Hlavní obsah

Vítěz Pellegrini. Nechtěl být podržtaška, ale už slíbil loajalitu Ficovi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Zvolený slovenský prezident Peter Pellegrini při vítězném projevu. Po jeho boku stojí jeho politický spojenec, premiér Robert Fico.

Reklama

aktualizováno •

Až na krátkou pauzu stojí v konečném důsledku vždy věrně po Ficově boku. Tato strategie Petera Pellegriniho nakonec dovedla do slovenského prezidentského paláce. V sobotním hlasování porazil diplomata Ivana Korčoka.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Novým slovenským prezidentem bude po vítězství ve 2. kole voleb Peter Pellegrini. V přímém souboji nakonec porazil svého soupeře, diplomata Ivana Korčoka, a bude to on, kdo po pěti letech vystřídá v čele země Zuzanu Čaputovou.

Jaká byla životní i politická cesta budoucí hlavy slovenského státu a co od něj v nejvyšším úřadu můžeme čekat? V prvním povolebním projevu slíbil být loajální vůči vládě Roberta Fica, kterou pomáhal vytvářet, byť připustil, že s ní nemusí souhlasit ve všem.

„Pellegriniho jsem udělal já“

Právě s odkazem Roberta Fica se prezidentská kampaň Petera Pellegriniho chtě nechtě musela celou dobu vyrovnávat. Se staronovým premiérem a ústřední postavou slovenské politiky posledních takřka dvaceti let je totiž spjatá celá politická kariéra dosavadního předsedy parlamentu.

Když Fico poprvé vyhrál volby, Pellegrini byl u toho. Když se okolo Ficových lidí začaly kupit korupční skandály, Pellegrini byl u toho. A když se část slovenské společnosti po vraždě novináře Jána Kuciaka postavila proti Ficovi, byl to právě Pellegrini, kdo ho nahradil v premiérském křesle.

„Petera Pellegriniho jsem udělal já, celého. Stal se ministrem díky tomu, že jsem rozhodl já. Stal se předsedou parlamentu díky tomu, že jsem rozhodl já. Stal se místopředsedou vlády díky tomu, že jsem rozhodl já. Stal se předsedou vlády díky tomu, že jsem rozhodl já,“ řekl na Pellegriniho účet Fico v létě 2020.

Bylo to krátce poté, co se Pellegrini od Ficova Směru po prohraných volbách odvrátil a se skupinou věrných založil vlastní stranu Hlas. Ta se tvářila jako liberálnější sociální demokracie. Pellegrini se snažil od Fica distancovat a chvíli to vypadalo, že to bude on, kdo bude v dalších volbách triumfovat.

Zrádce, podržtaška, pejsek

Jenže Slováci nakonec do čela vlády vrátili Fica, Pellegrini ho podpořil a jeho kritická rétorika vůči „politickému otci“ byla tatam. Hlas pomáhá prosazovat kontroverzní reformu justice, změny ve veřejnoprávní televizi a rozhlase, podporuje omezení pomoci Ukrajině a nebrání se ani výrokům o sbližování s orbánovským Maďarskem.

Pellegriniho tak před volbami označovali za zrádce, Ficovu podržtašku, kterou se nechtěl stát, i pejska. A on se nakonec vcelku ochotně vžil do role vládního kandidáta, který narozdíl od Ivana Korčoka nebude Ficovu kabinetu házet klacky pod nohy.

Pellegrini varoval, že zvolení soupeře může vytvořit „progresivně-mocenské-liberální centrum“, ve kterém se uplatní „političtí zkrachovalci“ a které pomůže opozici svrhnout vládu Roberta Fica. Korčok se bránil, že koalice má většinu a prezident nemá sílu ji rozvrátit.

Pellegriniho příznivci přiznávali, že prezidentské volby jsou hlavně o vládě. „Myslím, že je to i referendum o něm (Pellegrinim) a o tom, jak je vnímána strana Hlas a v konečném důsledku vláda,“ řekl Seznam Zprávám po prvním kole ministr školství Tomáš Drucker z Pellegriniho strany.

Předseda parlamentu po prvním kole sliboval „slušný a klidný styl politiky“. „To ode mě lidé očekávají, tak mě znají,“ řekl o následující kampani. Téhož večera ale zároveň ostře zaútočil na Korčoka, když ho označil za politika, který chce Slovensko zatáhnout do válečného konfliktu a podlézá Západu a EU.

Mír a Maďaři

V tomto stylu pokračoval prakticky po celé dva týdny mezi oběma koly. „Jako prezident pojede za (českým prezidentem) panem (Petrem) Pavlem, který by jako bývalý generál rád bojoval. (…) Ať to (vyslání vojáků) popírá, ale vždyť on už toho popřel velmi mnoho,“ řekl Pellegrini v jednom z duelů s Korčokem.

Pellegrini se „rétorikou míru“ nedržel jen vládní politiky, ale snažil se také apelovat na víc než čtvrt milionu voličů, kteří v prvním kole podpořili Štefana Harabina. Nacionalista a otevřeně proruský politik skončil na třetím místě.

Profil Ivana Korčoka

Diplomatickou kariéru budoval od počátku nezávislého Slovenska. V roce 2020 se stal ministrem zahraničí ve středopravicovém kabinetu Igora Matoviče a pak i Eduarda Hegera. V podstatě od jeho odchodu z vlády se spekulovalo, že se chystá ucházet o post nejvyšší.

„Moji voliči jsou jednoduše proti banderovskému, ukronacistickému, fašistickému režimu na Ukrajině,“ řekl ve svém volebním štábu Seznam Zprávám po prvním kole Harabin. Jeho voliči jsou prý dostatečně inteligentní na to, aby věděli, koho mají volit.

Harabin sice Pellegriniho otevřeně nepodpořil a dokonce se bránil, když se objevila informace, že ano, ale z jeho vyjádření jasně plynulo, že je proti Korčokovi. A většina jeho voličů to také podle průzkumů pochopila.

Konzervativní část slovenské společnosti se pokusil oslovit i náhle nalezenou zbožností, když o Velikonocích zamířil do katolického kostela. Ještě v roce 2019 o sobě přitom řekl, že není praktikující katolík. Ve slovenské politice nejde o nic nového, na katolické mládí se při své kandidatuře v roce 2014 rozpomněl i ateista Robert Fico.

Pellegrini také získal podporu dvou dalších kandidátů z prvního kola, konkrétně levicového exdiplomata Jána Kubiše a šéfa maďarské koalice Krisztiána Forróa. Právě důležitost maďarských voličů si Pellegrini uvědomil a hned po prvním kole zamířil na jih.

„Lidí na jižním Slovensku se vždy bezprostředně dotýkaly naše vztahy s Maďarskem. Jsem velmi rád, že za mojí vlády se pro zdejší národnostní menšinu podařilo udělat nejvíc v historii,“ uvedl Pellegrini na návštěvě vesnice Kostolné Kračany s většinově maďarským obyvatelstvem.

Korčoka obvinil ze zhoršování vztahů s Maďarskem. „Dopředu říkám, že v případě mého zvolení budou vztahy s Maďarskem a Viktorem Orbánem klidné a přátelské,“ napsal na sítě. Pomoci mělo i výjezdní zasedání vlády Roberta Fica v Galantě a slib milionů eur na místní projekty.

Vzpurný koaliční partner

Vlažně se naopak k možnosti Pellegriniho zvolení stavěl jeho další koaliční partner, předseda Slovenské národní strany Andrej Danko. On sám z boje o post hlavy státu odstoupil už před prvním kolem a podpořil Harabina.

Výhrady vůči Pellegrinimu dával ostatně najevo už dlouho předtím. Vyčítal mu přílišný liberalismus a navážel se také do jeho osobního života, když upozorňoval, že novináři ho budou zkoumat.

Rozhovor s partnerem Zuzany Čaputové

„Za tohle by vás měli popravit, postavit ke stěně, pověsit na kandelábr,“ vyjmenovává Juraj Rizman v rozhovoru pro Seznam Zprávy výhrůžky, které chodí do slovenského prezidentského paláce.

Danko vyjmenoval i celý seznam, který by o politikovi měl být veřejný: jeho orientace, manýry, chování a finanční hotovost. „Každý kandidát se musí připravit na to, nejen jestli se umí usmívat, ale i kolik má dětí, koho má rád, s kým žije, z čeho je financována kampaň. A pak si lidé vyberou,“ uvedl začátkem roku lídr SNS. Pellegriniho podpořil až těsně před druhým kolem.

Svobodný Pellegrini si dlouhodobě pěstuje image šarmantního usměvavého politika, příležitostného rolníka či traktoristy a zároveň milovníka opery, ale o svém soukromí nehovoří, což slovenská média respektují.

Výjimkou byl v roce 2020 redaktor časopisu Plus 7 dní, který se Pellegriniho na vztahy zeptal před parlamentními volbami. Pasáž nakonec při autorizaci z rozhovoru zmizela, kvůli čemuž rezignovala šéfredaktorka.

Pellegriniho soukromí vrátil do kampaně těsně před volebním moratoriem expremiér Matovič. V homofobně laděném videu hovořil o údajných detailech z Pellegriniho soukromí. Má je potvrzovat fotografie politika z roku 2021, na které je v Itálii po boku poslance strany Hlas Petera Náhlika. S ním Pellegriniho podle Matoviče pojí i majetek.

Pellegrini Matoviče označil za „blázna“ a odmítl na něj reagovat.

Pellegrini v kampani opakovaně odmítl, že by jako prezident podporoval v zemi zavedení registrovaného partnerství pro stejnopohlavní páry.

Reklama

Doporučované