Hlavní obsah

Velká válka o naše Slovensko pokračuje, věří exprezident Kiska

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Slovenský exprezident Andrej Kiska ve volebním štábu neúspěšného kandidáta Ivana Korčoka.

Reklama

Robert Fico získal vítězstvím Petera Pellegriniho více energie, ale slovenská společnost nespí, říká v rozhovoru po prezidentských volbách pro Seznam Zprávy Andrej Kiska.

Článek

Celý rozhovor si můžete také poslechnout v audioverzi.

/Od našeho zvláštního zpravodaje/

Andrej Kiska v noci odcházel z volebního štábu poraženého kandidáta na slovenského prezidenta Ivana Korčoka mezi posledními. Byl očividně zklamaný z toho, že jeho favorit neprodloužil vítěznou šňůru občanských kandidátů, kterou započal on sám v roce 2014 a navázala na ni o pět let později Zuzana Čaputová.

Peter Pellegrini v sobotních volbách nakonec zvítězil s výraznějším náskokem, než se čekalo, když pro něj hlasovalo přes 53 procent voličů. Přesto šlo o nejtěsnější prezidentský souboj v dějinách nezávislého Slovenska.

Pellegrini je dlouholetým politickým spojencem premiéra Roberta Fica. Andrej Kiska s ním naopak měl během svého mandátu i po něm ostré spory. Přesto po volebním úspěchu svých protivníků neztrácí optimismus. „Věřím, že se odrazíme a půjdeme zase nahoru,“ řekl v exkluzivním rozhovoru pro Seznam Zprávy.

Jak hodnotíte výsledek? Čekal jste, že rozdíl mezi kandidáty bude nakonec tak velký?

Věřil jsem, že pan Korčok vyhraje. A že nevyhrál? Taková je demokracie. Zítra ráno i pro Slovensko slunce vyjde (smích). V takových chvílích říkávám, že žádný boj není prohraný, dokud ho sami nevzdáme, a že nic není dané, dokud se s tím sami nesmíříme. Tento souboj jsme prohráli, ale taková ta velká válka o naše Slovensko pokračuje dál. A jdeme dál.

Slovensko si zvolilo nového prezidenta

Peter Pellegrini se 15. června stane šestým prezidentem Slovenské republiky. Připomeňte si jeho politickou kariéru a podívejte se, jak se v noci slavilo v jeho bratislavském volebním štábu.

Poslouchal jste projev zvoleného prezidenta Petera Pelegriniho?

Ne, neměl jsem šanci.

A Ivana Korčoka? Jak ho hodnotíte?

Musím s uznáním konstatovat, že to byl dobrý projev se zdáním optimismu z toho, že tu důvěru, kterou dostal, nezklame… Podle mě to byl výborný projev.

Co čekáte, že teď bude dělat premiér Robert Fico? Rozjede to, co avizoval? To znamená změny pro neziskovky, veřejnoprávní televizi a rozhlas RTVS. Myslíte, že ho ten výsledek povzbudí?

Tak určitě má teď energie více, ale naše slovenská společnost nespí, takže uvidíme.

Co se týče občanské společnosti a opozice, jsou pro ni volby studená sprcha?

Určitě to není příjemné (smích). Ale každá země, ať Česko nebo Slovensko, všichni se pohybujeme po takových sinusoidách. Teď jsme na křivce trošku dole, ale věřím, že se odrazíme a půjdeme zase nahoru.

Reklama

Doporučované