Hlavní obsah

Nebudeme zticha, píší slovenská média k výročí Kuciakovy vraždy. Tepou Fica

Foto: Rosalicka, Shutterstock.com

Připomínka Martiny Kušnírové a Jána Kuciaka.

Reklama

Šest let od vraždy novináře Jána Kuciaka slovenská média varují před návratem „mafiánského systému“ a ostře kritizují premiéra Roberta Fica. Ten označuje redakce za protislovenské a za nástroj opozičních stran.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

„Uplynulo šest let od vraždy, ale jako by to bylo včera. Nikdy neuhneme. Nikdy nebudeme zticha,“ píšou šéfredaktoři několika slovenských redakcí.

V prohlášení si připomínají nájemnou vraždu novináře Jána Kuciaka, ke které došlo před šesti lety. Kromě něj přišla o život i jeho partnerka Martina Kušnírová.

Vražda mladého páru, motivovaná Kuciakovou novinářskou prací o ekonomické kriminalitě, v roce 2018 vyvolala masové demonstrace. Kvůli nim následně skončil ve funkci tehdejší premiér a lídr strany Směr Robert Fico.

Případ vraždy měl soudní dohru. Trest si odpykávají vrah, jeho pomocník i dva zprostředkovatelé, včetně spolupracovnice Mariana Kočnera Aleny Zsuzsové.

Kočnera, který je podle obžaloby objednavatelem vraždy, soud první instance už dvakrát osvobodil. Proces ale dál pokračuje a mafián s vazbami na politiky, prokuraturu a soudce si už odpykává devatenáctiletý trest za falšování směnek.

„Vražda novináře otřásla celou společností. Lidé pochopili, že útok na novináře je útokem na všechny. Robert Fico musel odejít a zdálo se, že jeho éra skončila. Dnes je zpět a znovu útočí na novináře,“ stojí dál v prohlášení.

Text podepsali šéfredaktorky a šéfredaktoři například Denníku N, listu Sme, Hospodárských novin, serverů Aktuality.sk, Refresher, O médiách nebo Euractiv.

Chybí mezi nimi například list Pravda, bulvární média, ale i televize Markíza, JOJ nebo veřejnoprávní RTVS.

Rodiče Jána Kuciaka o politickém dění

Rodiče Jána Kuciaka se aktivně zapojují do protestů proti novele trestního zákoníku, kterou prosadila v parlamentu navzdory obstrukcím opozice vládnoucí koalice Směru, Hlasu a Slovenské národní strany.

„Je to mafie. Dělají to účelově jen kvůli tomu, aby se zachránili jejich trestně stíhaní lidé. Pořád tvrdí ‚padni komu padni‘, ale ve skutečnosti se ten, kdo má peníze a známosti, může kdykoli vykoupit,“ řekl na začátku února Seznam Zprávám ke kontroverzní novele Kuciakův otec Jozef.

Výročí Kuciakovy smrti si ve středu večer v Bratislavě a dalších 38 městech připomenou veřejná shromáždění. Má zaznít i apel na obranu novinářů.

Signatáři o staronovém premiérovi píší jako o politikovi, který se z vraždy Kuciaka nepoučil a naopak přitvrdil. Fica také viní ze „systému mafiánského vládnutí“, který lidem jako Kočner umožnil páchat trestnou činnost, a že dnes premiér svůj vliv opět posiluje.

„Nepohodlné novináře označuje za nepřítele státu. Odmítá odpovídat na jejich otázky a upřednostňuje dezinformátory. Chce si vybudovat propagandistické impérium podobné tomu, jaké si vybudoval Viktor Orbán,“ stojí v prohlášení.

Premiér Fico se dlouhodobě veřejně opírá do kritických médií. Po návratu do funkce loni na podzim oznámil, že „přerušuje jakoukoli komunikaci“ s Denníkem N, listem Sme, serverem Aktuality.sk a televizí Markíza.

Na dotazy médií neodpovídá a jejich novináři neměli přístup ani na listopadový sněm Směru.

Premiér Robert Fico na tiskové konferenci z konce ledna, při které odmítl odpovědět na otázky některých médií.Video: facebook/robertficosk

V aktuálním rozhovoru pro server Hlavné správy, který je označovaný za konspirační a šířící ruskou propagandu, Fico řekl, že bojuje s médii a nevládními organizacemi „významně financovanými ze zahraničí“.

„Spřízněná média plní úlohu podpory opozičních stran a rezignovala na úlohu informovat veřejnost,“ tvrdí předseda vlády. O kritických médiích mluví jako o „protislovenských“.

Ficova strana Směr také minulý týden podala trestní oznámení na komentátora Denníku N Martina Šimečku, otce lídra nejsilnější opoziční strany Progresivní Slovensko Michala Šimečky.

Novinář Šimečka nedávno Fica zkritizoval za prohlášení, že Ukrajina není suverénním státem, a označil ho za premiéra „malého, zbabělého národa“. Strana Směr ho kvůli tomu viní z „hanobení národa, rasy a přesvědčení“.

Vražda Jána Kuciaka a Martiny Kušnírové

K nájemné vraždě došlo 21. února 2018 v obci Velká Mača. Kuciak jako novinář serveru Aktuality.sk mapoval ekonomickou kriminalitu slovenského mafiána Mariana Kočnera. To bylo podle obžaloby i důvodem, proč si měl Kočner objednat zařízení jeho vraždy u své spolupracovnice Aleny Zsuzsové.

Zsuzsová objednala vraždu u Zoltána Andruskóa a ten zas u bratranců Tomáše Szabóa a Miroslava Marčeka.

V kauze už zaznělo několik vysokých trestů, ovšem Kočnera a Zsuszovou soud v roce 2020 osvobodil. Nejvyšší soud pak v roce 2022 rozsudek nad dvojicí zrušil a případ vrátil k novému projednání. V roce 2023 soud Kočnera znovu zprostil. Zsuzsová dostala trest 25 let.

Kočner si teď odpykává ve vězení trest 19 let za podvody se směnkami.

Reklama

Doporučované