpokládaný kandidát na Hrad, bývalý náčelník generálního štábu Petr Pavel, jeho aktivity – už nyní velmi profesionální a naplno rozběhnuté – stojí kolem milionu a půl korun měsíčně.

Nerudová pro Seznam Zprávy uvedla, že transparentnost je pro ni klíčová věc. Nicméně případné další sponzory neodhalila. „Nabídky na finanční podporu mám, ale v tuto chvíli je nebudu nijak komentovat. Za podstatnější než to, od koho kandidáti peníze přijímají, považuji to, od koho je nepřijímají. Tedy například od lidí, u kterých je sebemenší důvod domnívat se, že za to budou očekávat jakoukoliv výhodu,“ dodala jen.

Horáčkova zkušenost

Podle lidí z jejího okolí Nerudová řeší především správné načasování oznámení kandidatury. To může v případě přímé volby výrazně ovlivnit šanci na úspěch. Hlavně u občanských kandidátů, kteří se musí teprve na politickém jevišti etablovat, je to zásadní – aby se stihli představit široké veřejnosti, ale aby zároveň kampaň „nepřepálili“ a udrželi si zájem voličů i v konkurenci přibývajících soupeřů.

Nerudová ale už nyní podle informací Seznam Zpráv spolupracuje s šéfem prezidentské kampaně Michala Horáčka z roku 2018 Janem Králíkem. „Nic vám k tomu nyní nemohu říct. Musíte se obrátit na paní Nerudovou,“ odpověděl Seznam Zprávám, spolupráci nepopřel.

Spolupracovat má i s brněnskou muzikoložkou a proevropskou političkou dříve spojenou s TOP 09 Janou Spekhorstovou. „Jsme s Danuší kamarádky, zeptejte se jí,“ zareagovala stejně jako Králík a rozloučila se.

Prezidentský seriál Na Hrad

Foto: Seznam Zprávy

13. ledna uplynuly čtyři roky od chvíle, kdy jsme se dozvěděli, že do druhého kola prezidentské volby postupují Miloš Zemana a Jiří Drahoš. Do další prezidentské volby zbývá rok. Na Seznam Zprávách proto spouštíme prezidentský speciál Na Hrad, jenž startuje přehlednou grafikou možných kandidátů, které se příští rok vyplatí sledovat. Každý týden v rámci speciálu budeme přinášet zprávy, rozhovory, reportáže i analýzy.

S textařem a podnikatelem Horáčkem, který v roce 2018 i přes vysoké finanční investice a promyšlenou kampaň neuspěl, už kandidaturu Nerudová diskutovala.

„S paní profesorkou jsem se viděl, asistuje jí vedoucí mé kampaně Mgr. Jan Králík. Bylo to milé povídání o mých zkušenostech z kampaně, ale i o vysokoškolském prostředí a vzdělanosti obecně. Paní profesorka je chytrá a činorodá dáma, velmi rád jsem se s ní seznámil,“ řekl Seznam Zprávám Horáček. Ten se do nadcházející volby hlavy státu podle svých slov nezapojí ani jako kandidát, ani jako donor.

S politiky nebo bez

Manželem Nerudové je advokát Robert Neruda z jedné z největších advokátních kanceláří Havel & Partners. Od ní se ale podpory případné prezidentské kandidatury Nerudová nedočká. Její spolumajitel Havel zdůrazňuje, že kancelář zůstane apolitická.

„Jsme velká nezávislá advokátní kancelář, která se v politice neangažuje. Neměli jsme ani diskusi, že by například kolega Neruda navrhoval pro svou ženu nějakou podporu. Naši kolegové mohou působit maximálně na regionální či komunální úrovni, ne výše,“ řekl Havel Seznam Zprávám.

Osobnosti s prezidentskými ambicemi se do volby mohou zapojit dvojím způsobem – buď seženou 50 tisíc podpisů, nebo podporu senátorů a poslanců. Nerudová zatím nevylučuje ani jednu z těchto možností, tedy ani podporu politické strany.

„Je to jedna z řady otázek, které musí každý kandidát vyřešit. A pochopitelně o tom málokdo mluví předem. Splnění limitu 50 tisíc podpisů je první větší ověření, že kandidatura občanského kandidáta má šanci na úspěch,“ říká.

Podle ekonomky Česko potřebuje prezidenta, který bude naslouchat všem a bude schopný komunikovat se všemi skupinami obyvatel, nejen s některými. To podle ní ukázala i krize kolem pandemie covidu-19.

„V této zemi chyběl laskavý hlas hlavy státu, který by dokázal uklidnit, pochopit a především ocenit extrémní nasazení celé řady lidí, kteří ukázali, jak silní ve skutečnosti jsme. Chyběla tu autorita, která by lidem dala naději, že to společně zvládneme,“ uvedla.

Reklama

Doporučované