Hlavní obsah

Vše zdokladujeme, tvrdí Středulův tým o „vyluxovaném“ účtu

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Odstoupivší kandidát na prezidenta Josef Středula.

Reklama

Miliony korun mu zaslal spolek, který nezveřejnil své dárce. Nejasné zůstává, komu zaplatil v posledních dnech miliony za výdaje spojené s kampaní. Josef Středula ale ujišťuje, že účetnictví má čisté a vše v zákonné lhůtě doloží.

Článek

Ještě loni v září se dalo z transparentního účtu Josefa Středuly vyčíst nejen to, za co zaplatil, ale i komu. Uváděl například společnost Red Elephant, které platil za vedení kampaně, nebo firmu RailReklam, která mu zajišťovala reklamu.

Na začátku prosince však prezidentský kandidát od této transparentní praxe ustoupil. Nyní trvá na tom, že příjemce peněz zveřejní až tři měsíce po volbách, tedy jak mu to ukládá zákon. Kolem financování Středulovy kampaně tak zůstaly nejasnosti, stejně jako dosud nedořekl příběh svého odstoupení z prezidentského klání. Žádost o rozhovor odmítl s tím, že až po volbách.

Seznam Zprávy už upozornily, že po neobvykle vysokém daru z konce roku - obdržel 5 milionů korun od sponzora ODS Richarda Benýška - následovalo hned několik plateb za služby spojené s kampaní tak, že na transparentním účtu zůstalo jen 3622 korun.

„Uhradit faktury znamená vyluxovat? Já myslím, že to je úplně v pořádku. Pokud máte nějakou službu, také přece musíte zaplatit. To není žádné luxování, to je normální obchodní vztah s těmi, kteří vám ty služby poskytli,“ vysvětloval v rozhovoru pro Český rozhlas rychle utracené peníze z posledních dní.

„Všechny finance šly na doplacení nákladů kampaně. A vše samozřejmě zdokladujeme dle litery zákona,“ zopakoval ve středu stanovisko odstoupivšího kandidáta na prezidenta jeho mluvčí Jan Exner.

Foto: Seznam Zprávy

Výdaje Středulovy kampaně za poslední dva týdny

V rozhovoru pro Lidové noviny Středula uvedl, že například 500 tisíc za fotografa se i jemu zdálo moc, ale zaplatil. Jednalo se o jeho ústřední fotky kampaně. Kdo je fotil, neuvedl. Další dva miliony vyúčtoval na kontaktní kampaň, ani v tomto případě nepřipsal příjemce peněz, podle Středuly částka zahrnuje benzin, internetové stránky nebo ubytování dobrovolníků.

Nejasný je i příjemce 1,2 milionu a v lednu dalších 220 tisíc za vedení kampaně.

Z dostupných informací není totiž jasné, kdo na závěru kampaně vlastně spolupracoval. V listopadu Středulu opustil původní šéf jeho kampaně Miroslav Sklenář. Místo něj se oficiálně ujala funkce Hana Kosová, která má blízko k lobbistovi Josefu Strachoňovi, někdejšímu jihomoravskému spojenci Bohuslava Sobotky.

Jestli ve své funkci Kosová zůstala až do konce kampaně, nejde ověřit. Ona ani Středulův mluvčí na zaslaný dotaz do vydání článku neodpověděli.

Anonymní peníze skrze spolek

Na Středulově transparentním účtu je ale ještě jedna nejasnost. Jde o peníze, které mu během celé kampaně posílá zapsaný spolek Společně pro lidi. O jeho financování se ale z veřejných zdrojů nelze nic dozvědět.

Spolek nemá internetové stránky, vznikl zejména na podporu Středulovy kandidatury. Celkově přitom přispěl na kampaň částkou 2,8 milionu korun, tedy zhruba třetinou celkových Středulových výdajů. Poslední částka přitom na Středulův účet přišla ještě v pondělí 9. ledna, den po oznámení jeho rezignace. Konkrétně šlo o 100 tisíc korun.

Předsedou spolku je již zmiňovaný Miroslav Sklenář a místopředsedkyní Hana Kosová, třetím členem je někdejší zaměstnanec Lidového domu Jan Korf, který v minulosti pro ČSSD zajišťoval například tisk billboardů a dalších reklamních tiskovin.

Miroslav Sklenář Seznam Zprávám řekl, že i když je jako předseda spolku uveden, jde o pouhou formalitu a s kampaní od 8. listopadu nemá nic společného. „Vzdát se funkce ve spolku mohu jen na společné schůzi a ta neproběhla,“ uvedl. Ostatní členové prý měli příliš práce s kampaní, a tak plánovali setkání až na únor. Podpisové právo pak podle Sklenáře měli všichni tři členové spolku, a tedy je změny ve vedení nijak neomezovaly.

Seznam Zprávy požádaly Hanu Kosovou, zda spolek zveřejní seznam svých dárců. Na zaslanou SMS do vydání textu neodpověděla. Stejně jako Jan Korf, který sice telefon zvedl, ale po představení redaktorky Seznam Zpráv se rychle omluvil, že má schůzku, a hovor ukončil. Na zaslanou SMS stejně jako Kosová již nereagoval.

Reklama

Doporučované