Hlavní obsah

Populista Babiš otočil a vytasil válečnou kartu, všimli si Ukrajinci

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Andrej Babiš při svém sobotním projevu po sečtení výsledků prvního kola voleb.

Reklama

První kolo českých voleb nevzbudilo na Ukrajině velkou pozornost. Zevrubně se ale české politice věnuje server Evropská pravda a také agentura Ukrinform, která označila Prahu za důležitého spojence Ukrajiny při obraně proti Rusku.

Článek

Evropská pravda (EP) píše o „mimořádně dramatickém“ prvním kole, ve kterém překvapivě Petr Pavel porazil bývalého premiéra Andreje Babiše.

„Proruský kandidát“

Už v titulku si ale server vůči Babišovi nebere servírky: „Proruský kandidát prohrál s exgenerálem NATO, bude druhé kolo,“ píše EP. Jako „proruského“ popisuje Babiše server i v textu o tom, že poražená Danuše Nerudová adresovala svou podporu Pavlovi.

EP podotýká, že když byl Babiš premiérem, nebyl ani „protiukrajinským politikem“, ani „otevřeně Putinovým přítelem“.

Během své prezidentské kampaně ale Babiš výrazně změnil rétoriku a snaží se získat podporu voličů nastavených protievropsky a loajálních k Rusku a ke končícímu prezidentovi Miloši Zemanovi, uvádí dál ukrajinský web.

„V jeho rétorice se objevila teze, že pomoc Ukrajině už Česko přišla draho, a tak je načase se starat nejdřív o obyčejné Čechy a teprve potom o Ukrajince,“ píše EP o tématu ruské invaze na Ukrajinu v Babišově kampani.

Čechy čeká špína, píše agentura

O volbách píše i ukrajinská agentura Ukrinform, která má za to, že následující dva týdny před druhým kolem budou „špinavé“. Naznačují to podle ní vyjádření hlavně jednoho ze dvou postupujících kandidátů – Andreje Babiše.

Ukrinform píše, že se dá u obou kandidátů jen stěží mluvit o proruských postojích. Připomíná ovšem výroky Andreje Babiše o zpochybňování dodávek zbraní na Ukrajinu a o tom, že více by se politici měli starat o Česko.

Komentář šéfredaktora Seznam Zpráv

Andrej Babiš, nebo Petr Pavel. Jeden z nich bude na příštích pět let prezidentem. Každý má právo volby a každý by měl volbu toho druhého respektovat. Ale mlčet k tomu, že jeden z uchazečů o Hrad lže, toho není nutnou součástí.

U Petra Pavla agentura upozorňuje na to, že podporuje západní zbrojní dodávky na Ukrajinu, ale zároveň obhajoval odmítavý postoj NATO k vytvoření bezletové zóny nad Ukrajinou. Připomíná i Pavlův odpor k přímému zapojení Aliance, tedy i České republiky, do války proti Rusku.

Útočící populista Babiš

O Andreji Babišovi píše agentura jako o politikovi, který je „právem označovaný za populistu“ a který není rétoricky talentovaný – navzdory tomu ale „rád mluví“. Ukrinform si totiž všiml Babišova dlouhého sobotního povolebního projevu, v němž ostře zaútočil na svého protikandidáta.

Ukrajinské médium uvádí, že hlavním Babišovým poselstvím bylo, že nebyl agent StB, že není proruský a že i když ho z toho ostatní obviňují, tak on nikdy nelže. Naopak jeho konkurent podle Babiše „hraje nefér“ a využívá k tomu loajální novináře, uvádí dál Ukrinform.

Agentura si všímá i toho že Babiš nepřímo přirovnal Petra Pavla k Putinovi, když řekl, že jen v jedné zemi je prezidentem „komunistický rozvědčík“.

Pavlovu reakci na výsledky prvního kola popisuje agentura jako „zdrženlivou“. „Dal volný průchod emocím, konkrétně na adresu protikandidáta neřekl nic urážlivého,“ poznamenává Ukrinform.

Agentura svůj text uzavírá konstatováním, že i když má Česko jen deset milionů obyvatel, je pro Ukrajinu velmi důležitým spojencem. Vyjadřuje také naději, že Česko „bude i nadále zastávat principy, které prosazoval jeho první prezident Václav Havel“.

Reklama

Doporučované