Hlavní obsah

Volby rozbijí poslední monopol, který ČSSD a ODS ještě zbyl

 

Reklama

Letos naposledy obhajuje ČSSD a ODS většinu křesel v senátních volbách. Tradiční souboj těchto dvou stran o Senát končí.

Článek

Jihočeský Tábor je typickým okresním městem, kde se v uplynulých dvaceti letech ve finálním souboji o senátorské křeslo utkávali pouze zástupci dvou velkých tradičních stran ODS a ČSSD. Teď ale dosavadním soupeřům hrozí, že je vyšachují nové strany. Mezi favority patří dva populární komunální politici – starosta Mladé Vožice Jaroslav Větrovský za ANO a společný kandidát několika stran Jiří Fišer, který už v předchozích komunálních volbách tradiční partaje vytlačil z táborské radnice.

Podobných míst, kde byli až dosud občanští a sociální demokraté zvyklí bojovat jen mezi sebou, je v Česku celá řada. Jenže úpadek monopolu dvou velkých stran, který postupuje celostátní i komunální politikou, se začíná projevovat i v Senátu. ČSSD a ODS letos naposledy obhajují většinu křesel, konkrétně dvacet ze sedmadvaceti – a říjnové volby jsou tak poslední připomínkou politického „souboje titánů“.

„Tahle éra dvou velkých stran končí. Už v minulém období bylo vidět, že se utvořilo více senátorských klubů různých stran,“ popisuje senátor za ČSSD Zdeněk Škromach, který letos obhajuje svůj post na Hodonínsku.

Změní ANO poměr sil?

Zatímco v minulosti měly dostatečný počet senátorů na utvoření klubu čtyři, nebo maximálně pět stran, v posledních letech je to i šest nebo sedm. „Postupně se podle mě vytvoří ještě víc klubů, které budou mít kolem deseti nebo patnácti senátorů,“ předpovídá další senátor za ČSSD, František Bublan.

Škromach dodává, že změnu už pocítil i na sobě. Zatímco minule se ve finále utkal s kandidátkou ODS, letos podle svých slov čeká hlavně na výkon hnutí ANO, které proti němu vysílá mistra světa v jízdě na vysokém kole Josefa Zimovčáka. Právě od hnutí ANO se očekává, že nejvýrazněji zahýbe s poměrem sil v Senátu – po minulých volbách má pětičlenný senátorský klub a hodlá ho rozšířit.

„ANO je podle mě taková náhražka za ODS. Ale voliče bude odebírat nám všem. Pokud my oslabíme a oni výrazně posílí, určitou to budou chtít využít k tomu, aby zastavili některé zákony přicházející ze Sněmovny. Teď by to byl třeba Lex Babiš,“ myslí si předseda Senátu Milan Štěch z ČSSD.

Foto: Senát

„ANO je náhražka za ODS," myslí si šéf Senátu Milan Štěch z ČSSD.

I senátní volby tak pomalu ztrácí náboj soupeření mezi pravicí a levicí. „Letos to bude strašná loterie. Dřív to bylo pro voliče zřetelnější – nalevo byla ČSSD, napravo ODS a mezi tím nějaká ta strana typu ODA nebo Věci veřejné, která časem odpadla. Teď je čím dál těžší se v tom zorientovat,“ vzpomíná na staré časy senátor Jaroslav Kubera z ODS.

Stejně tak přestala platit klasická rovnice, že mezi sebou o Senát bojují vládní a opoziční strana – největší rozstřel se naopak očekává mezi dvěma vládními partajemi ČSSD a ANO. „Je to geniální tah ministra Babiše, který přesvědčil voliče, že si mají vybírat mezi nimi a opozice už není vnímaná tak silně jako dřív. Od nás to chce trpělivost, zavinili jsme si to sami,“ říká sebekriticky občanský demokrat Miloš Vystrčil, který obhajuje post v Jihlavě.

Právě pro ODS, která je stále druhým nejpočetnějším klubem v horní komoře, je hrozba ztráty pozic nepříjemná. Po propadu ve sněmovních volbách měli Senát za poslední „baštu“, ze které ještě mohli alespoň trochu komplikovat vládě život a dávat o sobě vědět.

Foto: ČSÚ

Senátní obvody pro volby 2016.

Nová situace je ale komplikovaná pro všechny „tradiční“ kandidáty – ve chvíli, kdy nelze sázet jen na polaritu pravice nebo levice, nebo vláda či opozice, musí přijít s novou kampaní. „S čím dál větším množstvím stran si musí kandidáti pečlivěji stavět kampaň na míru, musí víc vyhodnocovat své protivníky,“ popisuje předseda Senátu Štěch.

„Způsob kampaní se asi bude muset změnit. S tím, jak strany hrají čím dál menší roli, se bude stále častěji sahat po známých osobnostech až hvězdách. To tady sice bylo trochu vždycky, teď je ale ten trend ještě silnější,“ dodává senátor Bublan.

Zvlášť u ODS je patrný další trend – zatímco dříve stavěla strana kandidáty sama za sebe, letos část z nich hledá podporu ještě u dalších stran. „Podporují mě čtyři strany – kromě ODS také Starostové pro občany, SNK a Soukromníci, to je u ODS nové,“ popisuje Vystrčil.

Reklama

Doporučované