Hlavní obsah

Volný nás zneužívá v předvolební kampani, stěžují si obchody

Foto: FB Volný Blok

Lubomír Volný si s příznivci dává dostaveníčko na soukromých pozemcích obchodníků.

Reklama

Politické sdružení Volný blok pořádá předvolební mítinky u obchodních domů. Majitelé supermarketů se přitom od politiky obecně distancují a na Lubomíra Volného jsou naštvaní a žádají o pomoc policii.

Článek

Provozovatelé všech supermarketů v Česku se už tradičně distancují od jakékoliv politické agitace. Strany, které by projevily zájem o volební kampaň v jejich prostorách či na jejich pozemcích, každoročně odmítají.

Respektují to všichni, kromě politického sdružení Volný blok.

Volný své příznivce v posledních týdnech svolává na Facebooku, kde zveřejňuje rozpisy turné autobusu „Volňásek“ po jednotlivých regionech. Na příští týden zvou příznivce kupříkladu do Libereckého kraje. Dvě třetiny míst pro setkání jsou na soukromých parkovištích supermarketů nadnárodních řetězců.

Řetězce jsou naštvané a kampaň Lubomíra Volného a jeho kolegů na svých pozemcích odmítají.

„Naše společnost se distancuje od veškerých aktivit pana Volného. V souvislosti s těmito akcemi jsme v kontaktu s příslušnými orgány a Policií ČR,“ řekla Seznam Zprávám mluvčí společnosti Kaufland Renata Maierl.

Mluvčí prodejen Lidl Tomáš Myler uvedl, že společnost už v minulosti v souvislosti se zveřejněným oznámením o konání protivládních shromáždění v lokaci prodejen v Karviné a Frýdku-Místku upozorňovala samosprávu i policii na to, že k setkání nedala souhlas a záměr s ní nikdo nekonzultoval.

„Přestože parkoviště v daných lokalitách jsou veřejně přístupná, jsou výhradně určena k parkování zákazníků, a neslouží tak ke konání jakýchkoliv akcí obdobného typu,“ uvedl mluvčí Lidlu a dodal, že v dalších případech budou nejspíš postupovat obdobně jako v minulosti.

Stanovisko všech obchodníků shrnuje Svaz obchodu a cestovního ruchu, který je všechny sdružuje. „Napříč všemi členy Svazu panuje naprostá shoda v tom, že žádná politická akce na jejich pozemcích nedostane povolení. Oceňuji přitom snahu těch politických stran, které o toto schválení předem žádají a respektují důvody obchodů nebýt součástí volební kampaně. Naprosto však odmítám ohlášení pořádání akce na sociálních sítích bez předchozí konzultace. Pokud bude tato praxe pokračovat, budeme muset v zájmu ochrany našich zákazníků požádat o pomoc Policii České republiky,“ uvedl prezident Svazu Tomáš Prouza.

Dodal, že někteří pracovníci obchodních domů se snažili akci z pozemku obchodníka vykázat, ale nepodařilo se jim to. „Pan Volný to ale vždy tím svým způsobem začal eskalovat a chtěl situaci vyhrotit.“

Hlavní tvář Volného bloku a celostátní lídr kandidátky nezařazený poslanec Lubomír Volný však tvrdí, že případný zásah policie by byl nezákonný, neboť to, co Volný blok dělá, je legální a řídí se platnými zákony.

„Sbíráme podpisy pod petici, v rámci čehož můžeme vstoupit na jakýkoliv veřejně přístupný pozemek a majitel pozemku nám v tom nemůže bránit. Nesmíme jen nikoho blokovat, proto nemůžeme být přímo ve vchodu, což dodržujeme. Obchodníci nás musí strpět,“ řekl Seznam Zprávám Volný.

Součástí volebního turné je totiž petiční stánek s peticí za obnovení školní výuky bez roušek, testování a očkování. Petici Volný blok nemá v elektronické podobě, podepisují se pouze papírové archy, které chtějí Poslanecké sněmovně poslat ve druhé polovině září. Do konce srpna chtějí nasbírat přes deset tisíc podpisů.

Reklama

Doporučované