Hlavní obsah

Poštovní známku bude mít i nový prezident. Pokud bude chtít

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Petr Švancara, ČTK

Známky s portréty tří dosavadních prezidentů České republiky. Ilustrační foto.

Reklama

Miloš Zeman, Václav Klaus i Václav Havel. Dalo by se ale pokračovat až k počátkům republiky. Poštovní známku se svým portrétem mají všichni prezidenti. A raritní státní tradici chce Česká pošta udržet i nadále.

Článek

Jako první se na tuzemských poštovních známkách objevil v roce 1920 tehdejší prezident Tomáš Garrigue Masaryk a odstartoval tím dlouholetý zvyk, který je ve srovnání se zahraničím raritou.

Česká pošta na něm nechce nic měnit. „Pokud bude budoucí prezident chtít být zpodobněn na poštovní známce, rádi tuto ceninu představíme veřejnosti,“ řekl Seznam Zprávám mluvčí státního podniku Matyáš Vitík.

„Jedná se o českou tradici, třeba se jí budou inspirovat i další země, kde prezidenti na známkách nevychází,“ dodal.

Známky s portréty úřadujících prezidentů se nicméně na starém kontinentu ojediněle vyskytují – mají je například na Slovensku, s nímž ale Česko pojí společná minulost.

„Vyobrazení prezidentů v aktivní službě na poštovní známce není obvyklé, Česká republika je jednou z mála zemí, kde tato tradice již od masarykovských dob existuje,“ řekla Seznam Zprávám Jitka Zamrzlová, kurátorka dokumentace známkové tvorby Poštovního muzea.

„Obecně ale prezidenti na známkách bývají, byla to například Jugoslávie, která hojně na známkách prezentovala svého prezidenta Josipa Broze-Tita ještě za jeho života. V současné době namátkou typicky třeba Francie, která své prezidenty ovšem umístila na poštovní známky in memoriam, například Jacquese Chiraca, který zemřel v roce 2019 a známka s jeho portrétem vyšla v roce 2020. Německo vydalo – také posmrtně – například Konrada Adenauera,“ přiblížila Zamzrlová.

Česká pošta chce o podobě jednat až s nástupcem Miloše Zemana. „Termín vydání ještě nebyl stanoven, bavíme se o několika týdnech od inaugurace,“ uvedl Vitík. Mandát současného prezidenta končí 8. března.

V prvním vydání známky se počítá s nákladem v řádu milionů kusů. Jedna známka by měla stát 23 korun.

„Tím, že se jedná o výplatní známku, je v případě potřeby možný její dotisk. Na rozdíl od příležitostné známky, jejichž emise má přesně daný počet známek a po jejich vyprodání se nedotiskuje,“ dodal Vitík.

260 milionů Havlů

Známku se svou podobiznou mají všichni prezidenti. Dlouho chyběla filatelistům ve sbírkách ta s protektorátním prezidentem Emilem Háchou. Česká pošta ji vydala až v roce 2018 – po 80 letech od jeho uvedení do funkce – a jednalo se navíc o takzvanou Vlastní známku, na kterou vybrali peníze Háchovi příznivci.

Náklad, ve kterém prezidentské známky vycházejí, má každopádně klesající tendenci. Těch s porevolučním prezidentem Václavem Havlem se vydalo 260 milionů kusů.

S novým tisíciletím ale počty poměrně zásadně klesly, převážně kvůli uvadající poptávce po klasických poštovních službách.

Známek s Václavem Klausem tak bylo 94 milionů. Těch s Milošem Zemanem Česká pošta v prvním nákladu natiskla 10 milionů, následně přidala další tři miliony. Autorem Zemanova portrétu byl rytec Miloš Ondráček.

Po znovuzvolení v roce 2018 pak vyšla známka se stejnou rytinou, jen v nových barvách, a to v nákladu 5 milionů. Ve skladech jich zbývají ještě statisíce, budou ale platit i po konci Zemanova mandátu.

Reklama

Doporučované