Hlavní obsah

Vondráček o skandálních výrocích v Moskvě: Najednou věříte ruským médiím

Vondráček naznačuje, že jeho slova ruská média překroutila.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

V rozhovoru pro Televizi Seznam Radek Vondráček naznačil, že ruská média jeho slova dezinterpretovala či vytrhla z kontextu. Proč na návštěvu Ruska nepřizval také česká média, ale předseda Poslanecké sněmovny nevysvětlil.

Článek

Radek Vondráček se dostal pod palbu kritiky za svoji dvoudenní návštěvu Moskvy. Jednal zde mimo jiné s lidmi na sankčním seznamu Evropské unie, ruská média navíc citovala jeho kritická slova na adresu českých médií a protiruských sankcí.

„Četl jsem mnohé, co se píše v českých médiích. Vězte ale, že mínění většiny českého národa není takové, jak by se mohlo z mediálních informací zdát,“ řekl Vondráček podle listu Rossijskaja Gazeta po schůzce s předsedkyní horní komory ruského parlamentu Valentinou Matvijenkovou.

Matvijenková je od ruské okupace Krymu na sankčním seznamu EU. Stejně jako předseda Státní dumy Vjačeslav Volodin, se kterým se Vondráček rovněž setkal.

Vondráček je nyní kvůli svým výrokům kritizován za servilitu vůči Ruské federaci. Předseda Sněmovny nicméně tvrdí, že pouze hájí české zájmy. V rozhovoru řekl, že český ministr zahraničí nenavštívil Rusko už třináct let, takový stav prý poškozuje české zájmy.

Další slova zazněla na Vondráčkově přednášce v Moskevském státním institutu mezinárodních vztahů při dvoudenní návštěvě Ruska. Předseda Sněmovny prohlásil, že česko-ruské vztahy nejsou takové, jaké by si zasloužily být, citovala agentura TASS.

Během proslovu Vondráček zpochybnil rozsah protiruských sankcí. Zcela je zrušit podle českého zástupce není možné. „Považujeme ale za úplně normální posoudit v EU objem a rozsah těchto sankcí. Měli bychom o tom otevřeně mluvit,“ zaznělo podle agentury RIA Novosti během přednášky.

V rozhovoru pro Seznam Vondráček naznačil, že ruská média jeho výroky vytrhla z kontextu či dezinterpretovala. Proč s sebou nevzal také české novináře nebo co přesně bylo obsahem jeho jednání s osobami na sankčním seznamu EU a USA, ale předseda Poslanecké sněmovny neupřesnil.

Reklama

Související témata:

Doporučované