Hlavní obsah

Volby přiživí rasismus, varují zástupci Romů. Žádají o schůzku ministra vnitra

Občanští zástupci Romů nyní čekají na reakci ministerstva vnitra a premiéra.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Násilné incidenty ve Dvorcích na Bruntálsku a v Lipníku nad Bečvou upozornily na trvající napětí mezi většinovou společností a romskou menšinou.

Článek

Občanští členové Rady vlády pro záležitosti romské menšiny vyzvali premiéra Andreje Babiše a ministra vnitra Jana Hamáčka k jednání. Jde o reakci na nedávné incidenty ve Dvorcích na Bruntálsku a v Lipníku nad Bečvou.

Ve Dvorcích si po násilném konfliktu mezi muži vynutili tamní občané vystěhování romské rodiny, v Lipníku nad Bečvou byly napadeny romské děti.

„Chceme mluvit o tom, že se blíží volby a že to zase zřejmě přinese vzestup protiromských nálad,“ řekla Seznamu místopředsedkyně Rady vlády pro záležitosti romské menšiny Martina Horváthová. „Je potřeba připravit krizové týmy, které fungují na úrovní krajů a obcí, aby byly schopné nastalé situace řešit tak, jak se to velmi efektivně podařilo třeba v Lipníku nad Bečvou.“

Vládní rada pro romskou menšinu, které podobně jako dalším radám předsedá premiér Babiš, se podle stanov schází nejméně čtyřikrát do roka. Poslední setkání se uskutečnilo v únoru, zástupci Romů by se ale rádi sešli s představiteli vlády ještě před příštím setkáním, jež má být v červnu.

Podle starosty Dvorců Jana Božovského napětí v obci skončilo ve chvíli, kdy se rodina, proti níž se postavili obyvatelé, odstěhovala. Spor se teď vede o dům, v němž bydlela a který majitelka pronajímá sociálně slabým. Obyvatelé chtějí, aby ho obec vykoupila. „Neoficiálně jsme se dohodli, že další případné nájemníky budeme konzultovat. Majitelka je ochotna s námi spolupracovat,“ řekl starosta s tím, že o koupi domu bude zřejmě jednat zastupitelstvo.

V Lipníku nad Bečvou policie incident vyšetřuje jako trestný čin napadení. „Byly zjištěny další skutečnosti a vytipovány osoby, které se na incidentu mohly podílet,“ popsala v úterý policejní mluvčí Miluše Zajícová.

Napadení dětí vzbudilo mezi romskou komunitou silné emoce. „Ve chvíli, kdy tři děti skončí v nemocnici, už podle některých není o čem diskutovat,“ popsala Horváthová.

Právě situaci v Lipníku se podle Horváthové podařilo ukázkově vyřešit. K jednomu stolu zasedli zástupci obce, rodičů napadených dětí i policie. „Jasně tam zaznělo, že rodiny těch napadených dětí nestojí o to, aby se v Lipníku konaly nějaké protiakce typu romských demonstrací, protože nechtějí narušovat soužití ve městě,“ vysvětlila Horváthová. Policie zároveň vyšetřování případu překvalifikovala z přestupku na trestný čin napadení, což zmírnilo obavy Romů z bagatelizace případu.

Jednání iniciovala krajská romská koordinátorka Renáta Köttnerová. „Zdá se, že to je přirozená věc, ale ne ve všech případech a ne ve všech krajích to takhle zafunguje, že to vůbec někoho napadne dát všechny k jednomu stolu,“ popsala Horváthová.

Zástupci Romů v Radě vlády pro záležitosti romské menšiny by proto tuto praxi rádi rozšířili.

Občanští zástupci z Rady nyní čekají na reakci ministerstva vnitra a premiéra. „Vzájemné vztahy Romů a Čechů definuje frustrace a její eskalace ve veřejném prostoru je na denním pořádku. Jsme svědky každodenních slovních útoků na sociálních sítích, vyzývání k násilí,“ vysvětlila Horváthová pro server Romea.cz, proč RVZRM žádá o schůzku vrcholné představitele vlády ještě před pravidelným zasedáním Rady.

Podle Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) považuje Romy za nesympatické sedm z deseti Čechů. Část negativních emocí se přitom podle průzkumu v posledních letech obrátila proti muslimům. „V průběhu posledních tří let došlo, možná i v souvislosti se zvýšenými antipatiemi k Arabům, k mírnému poklesu míry nesympatií u Romů,“ stojí v závěru průzkumu CVVM zveřejněného 16. dubna.

Reklama

Doporučované