Hlavní obsah

Anonymní miliony pro Středulu. Dárce nezveřejníme, reaguje spolek

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Josef Středula během své kampaně.

Reklama

Odborový předák Josef Středula na sebe strhl pozornost nejen náhlým ukončením kampaně spojeným s podporou Danuše Nerudové, ale i rychlostí, jakou utratil 5milionový dar tak, že mu na transparentním účtu zůstalo 3622 korun.

Článek

Zmíněných 5 milionů Středulovi daroval Richard Benýšek, sponzor ODS a Kellnerův muž na řešení krizových situací.

Nejasnosti ovšem panují kolem druhého největšího dárce, kterým je spolek Společně pro lidi. Od něj odborovému bossovi postupně na transparentní účet přišlo 2,8 milionu korun, tedy zhruba třetina všech peněz, ale není jasné, od koho je skutečně získal.

Spolek seznam dárců nezveřejnil, vznikl přitom jen za účelem Středulovy kandidatury.

„Respektujeme přání dárců dle uzavřené darovací smlouvy nezveřejňovat jejich identitu,“ reagovala na dotaz Seznam Zpráv šéfka Středulovy kampaně a zároveň místopředsedkyně spolku Hana Kosová.

„Moc rádi bychom vám vše zveřejnili. Pochopte ale prosím, že nemůžeme porušovat zákon,“ pokračovala.

Foto: Seznam Zprávy

Pohyby na transparentním účtu Josefa Středuly

Na doplňující dotaz, zda dopředu neuvažovali, že takové financování může být nevěrohodné, již Kosová neodpověděla.

Předsedou spolku je někdejší šéf Středulovy kampaně Miroslav Sklenář. Ten se ale s odborovým předákem rozešel loni v listopadu a dnes říká, že je předsedou jen formálně. Podle stanov může rezignovat pouze na členské schůzi, tu ale kvůli vrcholící kampani plánovali až na únor.

Úřad kontroluje jen výdaje

Spolek nezveřejněním sponzorů zákon formálně neporušuje, obchází tak ale účel, aby bylo jasné, kdo kandidáty či kandidátky na prezidenta sponzoruje.

„Nemáme možnost vyžádat třetí osobu, aby nám doložila příjmy. Naše právo kontroly je na výdajovou stránku,“ přiblížil Seznam Zprávám šéf Úřadu pro dohled nad financování politických stran a kampaní František Sivera.

Systém posílání peněz přes spolek používal v minulosti i končící prezident Miloš Zeman. Jemu tímto způsobem poslal 9,2 milionu korun Spolek přátel Miloše Zemana, který stál za celým jeho politických comebackem. Jenže i Zeman v roce 2018 před druhým kolem prezidentských voleb seznam původně skrytých sponzorů zveřejnil.

Spolek, který je podporou prezidentského kandidáta, není nic výjimečného. Svůj – s názvem Spolu silnější – má i Petr Pavel. Využíval ho k organizování debat o bezpečnosti před oznámením kandidatury nebo pomoci během pandemie koronaviru. Převod peněz na volební kampaň ale podle transparentního účtu žádný neproběhl.

Peníze z předkampaně přiznala i Danuše Nerudová. Jména těchto sponzorů zveřejnila na svých internetových stránkách, na novinářský dotaz pak i konkrétní částky, které kandidátce věnovali.

Reklama

Doporučované