Hlavní obsah

Středula: Babiš mě zná. Bát by se měl spíš on

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Odborářský šéf a kandidát na prezidenta Josef Středula.

Reklama

Odborářskému bossovi Josefu Středulovi v neděli přibyl další kandidát, který se spoléhá především na podporu levicových voličů – bývalý premiér Andrej Babiš. Soupeřit spolu budou i o přízeň stávajícího prezidenta.

Článek

Krátce předtím, než předseda hnutí ANO Andrej Babiš oznámil kandidaturu na Hrad, sešel se v neděli večer s prezidentem Milošem Zemanem, se kterým se o své kandidatuře bavil. Babišovo ohlášení udělalo čáru přes rozpočet šéfovi odborů Josefu Středulovi, který doufá nejen v Zemanovu podporu, ale i v přízeň levicových voličů.

„Cítím se být silným kandidátem a Andrej Babiš rozhodně není osobou, která by mě v mém rozhodnutí kandidovat zviklala,“ říká Středula v rozhovoru pro Seznam Zprávy.

S Andrejem Babišem se vám překrývají voliči. Nezvažoval jste, že poté, co oznámil kandidaturu na prezidenta, to vzdáte?

Já se pana Babiše vůbec nebojím. Pan Babiš je jeden z možných kandidátů a ten ve mně vůbec takovou emoci nevzbuzuje ani náhodou.

Neobáváte se toho, že lidé, kteří zvažovali, že by volili vás jako levicového kandidáta, se teď vrátí k Andreji Babišovi?

Spíš by se měl bát Andrej Babiš.

Vás? A proč?

Ano, on mě. Protože Andreje Babiše znám a on zná mě.

To zní jako výzva k předvolebnímu boji.

Já se opravdu cítím být silným kandidátem a Andrej Babiš rozhodně není osoba, která by mě v mém rozhodnutí jakkoliv zviklala.

Kdo má v prezidentské volbě šanci?

Podívejte se na aktualizovaná data sázkových kanceláří, koho v průběhu času v prezidentském klání favorizovaly.

A jak je to s podporou pana prezidenta Zemana? Vypadá to, že se o ni budete přetahovat právě vy s Andrejem Babišem.

Já myslím, že pan prezident se již vyjádřil i v minulosti, a jak znám názory pana prezidenta, tak ty jsou v takovýchto věcech pevné a neměnné.

Pan prezident, pokud si pamatuji, podpořil Alenu Vitáskovou. O vás hovořil kdy? Připomeňte mi to, prosím.

Pan prezident už někdy v roce 2019 hovořil o tom, koho on vidí jako kandidáty. On nikdy nejmenoval jednu jedinou osobu a myslím si, že v tomto jsou jeho názory stále stejné, a věřím tomu, že je ani měnit nebude.

Budete usilovat o to, aby vám pan prezident vyjádřil podporu jasně?

Pan prezident má svůj vlastní rozum, svou vlastní hlavu a vyjádří se, jak uzná za vhodné. Středula nikdy nebude nikoho prosit ani žádat. Budu rád, když se každý, kdo má zájem, vyjádří na podporu Středuly, kandidáta na prezidenta, a rád mu poděkuju. Každý z těchto osob má silný hlas, jeden hlas při volbě prezidenta, a já budu usilovat o všechny hlasy těch, kteří jsou oprávněni volit.

Co je váš největší trumf proti Andreji Babišovi?

Právě Středula.

Můžete to nějak rozvést?

To je komplexní záležitost, to asi stěží. Myslím si, že od zdravotního stavu počínaje až po schopnost vyjednávat, kterou mám napříč politickým spektrem. A také nikdy jsem nebyl v žádné straně, ani historické, ani současné. A přesto politiku znám velmi dobře.

Změníte teď styl kampaně, aby ten váš trumf – Středulu, jak říkáte – poznalo co nejvíc lidí, kteří vás teď třeba tak dobře neznají?

Já myslím, že jej poznají a velmi rychleji poznají a velmi dobře jej poznají například od vámi jmenovaného jednoho z mnoha kandidátů.

Reklama

Doporučované