Hlavní obsah

Volby v Hongkongu pod dohledem Pekingu. Komise vybrala spolehlivou Lamovou

Novou vůdkyní Hongkongu se stala Carrie Lamová.Video: Oliver Sálus

 

Reklama

Nového vůdce Hongkongu volí komise, obyvatelům někdejší britské kolonie by se spíše zamlouvala přímá volba.

Článek

Novou vůdkyní hongkongské vlády se stala podle očekávání Carrie Lamová. Někdejší vysokou představitelku tamější vlády a donedávna druhou nejvyšší hongkongskou činitelku zvolila do funkce komise složená z 1194 členů, v níž převažují přívrženci centrální vlády v Pekingu.

I když se zvolení Lamové očekávalo, politická změna se neobešla bez demonstrací. Protest proti „vměšování" Pekingu do voleb probíhal v sobotu a zúčastnilo se jej několik stovek lidí. Ti požadovali všeobecné volební právo, namísto volby skrze komisi.

Woo Kwok Hing, Carrie Lamová a John Tsang.

Mnozí lidé se obávají, že Carrie Lamová bude pokračovat v tvrdé politice silně pročínského dosavadního správce Leung Čchun-jinga. Leung již dříve oznámil, že nebude kandidovat na další volební období, údajně z rodinných důvodů.

Podle analytiků je pravděpodobné, že k odstoupení Leunga vyzvala čínská vláda.

Protikandidátem Lamové byl mezi lidmi podstatně oblíbenější bývalý ministr financí John Tsang, který patří rovněž k propekingským politikům. Jeho napojení na Peking však není tak těsné jako v případě Lamové. Třetím uchazečem byl někdejší soudce Woo Kwok Hing.

Od té doby, co se bývalá britská kolonie Hongkong vrátila v roce 1997 pod správu Číny, Peking postupně posiluje kontrolu nad tímto územím, ačkoli slíbil zachovat jeho svobody a vysokou míru autonomie.

Reklama

Související témata:

Doporučované