Hlavní obsah

Zklamání necítím. S Pavlem potáhneme za jeden provaz, říká Nerudová

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Danuše Nerudová po sečtení hlasů vyjednávala s vítězným Petrem Pavlem. V pondělí se sejdou znovu.

Reklama

Danuše Nerudová v rozhovoru pro Seznam Zprávy předpokládá, že Andrej Babiš povede špinavou kampaň. „Dalo se to čekat, to je pravá tvář Andreje Babiše, který se jen schovával za masku hodného pána.“

Článek

Danuše Nerudová skončila na třetím místě a ve finále podpořila vítězného Petra Pavla, jehož soupeře Andreje Babiše označila za zlo.

V rozhovoru pro Seznam Zprávy hovoří o tom, že navzdory šťouchancům, které si v kampani s Pavlem uštědřili, jsou schopní spolupracovat v příštích dvou týdnech s cílem expremiéra Babiše porazit.

V politice může bývalá rektorka Mendelovy univerzity setrvat. Stavět by mohla na segmentu mladých voličů, o které se v kampani hodně opírala. Nevylučuje ani kandidaturu na Hrad za pět let.

Na čem jste se domluvili ve štábu Petra Pavla?

Že se potkáme v pondělí.

Bavili jste se o konkrétnější podobě jeho podpory?

Domluvili jsem se na pondělí, kdy budeme řešit, jak já mohu pomoci.

Aktivně se zapojíte do kampaně Petra Pavla před 2. kolem, když o to jeho tým bude mít zájem?

Všechny varianty jsou otevřené. I tým pana Pavla si musí vše probrat, oni si zřejmě musí rozmyslet změnu strategie v kampani.

Vy osobně jste připravena na to, že se vám kampaň o dva týdny protáhne?

Uvidíme.

Nebavili jste se o tom, že byste Petru Pavlovi pomohla s kontaktní kampaní?

My jsme se skutečně takto nebavili. Popřála jsem panu Pavlovi, bavili jsme se ještě o diskusi na Nově, hodnotili jsme, jak to vypadalo. Dohodli jsme se, že si oba musíme odpočinout a že se potkáme v pondělí.

Foto: Seznam Zprávy

Foto: Seznam Zprávy

Voják a generál Armády České republiky ve výslužbě Petr Pavel je v pořadí čtvrtým prezidentem České republiky. V prezidentských volbách 2023 v druhém kole porazil Andreje Babiše. Více o Petru Pavlovi najdete zde.

V kampani jste si dosud byli soupeři. Jste připravení táhnout nyní za jeden provaz?

Myslím si, že ano.

Andrej Babiš začal útočit na Petra Pavla hned po sečtení voleb na své tiskovce. Překvapilo vás to?

Vůbec, dalo se to čekat, to je pravá tvář Andreje Babiše, který se jen schovával za masku hodného pána. Teď to bude velmi vyhrocené. Přijdou útoky.

Skončila jste na třetím místě. Ještě v prosinci vám předvolební průzkumy přisuzovaly o deset procent více. Cítíte nyní zklamání?

Předvolební průzkumy odráží to, jak by lidé volili v daný okamžik, ne za měsíc. Pro mě to zklamání není, dostala jsem se do místa, kde nikdy žádná žena nebyla. Odvedli jsme skvělou kampaň. Celá řada věcí, kterou mladý tým nepolíbený politickými kampaněmi, odvedl, se zapíše do učebnic marketingu. Vyrostlo v něm několik lidí, kteří ještě dokážou obrovské věci. I cesta je cíl, v tomto případě cesta byla cíl. Úkol byl splněn.

V kampani jste hodně hovořila o mladé generaci, její zástupci vás tady v Mánesu i dnes masivně podpořili. Je to voličská oblast, na které nyní budete stavět?

Myslím si, že ano.

Sama jste dnes během sčítání hlasů řekla, že se pootevřely dveře dalším, kteří za vámi mohou jít. Plánujete založit nějaký politický projekt, stranu či hnutí? Nebo kandidovat do Senátu?

Nechci dopředu spekulovat, všechny možnosti jsou otevřené. Z veřejného života neodcházím.

Politika vás tedy láká nadále?

Uvidíme. Ve veřejném prostoru jsem přítomna docela dlouho, neodcházím z něho. Teď si udělám odstup a zhodnotím a rozeberu situaci.

Kdybyste mohla, co byste ve své kampani nyní udělala jinak?

Chyby se staly. Teď ale nejsem připravená říkat, které označím za zásadní. Sednu si se svým týmem, vyhodnotíme naše postupy, pak můžeme třeba odhalit, co jsme měli dělat jinak.

Nebylo chybou, že jste se v televizních debatách tak přiklonila k pravici a vládní koalici Spolu?

Nevím. Myslím, že ne, protože jsem takto vystupovala dlouhodobě.

Zkusíte za pět let kandidaturu na Hrad znovu?

Uvidíme.

Reklama

Doporučované