Hlavní obsah

Volili i závodníci extrémního Šediváčkova longu. Psi mají ale před prezidentem přednost, smáli se

Naprostá většina účastníků legendárního Šediváčkova longu si v sobotu prezidenstské volby nenechala ujít.

 

Reklama

Jít k volbám v lyžákách je v českých horách už běžné. Vyrazit k urně na psím spřežení je však možné jen letos. A to v Deštném v Orlických horách, kde v sobotu skončil extrémní závod psích spřežení Šediváčkův long. Řada musherů využila svého volebního práva díky dopředu vyřízeným voličským průkazům. K urně vyrazili hned poté, co se v cíli postarali o své psy.

Článek

„Ti mají totiž vždy přednost,” rozesmál se karlovarský musher Petr Gurega, který k volbám vyrazil také. „Nenechal jsem si to ujít. Na závody jsem jel už před 14 dny, tak jsem si volební průkaz zařídil dostatečně dopředu. Podobnou situaci jsme zažili už před pěti lety, kdy za námi dokonce komisaři s urnou museli přijet na bivak doprostřed lesů. Nemohli jsme se odtamtud hnout, tak nám dovolili volit do přenosné urny,” zavzpomínal zkušený musher.

Mezi mushery a jejich realizačními týmy byl zájem o druhé kolo prezidentské volby velký. Část z nich vyrazila do volební místnosti v Deštném večer po dojetí páteční etapy, zbytek pak odvolil v sobotu dopoledne po konci závodu. „Před čtyřmi lety jsem si voličský průkaz zapomněla, letos jsem to nenechala náhodě. Nevím to tedy přesně, ale mysím si, že většina lidí z našeho týmu si průkaz vyřídila,” uvedla Kateřina Klímová z Olomouce.

Jeden ze členů realizačního týmu si pro své kolegy vymyslel i malou soutěž. Když mu přinesou zbylý volební lístek a na něm bude správné jméno, dostanou od něj pivo. „Když bude špatné, pivo mi zaplatí. Všichni ale zatím nosí jméno správné,” rozesmál se Sláva Říman. Jaké jméno je to správné, však neprozradil.

V Deštném v Orlických horách stoupla volební účast nejen díky závodu psích spřežení, ale také díky lyžařům, kteří do tamního střediska vyrazili na víkend. Jen do pátečního večera tamní komise nasbírala přes 400 volebních průkazů od lidí z celé republiky.

Reklama

Doporučované